“Spa Reine boos op kraantjeswaterpromotie”

Spa reageert vandaag (10 januari 2013) in de Gazet van Antwerpen verontwaardigd op ons initiatief om kraanwater in de horeca te krijgen. Daarnaast is Spa van mening dat ze al duurzaam bezig zijn.

KRNWTR wil kraanwater overal in de horeca op de kaart krijgen. “Omdat het minstens zo gezond is en veel milieuvriendelijker dan fleswater”, zegt mede-initiatiefnemer Tetsuro Miyazaki. Spa kan er niet om lachen en vindt dat er onjuiste informatie over fleswater wordt verspreid.

KRNWTR is eigenlijk een Nederlands initiatief, maar Tetsuro werkt er als Brusselaar aan mee. “Uit gezonde verontwaardiging, omdat wij niet begrijpen dat er zoveel fleswater wordt verkocht. Bronwater heeft driehonderd keer meer CO2 uitstoot dan kraanwater. Voor de productie van een flesje bronwater is 0,25 liter olie en 3 liter water nodig. Water verpakt in een fles of pak is 325 keer duurder dan kraanwater!”

Via de Facebookpagina, de website en een binnenkort ook via een app kan iedereen kraanwater letterlijk mee op de kaart zetten, door horecazaken aan te melden die kraanwater schenken. De kraanwaterkaart toonde gisteren onder meer Lunchbox (Antwerpen), Kornél (Antwerpen), Zeppelin (Antwerpen), Lukemieke (Leuven), Hidrodoe Café (Herentals) en PAST-dA (Gent).

“Onjuiste informatie”
Jean-Benoit Schrans, woordvoerder van Spa (met wie we eerder ook al contact hadden via Facebook), betreurt de volgens hem “onjuiste informatie” die KRNWTR verspreidt. “75% van onze verpakking wordt al gerecycleerd. Spa Reine is de enige in Europa waarvan de nieuwe flessen ook nog eens voor 50% uit gerecycleerd materiaal bestaan. Natuurlijk mineraalwater komt recht uit de grond, wordt niet chemisch behandeld en de samenstelling is altijd constant. Unieke troeven!”

Of het klopt dat kraanwater eigenlijk gezonder is dan mineraalwater? “Ik ga niet beweren dat het gezonder is, maar het is in elk geval wel evenwichtiger van samenstelling”, zegt Alain T’Syen van drinkwaterproducent Pidpa, één van de grootste Vlaamse waterbedrijven.

Reactie KRNWTR: Hergebruik van plastic is goed, maar met drinken van kraanwater bespaar je 100% op plastic flessen. En dan ben je op een eenvoudige manier duurzaam bezig. Van chemische behandeling van ons drinkwater is in Nederland is geen sprake. Drinkwaterbedrijven zuiveren met de nieuwste technologie. Het water wordt bijvoorbeeld gezuiverd met behulp van ultraviolet (UV) licht. Het water in Nederland wordt niet meer met chloor gereinigd, iets wat andere Europese landen nog wel doen.

Bron: Gazet van Antwerpen

3 Reactie's
  • fleur
    Geplaatst op 11:54h, 10 januari Beantwoorden

    dit is echt van de zotte het zijn gewoon commerciële geldbeluste bedrijven die via deze weg ook even willen mee proeven van het succes van krnwtr!

  • Sander Defruyt
    Geplaatst op 12:06h, 10 januari Beantwoorden

    Hierop kan Spa alvast niet zeggen dat het op onjuiste informatie gebaseerd is:

    Op pagina 29 van hun eigen jaarverslag 2011 (http://www.spadel.com/investor-relations/financiele-verslagen) is duidelijk te zien dat het allergrooste deel van hun CO2 uitstoot is te wijten aan verpakking en transport!
    Al deze uitstoot wordt eenvoudigweg vermeden door het drinken van kraantjeswater!

  • toon eerdekens
    Geplaatst op 11:52h, 13 januari Beantwoorden

    SPA is dus boos !
    Omdat KRNWTR kraantjeswater promoot als beter voor het milieu, en -dus- voor u.
    SPA reageert (ze voelen het, doordoen mensen !)
    en zegt dat 75 % van zijn verpakkingen al wordt gerecycleerd.
    Dat betekent dat 25% níet wordt gerecycleerd…
    En dat merk ik elke dag, in elke berm en elke gracht.
    SPA is zonder enige twijfel de best vertegenwoordigde waterfles langs de kant van de weg hier bij ons.
    En dús in rivieren die van hier naar zee stromen..

    Dan zegt SPA nog iets opmerkelijks:
    “Spa Reine is de enige in Europa waarvan de nieuwe flessen ook nog eens voor 50% uit gerecycleerd materiaal bestaan.”
    Waarom máár 50 %, SPA ?
    Plastic was toch zo goed te recycleren,
    en er is er toch genoeg van ?
    Kan het zijn dat plastic tijdens de recyclage aan kwaliteit inboet ?
    Dat u dáárom ‘fris’ plastic moet toevoegen ?
    Dat die recyclage-slogans soms een beetje worden misbruikt ?

    Is SPA wel bezorgd om de gezondheid van moeders en baby’s,
    of is SPA gewoon een geldmachine die poen schept, en de volgende generaties achterlaat met een onleefbare plastic-oceaan.
    Het zou de eerste multinational niet zijn zonder scrupules…

    Ik heb even een simpel rekensommetje gemaakt:
    Als Spa in België 2 miljoen flessen/flesjes per dag verkoopt, dan worden er daarvan 500.000 níet gerecycleerd… Per dág !!!
    Maar als Spa dagelijks 4 miljoen flessen verkoopt, dan worden er daarvan 1 miljoen niet gerecycleerd. Dat zouden er zo’n 350 miljoen per jaar zijn ! Alléén al van Spa…
    Het is niet te schatten hoeveel er daarvan – gemaaid, gemalen, platgereden, verhakseld of nog mooi in vorm- de zee bereiken, maar dat het er véél zijn, is wel duidelijk…

Geef een reactie