kraanwater in de horeca

Kraanwater in de horeca? KRNWTR geeft 5 redenen waarom…

Kraanwater in de horeca is een actueel onderwerp waarover de meningen verdeeld zijn. KRNWTR is voor en laat zien hoe kraanwater schenken bijdraagt aan de gastvrijheid, duurzaamheid en omzet!

1. 90% van de gasten drinkt liever kraanwater

In de horeca draait het om de gasten en zij vinden kraanwater in de horeca steeds belangrijker. Dat blijkt bijvoorbeeld al uit de bijna 20.000 facebook fans van kraanwater in de horeca. Uit een recente poll blijkt dat 90% van de gasten die om water vragen, kraanwater bedoelen. Zij vinden het niet prettig als hen toch bronwater aangeboden wordt, terwijl ze eigenlijk om kraanwater gevraagd hebben. Als een gast zich goed begrepen voelt, dan komt hij ook graag terug. Kortom, geen betere gast, dan een tevreden gast.

2. Een waterabonnement van €2,50 per persoon?

Ruim  60% van de horecabezoekers is bereid om voor kraanwater te betalen. Dan moet het wel mooi geserveerd worden en het water moet gekoeld zijn. Bezoekers beseffen steeds meer dat kraanwater het duurzame alternatief is voor bronwater. Ze vinden € 5 voor een fles bronwater te duur, maar zijn wel bereid om een redelijke prijs te betalen voor kraanwater. Ze zijn zich er van bewust dat er bepaalde kosten zijn voor de ondernemer, zoals locatie en personeel. De menukaart is de plek bij uitstek om de prijs te vermelden.

Waterkan, waterfles, kraanwater, horecaToon(via Facebook): “De grootste kosten van een glas water zit ‘m niet in het water zelf maar o.a. in personeel. Een glas kraanwater zou dus niet veel goedkoper zijn als het op de kaart zou staan.
Petra(via Facebook): “karaf met kraanwater hoort op tafel. Meestal is het gratis, maar er mag best wat voor berekend worden. Glazen/afwas/brengen/halen/ moet ook allemaal betaald worden.
Trees(via Facebook):  “Voor €0,50 zou ik het redelijk vinden, je hebt een glas, water en bediening!


3. Duurzaamheid: Kraanwater een streekproduct!Wegwijzer

Iedereen wil tegenwoordig duurzaamheid. Met het verkopen of aanbieden van kraanwater laat je zien dat je duurzaam bezig bent. Kraanwater is een lokaal streekproduct, waarbij voor productie of transport geen olie of plastic aan te pas komt in tegenstelling tot bronwater. Daarnaast heeft Nederland een van de beste kraanwaters van de wereld.

Wim Rieff (Rubens Proeflokaal, Utrecht) vindt bronwater niet meer van deze tijd:
Een goede ondernemer denkt na over duurzaamheid. Bronwater belast het milieu 20 tot 50 keer meer dan kraanwater. Stop dus met die flessen bronwater. Des te meer omdat het Nederlandse kraanwater tot het beste van de wereld behoort.”

4. De winst van gratis kraanwater

Geen inkoop en voorraad
Het unieke voordeel van het product kraanwater is dat je er geen voorraad van hoeft in te kopen. Je hoeft niet meer te slepen met kratten bronwater. En kraanwater neemt nauwelijks ruimte in beslag.

Service
Kraanwater gratis aanbieden, net als de amuses of een welkomstdrankje van het huis, kan als service gezien worden, waardoor je als ondernemer een gastvriendelijke indruk achterlaat.

Bert Jimmink van de ‘Spaghetteria’ in Amsterdam maakt hier gebruik van:
Kraanwater zit bij ons in het verdienmodel. Het was één van onze vereisten om kraanwater te serveren. En dat levert ons veel klandizie op!

Gratis bestaat niet!
Ondernemers die gratis of eigenlijk kosteloos kraanwater aan hun gasten aanbieden, berekenen deze kosten in principe door. Kraanwater is met andere woorden niet zichtbaar op de rekening voor de gast.

Een ondernemer serveert kosteloos een glas of karaf water aan zijn gasten. De kosten hieraan verbonden worden doorberekend in de producten waarvoor je wel betaalt. Net zoals bijvoorbeeld amuses, toilet bezoek of airco,” aldus Wim Rieff.

5. Je kan kraanwater mooi presenteren
waterfles en waterkaraf horeca

Wanneer je het verhaal rondom kraanwater (kwaliteit, goed voor milieu, minder plastic, etc.) op een leuke manier vertelt en serveert in een aantrekkelijke karaf of beugelfles, dan draagt zo’n ‘kraanwaterbeleving’ bij aan een positief imago van jouw onderneming bij jouw gasten. Voeg er eens extra ingrediënten aan toe voor extra smaak sensatie.
Bezoek de KRNWTR-webshop >

Conclusie: De mogelijkheden zijn eindeloos

Als horecaondernemer kan je creatief met het product kraanwater omgaan. Zo kan je:

 • Gratis kraanwater aanbieden. De gast ziet het als service en je kan het doorberekenen.
 • Het waterabonnement, waar gasten €2,50 per persoon betalen voor kraanwater in een mooie karaf voor de hele avond. Dit is een redelijk aanbod en een goed alternatief voor bronwater.
 • Kraanwater op de menukaart zetten: Geef de gasten de keuze tussen kraanwater en bronwater op de menukaart, waarin ze de prijs tussen beide kunnen vergelijken. Bijvoorbeeld een vaste prijs voor een karaf kraanwater.
 • Toegevoegde waarde aanbieden: Een mooie presentatie door middel van een karaf en/of een takje munt en een schijfje citroen toe te voegen.
 • Afhankelijk van de consumptie kan je kraanwater gratis aanbieden, wanneer er ook andere consumpties zijn genuttigd.

Kortom genoeg redenen om kraanwater aan te bieden!

Schenk je al kraanwater aan jouw gasten? Meld je aan voor de kraanwaterkaart! Of geef een kraanwatervriendelijk restaurant op.

Zet kraanwater met trots op tafel!

5 Reactie's
 • Afvalwatertechniek NB Milieu
  Geplaatst op 09:55h, 06 augustus Beantwoorden

  Kraanwater kost ongeveer 1 tot 2 Euro per 1000 liter. Dus een liter kraanwater komt op 0,1 tot 0,2 Eurocent. Koel je als horecaondernemer het kraanwater en filter je het kraanwater voordat je het serveert dan zet je een zachter glas water op tafel met een nog betere smaak. Bronwater is echt uit den boze in Nederland. Ons drinkwater is vel beter als het bronwater wat de grens over gebracht wordt uit omringende landen. Dus drinken van gebottled water is eigenlijk een beetje onnozel!! Ik dacht dat wij Nederlanders ons niet zo voor de gek zouden laten houden.

 • Jeroen
  Geplaatst op 11:57h, 12 april Beantwoorden

  Ja die prijzen daar vind ik wel wat fijn. Drinkwater moet voor iedereen beschikbaar zijn lijkt mij. Zeker ook als we kijken naar het effect op het milieu.

 • J.v.d.Bo0m
  Geplaatst op 00:16h, 26 juli Beantwoorden

  ik bestelde vanavond voor mezelf een ijsthee en voor mijn kleinzoon een cola, hij vroeg daar een glaasje kraanwater bij omdat hij zo,n dorst had, tot mijn verbazing betaalde ik voor dat glaasje kraanwater € 2,50
  dezelfde prijs als voor de andere twee drankjes, schandalig vind ik

 • Eric linssen
  Geplaatst op 11:13h, 11 augustus Beantwoorden

  Gisteren in de Stadstuin in Breda: een Pieter Spa voor elf euro!!! Triest dieptepunt!

Geef een reactie