Samen tegen de plastic soep

In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Door verwering, zonlicht en golfslag valt dit plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit zorgt voor ernstige verontreiniging van het water.

Alle oceanen samen vormen ongeveer driekwart van het aardoppervlak. Ze zorgen voor zuurstof op aarde. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de bovendien de voornaamste voedselbron. Daarom is het heel erg als dit water vervuild wordt met plastic.

Zieke dieren
Plastic in water is voor veel zeedieren dodelijk. De dieren zien de kleine deeltjes plastic namelijk aan voor voedsel, maar de dieren kunnen het plastic niet uitpoepen. Uiteindelijk gaan ze er aan dood.

Zieke mensen
Naast dat dieren dood gaan, kunnen mensen ernstig ziek worden van het plastic. Giftige stoffen komen via het plastic vrij in het water, en via eten en drinken komen die in ons lichaam terecht.

Vervuilers
De meeste vervuiling komt van het vaste land waar wij leven. Plastic afval wordt geloosd door grote fabrieken in steden en komt via rivieren, kanalen en havens in zee terecht. Daarnaast zijn schepen en vissers belangrijke veroorzakers van het plastic in de zee.

De Plastic Soup Foundation is een organisatie die er voor wil zorgen dat er in de toekomst niet nog meer afval in zee terecht komt. Je leest er meer over op hun website. Bekijk ook onderstaand filmpje.