La Place meest duurzame restaurantketen

La Place is met een B-label tot meest duurzame restaurantketen uitgeroepen door Rank a Brand. Dit volgt uit onderzoek naar de 10 meest populaire restaurants van Nederland. De merken Subway, McDonalds, Burger King en van der Valk volgen met een D-label. De overige restaurantketens voldoen niet aan de minimum criteria en ontvangen met een E-label een negatief koopadvies. Dit geldt voor KFC, AC restaurants, Pizza Hut, Domino’s en New York Pizza. De eerste stappen richting duurzaamheid zijn gezet maar er valt voor veel ketens nog veel te winnen.

Duurzaam inkoopbeleid
Voor de helft van de 10 onderzochte merken -waaronder ook McDonalds en Burger King is er een duurzaam inkoopbeleid. Een deel van de tropische producten zoals soja en palmolie worden duurzaam ingekocht, zodat regenwoud niet plaats hoeven te maken voor landbouw en veeteelt. Ook een deel van de koffie, cacao en tropisch fruit is deels gecertificeerd voor mens en milieuvriendelijke productie.

Plofnuggets
De sector zegt ook aandacht te geven aan milieu en dierenwelzijn bij de inkoop van dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melk. Echter, de normen zijn meestal niet helder en het is vaak niet duidelijk voor welk deel van de inkoop het beleid geldt. Zo worden door de fastfoodketens nog steeds veelvuldig plofkippen geserveerd. La Place onderscheidt zich van de andere restaurantketens door onder meer het gebruik van biologische zuivel, vlees en eieren.

La PlaceKraanwater erbij?
Ook biedt La Place als enige restaurantketen standaard kraanwater aan en heeft een beleid voor de verkoop van meer duurzame frisdranken. Daarnaast is La Place is samen met Subway het enige merk dat voor een aanzienlijk deel groente en fruit afkomstig van duurzame landbouw aanbiedt. La Place biedt ook een vegetarisch assortiment.

Geen punten voor afval en verpakking
Bij restaurantketens is veel onduidelijk over het verminderen van afval en verpakkingsmateriaal. Niels Oskam oprichter van Rank a Brand: “Geen van de onderzochte merken heeft meetbare doelstellingen of resultaten bekend gemaakt. De ketens beschrijven wel wat losse activiteiten over recycling en hergebruik, maar de cijfers over het verminderen van afval en verpakkingsmaterialen ontbreken. Zo blijft het onduidelijk of de inspanningen ook werkelijk effectief zijn.”

(niet)- duurzame-restaurantsCijfers CO2 uitstoot ontbreken
Ook zijn de ketens niet helder over het terugdringen van hun CO2 uitstoot. Bij 9 van de 10 merken worden er wel activiteiten gemeld om energie te besparen, maar cijfers, doelstellingen of resultaten ontbreken. Ook is voor geen enkel merk duidelijk welk percentage van de gebruikte stroom als groen wordt ingekocht. Oskam: ‘Overstappen naar groene energie is zeer eenvoudig. De restaurantketens laten hier makkelijke punten liggen. We zien graag dat ze volgende jaar hoger uit komen op onze duurzame ranglijst’.

Rank a Brand
Het duurzaamheidsonderzoek onder restaurantketens is onderdeel van de merkenvergelijkingen van Rank a Brand, dat de consument de mogelijkheid geeft om te kiezen voor bedrijven die oog hebben voor milieu, klimaat en arbeidsomstandigheden. Op www.rankabrand.nl zijn de duurzaamheidscores van ruim 800 merken te raadplegen, in de sectoren kleding, elektronica, travel, telecom, websites, media, supermarkten en eten & drinken.

Geen reactie's

Geef een reactie