13:19 De zin en onzin van een actief koolstoffilter
Door de opkomst van diverse herbruikbare drinkflesjes met een actief koolstoffilter (zoals de Bobble) worden we bij KRNWTR regelmatig geconfronteerd met de vraag wat het is, en of het zin heeft of niet.
Verduurzaam je bedrijf en verdien €100
Wat is een actief koolstoffilter?
Een actief koolstoffilter is een filter met ‘actief koolstof’ waar water doorheen komt voor we het drinken. Daardoor werkt het filter als een magneet: houtskool wordt ‘geactiveerd’ waardoor het een positieve lading krijgt. Negatief geladen deeltjes hierdoor hechten zich aan het filter. De koolstoffilter haalt ook chloor uit het water.
Chloor in ons drinkwater
Sinds 2005 is het in Nederland bij wet verboden om chloor of aanverwante producten te gebruiken voor het zuiveren van water. Wat de organische bacteriën zijn, die met de filters uit het water gehaald worden, is niet helemaal duidelijk. In andere landen, wordt af en toe wel nog chloor gebruikt. Dit zorgt ervoor dat drinkwater daar een typisch smaakje heeft. Maar ook zonder koolstoffilter is dit makkelijk op te lossen: laat je glas een paar uur (in de koelkast) staan, het chloor verdampt vanzelf.
Andere organische bacteriën?
Wat met ‘organische bacteriën’ bedoeld wordt, is niet helemaal duidelijk, want een van de belangrijkste eigenschappen van bacteriën is dat het ALTIJD organisch is. In het geval er schadelijke bacteriën in ons water zitten, worden die al door het waterleidingbedrijf gefilterd. Waarmee? Met een actief koolstoffilter! Jazeker.
Ontharden van water?
De hardheid van water wordt onder meer bepaald door de hoeveelheid calcium (kalk), magnesium en andere mineralen. Dit is overal verschillend, omdat de herkomst van kraanwater overal verschillend is. Deze deeltjes worden door het koolstoffilter niet uit het water gehaald. Ontharden van water kan overigens ook negatieve gevolgen hebben, omdat we de mineralen die in kraanwater zitten juist nodig hebben.
Toch een koolstoffilter gebruiken?
Besluit je toch een flesje met een actief koolstoffilter te gebruiken? Zorg er dan voor dat je hem regelmatig vervangt, want het water dat terugvloeit uit je mond (back wash) zorgt ervoor dat zo’n filter al snel vol bacteriën (organisch ja) zit die zich onder andere tot schimmels kunnen ontwikkelen.
Koop hier je duurzame KRNWTR+ waterfles.
Bronnen:
– Wikipedia
– Rijkswaterstaat
– Ikbenirisniet
– Bobbelicious
Hoeveel water drink jij op school of op je werk?
Voldoende water drinken is belangrijk. Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 70 % uit water. Een belangrijk deel daarvan zit in het bloed en in de hersenen. Ons bloed bestaat voor 92% uit water en onze hersenen voor 90%. Water zorgt ervoor dat voedingsstoffen naar de cellen worden vervoerd en dat afvalstoffen worden afgevoerd.
Verder regelen we met behulp van water onze lichaamstemperatuur en versterken we ons afweersysteem. Kortom, water is erg belangrijk en onmisbaar voor ons lichaam!
Genoeg drinken is belangrijk! Stimuleer het drinken van kraanwater met een KRNWTR+ tappunt. Dat is duurzaam, lekker & lokaal!
Bert
Geplaatst op 20:43h, 04 oktoberFluor vind ik veel erger in het water. Dit is pure gif!!!
Luitzen
Geplaatst op 10:48h, 13 januariHoi Bert,
Chloor is ook puur gif. Gelukkig zit er geen fluor of chloor in het water, maar fluoride (en chloride). Fluoride lijkt chemisch gezien erg op chloride en beide zijn essentieel voor ons lichaam al geldt natuurlijk ook hier dat overdaad schaadt.
In Nederland wordt fluoride niet aan het leidingwater toegevoegd, dus wat dat betreft hoef je je ook geen zorgen te maken. In landen waar water wel gefluorideerd wordt, worden echter niet dergelijke concentraties fluoride toegevoegd dat het gevaarlijk is.
Bovendien bevatten bepaalde voedingsmiddelen van nature fluoride in veel hogere concentraties dan het leidingwater van landen waar er geluorideerd wordt. Denk hierbij aan rozijnen, maar ook zwarte thee. Een kopje zwarte thee gemaakt van fluoridevrij Nederlands kraanwater bevat meer fluoride dan een kopje gefluorideerd Amerikaans kraanwater.
Verder zijn er landen waar het grondwater van nature verhoogde concentraties fluoride bevat. Het drinken van vers bronwater kan hier dan ook schadelijk zijn.
Nevelleven
Geplaatst op 14:08h, 05 meiZeker niet het programma op Radar gezien, waarin zelfs de waterzuiveringsbedrijven de alarmbel indrukken omdat het drinkwater vervuild is met medicijnen en andere stoffen. Dus dit artikel klopt van geen meter. of 200000000000. En ja ze zeggen dat de giftige stoffen onder de norm liggen echter blijkt uit onderzoek dat dat vaak niet zo is. Zelfs professionele en amateur vis en garnalen kwekers weten dat als je het “ongevaarlijke drinkwater” niet filtert met actieve kool er de volgende dag dooie garnalen en vissen boven kunnen komen drijven en vooral garnalen schijnen het meest gevoelig te zijn voor de vervuiling van ons drinkwater. Dus weet waar je over schrijft en doe eerst een goed onderzoek.
Lucie
Geplaatst op 00:40h, 07 augustus@Nevelleven Ik kweek diverse zoetwatervissen en garnalensoorten al jaren op kraanwater en ze doen het uitstekend. Koolstof gebruik ik slechts om toegevoegde medicatie uit te filteren en verwijder na een dag weer uit mijn filter. Dat is gelukkig slechts eenmaal in al die jaren voorgekomen. Overdrijven is ook een kunst.
Mike
Geplaatst op 16:47h, 13 oktoberWat belangrijk is om te vermelden is dat er meerdere vormen Fluoride bestaan. Als we spreken over
Calcium fluoride dan hebben we het over de natuurlijk variant. Dat betekent dat Calcium Fluoride in de natuur (zonder menselijk tussenkomen) ontstaat wat men noemt natuurlijke chemische reacties oftewel het natuurlijk proces.
Sodium fluoride, of zoals we in nederland zeggen natrium fluoride, is de industriele variant. Een stof die vrijkomt door biochemische processen. Met menselijk tussenkomen dus. Je zou kunnen zeggen dat natrium fluoride afval is.
En nu gaat u zelf maar even opzoek of u nu kunt vinden welke vorm fluoride er dan nu in het drinkwater, word aangetroffen.
Tijmen Visser
Geplaatst op 17:13h, 20 februariVoor het gemak gaan we uit van een persoon van 70 kilo.
1. Zuurstof: 45,5 kg Veruit de meeste zuurstof in het lichaam is gebonden aan waterstof; samen vormen ze water.
2. Koolstof: 12,6 kg Genoeg om een aantal keer mee te barbecueën…
3. Waterstof: 7 kg Waterstof en zuurstof leveren water op, waaruit het grootste deel van het menselijk lichaam bestaat.
4. Stikstof: 2,1 kg Stikstof is een belangrijk onderdeel van de vele organische moleculen – eiwitten, vet en koolhydraten – in het lichaam.
5. Calcium: 1,050 kg Calcium is belangrijk voor de botten, en je hebt er genoeg van voor een paar pakjes schoolbordkrijt.
6. Fosfor: 700 g Fosfor vormt samen met calcium het skelet en het gebit.
7. Zwavel: 175 g Zwavel speelt een belangrijke rol bij de zuurstofopname in je lichaam.
8. Kalium: 140 g Kalium is belangrijk voor het doorgeven van zenuwsignalen in je lichaam en zorgt er mede voor dat je vochthuishouding in evenwicht blijft.
9. Chloor: 105 g Chloor en natrium zijn de twee bestanddelen van gewoon zout. Ze spelen beide een belangrijke rol bij het reguleren van je vochthuishouding en het doorgeven van elektrische signalen.
10. Natrium: 105 g Natrium is een van de twee bestanddelen van gewoon zout, en je lichaam bevat er een paar flinke lepels van.
Jan Reus
Geplaatst op 17:03h, 23 september“water dat terugvloeit uit je mond (back wash) zorgt ervoor dat zo’n filter al snel vol bacteriën (organisch ja) zit die zich onder andere tot schimmels kunnen ontwikkelen.”
Een compleet nieuw inzicht in de biologie: bacteriën die zich tot schimmels kunnen ontwikkelen.