Wat is het verschil tussen bronwater en mineraalwater?

Wat is het verschil tussen bronwater en mineraalwater?

Je hebt vast wel eens gehoord van bronwater. Bronwater is verpakt water uit een bron diep onder de grond. Maar dan heb je ook nog mineraalwater, en natuurlijk kraanwater. Wat is nou precies het verschil tussen bronwater en mineraalwater? En is het een beter dan het ander? Wij zochten het voor je uit.

De overeenkomsten tussen bronwater en mineraalwater

Zowel bronwater als mineraalwater wordt gewonnen uit onderaardse bronnen. Deze bronnen staan niet in verbinding met het grondwater. Ook is het niet toegestaan om bronwater of mineraalwater te ‘behandelen’, bijvoorbeeld te verhitten of te beluchten. Daarnaast moet beide water van drinkwaterkwaliteit zijn en de bronnen moeten erkend zijn door het Ministerie van Volksgezondheid. Een hele lijst met vereisten dus, maar wat is dan precies het verschil?

De verschillen tussen bronwater en mineraalwater

Het belangrijkste verschil tussen bronwater en mineraalwater is de manier waarop het verpakt wordt. Mineraalwater wordt nadat het gewonnen is uit de ondergrondse bronnen gelijk verpakt in flessen of pakken. Bronwater daarentegen wordt eerst grootschalig vervoerd en pas later verpakt. Echter, is dit niet het enige verschil. Mineraalwater heeft nog een aantal andere kenmerken waar het water aan moet voldoen. Deze kenmerken gaan voornamelijk over de stoffen die in het water voor moeten komen: de samenstelling van de mineralen.

Drink jij genoeg water?KRNWTR+ RVS waterflessen

Het is belangrijk om voldoende water te drinken. Ons lichaam bestaat namelijk ongeveer voor 70% uit water. Een belangrijk deel hiervan zit in ons bloed en in onze hersenen. Ons bloed bestaat namelijk voor 92% uit water en onze hersenen voor 90%. Het water in ons lichaam zorgt ervoor dat voedingstoffen naar de cellen worden vervoerd en dat afvalstoffen worden afgevoerd. Verder regelen we met behulp van water onze lichaamstemperatuur en versterken we ons afweersysteem. Kortom, genoeg water drinken is erg belangrijk voor de mens. Hier lees je hoeveel water je per dag mag drinken.

Vind je het soms lastig om elke dag genoeg water te drinken? Het helpt om altijd een flesje water bij je te hebben. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Kijk anders eens naar een rvs-waterfles. Zo heb je altijd gekoeld water bij je, en het is ook nog eens veel beter voor het milieu dan plastic flesjes.

Wat is natuurlijk mineraalwater?

Naast bronwater en mineraalwater is er ook nog natuurlijk mineraalwater. Voordat water zo genoemd mag worden moet het aan extra eisen voldoen. Het mineraalwater moet een gehalte aan mineralen, sporenelementen of andere bestanddelen bevatten die het water een ‘therapeutische waarde’ of ‘heilzame werking’ geven. Deze samenstelling van mineralen moet gedetailleerd vastgesteld worden. Ook mag er in het water bijna niets toegevoegd of weggehaald worden.

Waarom niet gewoon kraanwater?

Soms wil het nog wel eens misgaan met bronwater of mineraalwater. Zo heeft de Franse regering ooit geadviseerd om regelmatig van merk te wisselen bij het drinken van bronwater of mineraalwater. Dit komt omdat sommige merken ontzettend veel mineralen bevatten. Zo zit er in één liter van het Sloveense watermerk Rogaska wel 1070mg magnesium, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid rond de 300mg ligt.

Daarnaast zijn de normen waar verpakt bronwater of mineraalwater aan moeten voldoen lager dan bijvoorbeeld die van het kraanwater in Nederland. Wij hebben dus strengere normen voor ons kraanwater, ook al is de kwaliteit van alle drie vaak goed.

Kitty Nijmeijer van de Universiteit Twente heeft in een collegezaal uitgelegd dat je beter kraanwater kunt drinken dan mineraalwater. Met de hulp van membraanfilters liet ze zien hoe op het oog vervuild water kon worden omgetoverd in heerlijk zuiver drinkwater. Hier lees je meer over hoe waterfilters en waterkoelers precies werken.

Benieuwd hoe KRNWTR+ jou kan helpen met onbeperkt gefilterd, gekoeld en bruisend water op kantoor, op school of in de horeca?

De feiten op een rijtje

  • Voor 1 fles bronwater heb je 0.25 liter olie en 3 liter water nodig. Daarbij heb je voor de productie van waterflessen jaarlijks ongeveer 2,7 ton aan plastic nodig. Dat is maar liefst 2,5% van de wereldwijde olieproductie.
  • Bronwater zorgt voor veel meer CO2 uitstoot. Door productie, verpakking en transport zorgt bronwater voor 500 keer meer CO2 uitstoot dan dezelfde hoeveelheid bronwater. Één glazen fles bronwater creëert bijvoorbeeld 450 gram CO2 uitstoot. Dat is meer dan de uitstoot per kilometer van een Hummer!
  • Plastic flessen worden in Nederland slechts voor 20% gerecycled. De rest belandt op vuilnisbelten of in een verbrandingsoven. In andere landen wordt het plastic afval in zee gegooid met als gevolg een enorme plastic berg in de Stille oceaan dat ook wel de Great Pacific Garbadge Patch wordt genoemd.
  • Plastic afval bedreigt meer dan 267 verschillende diersoorten. Hieronder valt 86% van de zeeschildpadden, 44% van alle zeevogel soorten en 43% van alle zeezoogdieren.
  • Je betaalt voor flessenwater 500 tot 1000 keer meer dan voor kraanwater. Voor gemiddeld 15 eurocent krijg je in Nederland 100 liter kraanwater. En wij betalen in de Albert Heijn ongeveer 65 eurocent voor 500 ml!
  • Multinationals als Evian, Spa en Perrier bezitten de grootste (grond-)waterbronnen. Er gaan dus grote financiële belangen gepaard met de verkoop van bronwater. Bovendien halen zij meer water uit de grond dan op natuurlijke wijze kan worden aangevuld. Zo kunnen ecosystemen sneller ontwricht raken.

 

9 Reactie's
  • Marja
    Geplaatst op 16:20h, 14 december Beantwoorden

    Als kraanwater even lekker zou smaken als Spa bronwater, dan zou ik meteen overstappen op kraanwater, het kraanwater bij mij in Hoorn smaakt ronduit vies, ik heb het aan verschillende mensen gevraagt om mijn kraanwater te proeven, en de mensen die die getest hebben gaven mij gelijk dat er een nare smaak aan zit.

  • DONNE HUGO NICOLAS
    Geplaatst op 15:02h, 05 maart Beantwoorden

    Geachte, ik heb al meermaals gelezen dat ‘flessenwater’ minder goede kwaliteit heeft dan ‘kraanwater’ !
    Maar wat dan gezegd van ‘kraanwaater’ met een ‘chloorsmaak’ zoals dat in Hasselt (3550 België) het geval is, vooral sedert de Hasseltse Watergroep hun bestanden over droegen aan een Brusselse Watergroep !!!

    Het kraanwater in Hasselt is ONBRUIKBAAR voor lekkere gerechten, thé, koffie en fijne gerechten wegens de felle chloorsmaak … Bij het stadsbestuur zegt men dat men daar geen inspraak op heeft, dat dit een bevoegdheid is van de WATERVERDELERS… Ik vind dit onbegrijpelijk…

    Wat kan men aan zulke toestand doen ?

    Graag uw reactie waarvoor onze dank in naam van de Hasseltse water verbruikers …
    Beste dank .

    Hugo Nicolas DONNE

  • Oscar Colle
    Geplaatst op 23:32h, 25 april Beantwoorden

    Wat men ook mag beweren, ik smaak het verschil tussen mineraalwater en kraantjeswater.

  • 111
    Geplaatst op 15:41h, 27 januari Beantwoorden

    leuk

  • kind van de duivel
    Geplaatst op 15:41h, 13 februari Beantwoorden

    nuttige info

  • merenwen
    Geplaatst op 09:36h, 26 april Beantwoorden

    Met veel gemak gooien we onze winkelkar vol met onnodig plastic.
    Het kan ook anders, vraag om minder verpakking of neem je eigen mee. Zeep is bijvoorbeeld ook een uitkomst
    tov een douche product in een plastic verpakking. Bewuste keuzes.
    Het kraanwater in Groningen is van zeer goede kwaliteit. Voor de liefhebbers kan er altijd nog thuis gefilterd worden.

  • Estela Gravenhorst
    Geplaatst op 15:51h, 09 maart Beantwoorden

    Gaat het hier om plastic of om water kwaliteit? Wat uit de kraan komt is “Hard water “. En Daar krijgt je op den duur nierstenen van. Je kan mineraal water kopen in pakken of investeren in een installatie voor een water dispenser, Zelfs investeren in een filtersysteem voor het geïoniseerde water is investeren in je gezondheid en milieu. Ik hou graag rekening mee met mijn gezondheid en met het milieu, Ik kies voor het beste, het verschil tussen mineraal -, bron- en kraan water is voor mij duidelijk genoeg. Omdat alles verkrijgbaar is op een milieuvriendelijke manier hoef ik geen compromis te sluiten. Kraan water gebruik ik voor de huishouding, douche en tuin.

  • Piet van Dalen
    Geplaatst op 08:29h, 05 november Beantwoorden

    Wij drinken jarenlang kraanwater.We hebben sinds kort een distileerapparaat.Men zou schrikken van de drab,die achterblijft na het distilleren.Niet alleen kraanwater.Ook het Nederlandse Bar le Duc.gaf zwarte drab maar veel minder kalk.Waarschijnlijk ijzer,en ’t stinkt niet,In tegenstelling tot kraanwaterrestant.Men zou schrikken van de vieze lucht.Wij wonen in regio Rotterdam
    Een teveel aan mineralen is niet goed voor t lichaam.Zeker toegevoegde,zoals kalk in kraanwater

  • pia fokking
    Geplaatst op 08:56h, 19 juni Beantwoorden

    zoals met alles is het ook hiermee. wanhoop die gedreven heeft tot promotie van water dat net op nodig moment daar was.
    een ondernemer die nagedacht heeft hoe dit bij een consument te krijgen. en de hulp die geboden werd door nog meer
    desperaat en hang naar oplichting.
    de opnieuw bangmakerij van de olie die nodig is voor he transportmiddel. de cubacrisis in een nutshell. bewuste mensen maken
    bewuste keuzes. de verwarring wordt veroorzaakt door “nieuwe tijdgoeroe’s met hun angstaanjaag zwartepiettechniek”
    deze hele tekst en uitleg is opnieuw gebaseerd op omzet maken. en staat verder bij realiteit vandaan dan het mineraalwater
    in een petflesje.

Geef een reactie