Kraanwater op Festivals en in de Horeca

Petitie voor kraanwater in horeca en op festivals

Mei 2015 – Een kraanwatercoalitie, bestaande uit onder andere drinkwaterbedrijven Vitens, Brabant Water, Dunea en PWN, start een landelijke petitie om kraanwater voor eens en altijd beschikbaar te krijgen in de Nederlandse horeca en op festivals. De petitie stelt dat als je op een festival of in een horecagelegenheid om kraanwater vraagt, dit niet langer geweigerd zou moeten worden. Kraanwater is tenslotte een eerste levensbehoefte, en zou daarom altijd beschikbaar moeten zijn.
De stichting Urgenda, duurzaamheidsplatform Nudge, KRNWTR, OneWorld Water, Dopper, Natuur & Milieu en de stichting Join the Pipe hebben zich bij de petitie aangesloten. Het initiatief wordt daarnaast gesteund door Jongeren Op Gezond Gewicht en het Voedingscentrum.

Kraanwater wordt nog regelmatig geweigerd
De petitie Overal Kraanwater Graag is een initiatief van Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. De betrokken partijen willen dat kraanwater beter beschikbaar wordt gemaakt in Nederland. Uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Vitens blijkt dat het meer dan de helft van de Nederlanders een of meerdere keren is overkomen dat hen in de horeca kraanwater werd geweigerd terwijl ze er wel om vroegen. Ook blijkt dat een groot deel van de Nederlanders zich ervoor schaamt om kraanwater te vragen in restaurants. Daarnaast zeggen 6 van de 10 festivalbezoekers, dat het moeilijk of zelfs onmogelijk is om op een festival aan kraanwater te komen. Dit vindt de kraanwatercoalitie onbestaanbaar. Het Nederlandse kraanwater behoort tot het beste van de wereld, en is duurzaam en gezond. Het zou daarom altijd beschikbaar moeten zijn. Dat hoeft niet gratis, de organisaties en bedrijven kunnen zelf beslissen of ze er iets voor in rekening brengen.

‘Kraanwater Graag’
Driekwart van de Nederlanders denkt ook dat het in ons land wettelijk bepaald is dat zij recht hebben op kraanwater. Dit is echter nog niet het geval. 57% van de Nederlanders vindt dan ook dat dit wel zo zou moeten zijn. Met behulp van de petitie willen de partijen de horeca en de festivals aansporen om kraanwater nu voor eens en voor altijd beschikbaar te maken.
De petitie Overal Kraanwater Graag hoort bij de meerjarige bewustwordingscampagne ‘Kraanwater Graag’ waarmee de drinkwaterbedrijven iedereen bewust willen maken van de waarde van ons kraanwater. Ook tekenen? Kijk op www.overalkraanwatergraag.nl

 

Geen reactie's

Geef een reactie