kraanwater in de horeca

De horeca is niet verplicht kraanwater te serveren

Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit
We hebben de vraag voorgelegd aan de Voedsel en Waren Autoriteit. Het antwoord: Restaurants en andere horecagelegenheden zijn, wettelijk gezien, niet verplicht, indien kraanwater wordt besteld, om kraanwater te leveren.

Niet verplicht
Er is geen wettelijke basis dat een restaurantbezoeker dat bij een horeca-exploitant zou kunnen afdwingen. Het hangt volledig af van de bereidwilligheid van de betreffende ondernemer. Indien de horeca-exploitant, wellicht uit commerciële overwegingen, weigert “kraan- of leidingwater” te leveren, dan is dat zijn beslissing.

Dat zo’n beslissing, om geen kraanwater op bestelling te leveren, niet klantvriendelijk is, daarover is deze Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) niet bevoegd te oordelen.

Waarom kraanwater wel op de menukaart?
Door kraanwater op de menukaart te zetten toon je dat je gastvrij bent en dat hoeft trouwens niet altijd gratis. Veel klanten zijn best bereid om te betalen voor kraanwater mits het gekoeld is en bijvoorbeeld voorzien wordt van een schijfje citroen. Zelf zouden wij het wel gratis aanbieden. Je staat dan met 1-0 voor.

Geen (gratis) kraanwater staat op de zevende plaats in de lijst van ergernissen. De top 10 van ergernissen in de horeca >

Wist je dat we ook KRNWTR-tappunten hebben voor gekoeld & bruisend water in de horeca en op het werk?

waterkoeler-watertappunt-horeca-circl_v2
21 Reactie's
  • Huub Mutsaers - Watercompany
    Geplaatst op 08:39h, 26 mei Beantwoorden

    Dat zou ook te veel betutteling zijn ook. Ik denk dat kraanwater niet zo het probleem is voor restaurants, meer het feit dat de gast vindt dat dit gratis moet zijn. Gelukkig zien we steeds meer restaurants die wel kraanwater serveren in een betaalde variant. Vaak in een eigen fles als een huis tafelwater. Als ze dit dan gratis doen zegt dit iets over de gastvrijheid van dit restaurant en niet over de ongastvrijheid van de restaurants die het niet doen.

  • Jan
    Geplaatst op 11:23h, 11 augustus Beantwoorden

    Nederlanders, alles moet gratis. Maar ondertussen wel de uitbater opzadelen met extra vaat. Wat je gaat krijgen is dat veel mensen bij hun maaltijd geen dure frisdank bestellen maar een lekker gratis glas kraanwater.

  • Arnold
    Geplaatst op 19:34h, 20 december Beantwoorden

    Op dit en andere forums is een hele hoop te doen over een glas water in een cafe of restaurant. Stel je voor, je staat bij mij voor de deur, ik laat je binnen, je vraagt een glas water, en ik zeg daar ga je voor betalen. Wat ,, jan de lompe hollander ,, TOTAAL aan voorbijgaat is dat het meest fundamentele van gastvrijheid , al duizenden jaren, een GLAS OF BEKER WATER IS!!! Hier zie je het onderscheid tussen lomperikken en mensen met fatsoen. En NIET de mooie menus, of reclame. Nee, een simpel glas WATER. En dat krijg je of niet of je betaalt er omgerekend VIER GULDEN voor. Dit is iets typisch schofterigs van veel cafes en reataurants. Ik kom alleen nog maar bij 1 Chinees die wel gastvrij is, en nooooit meer in cafes of restaurants, al jaren niet meer. Ze hebben sins die pleuros de prijzen verdriedubbeld, en klagen steen en been. oplichters.

  • Crytal
    Geplaatst op 23:52h, 23 november Beantwoorden

    In Nederland ben je als horeca-ondernemer niet verplicht om kraanwater te serveren als de klant daarom vraagt hoewel de details verschillen (bij o.a. alcohol, koffie, medicijnen)

    Kraanwater is inderdaad een extra service die een horeca-ondernemer kunt aanbieden. En inderdaad veel mensen drinken liever kraanwater dan water uit een fles. Maar je kunt een restaurant niet verplichten om deze gratis te geven, het is hun keuze het te geven of niet, en het is hun keus om daarvan een extra bijdrage voor te vragen of niet. Voor een gratis kraanwater moet er ook een glas gewassen worden die je als extra werk kunt beschouwen. Dus als horeca-ondernemer zijn wil je die extra werk verrichten of niet is je keus. En uiteindelijk als consumenten zijn is het ook jouw keus om te kiezen naar welke restaurant je gaat.

  • Bert Vopsters
    Geplaatst op 11:41h, 15 april Beantwoorden

    Jongens jongens, waar gaat dit over. Doe effe normaal Kraanwater kost nog geen 0,1 cent per liter. Laat er eens een normale marge op los, wat zeg ik doe eens extravagant. Doe eens echt gek, gooi het 100 maal over de kop. Kost een glaasje voor de klant maar liefst 0,10 euro. Wat een marge! daar kan elke andere ondernemer alleen maar van dromen. De inkt van dit vermelden op de rekening is bijna duurder… De satire is hoop ik duidelijk: kraanwater MOET gratis zijn. Altijd en overal. Niemand kan daar arm van worden. Ben je bang om een glas fris minder te verkopen, reken er dan een euro (hooguit!!) per liter voor, en ALLEEN DAN als men niks anders aan betaalde drank drinkt. Wat een zeikers hier zeg. Uit eten kost al een vermogen en dan nog te pinnig om een glas kraanwater gratis weg te geven omdat een ober het moet brengen of dat het glas afgewassen moet worden. pffff. Aanstellers. Joepie voor de gastvrijheid. Geef mij de buitenlandse horeca maar. Veel klantvriendelijker en geen overtrokken prijzen.

  • M Gr
    Geplaatst op 12:03h, 25 juli Beantwoorden

    Net voor het eerst op vakantie geweest in Canada en de USA. Het eerste wat de horeca daar doet is je vriendelijk welkom heten en vervolgens ongevraagd glazen en een grote kan water met ijsklontjes op tafel zetten, nog voor je iets besteld hebt. Wij hebben dat als zeer aangenaam ervaren. De bestelling daarna wordt er zo veel vrijgeviger van…. ik geneer me soms echt voor de Nederlandse bekrompenheid.

  • Vick harp
    Geplaatst op 13:41h, 03 december Beantwoorden

    Als ik in een café veel alcohol nuttig, vind ik het erg plezierig en ook verstandig om af en toe kraanwater te drinken. Merkten wel dat veel kroegen dit niet prettig vinden. Maar ik blijf daardoor wel langer plakken en geef uiteindelijk meer geld uit.

  • simon
    Geplaatst op 21:06h, 13 december Beantwoorden

    Zojuist met z.n vieren bij 1 van de Fletcher hotels wezen dineren.
    Weer en niet voor het eerst betaalden we bij een Fletcher restaurant de hoofdprijs voor water. (geen dichte flessen)
    3x 0,33 liter voor 2,50 per gevuld flesje dus 7,50 per liter.
    Dit is niet voor het eerst en wij constateren dat het bij Fletcher standaard is dit te berekenen.
    Een vorig restaurant een paar maanden terug rekende 5,50 voor 0,75 liter.
    We zullen alleen hiervoor, hoe goed de service en het menu ook is toch Fletcher gaan meiden!
    Aangezien we elke week al 15 jaar ergens gaan eten weten we nu zo ongeveer wel wie niet en wel weet hoe het moet.
    Dit grenst aan diefstal!!
    Mvg
    Simon

  • Marja duthlrr
    Geplaatst op 15:44h, 17 februari Beantwoorden

    Voor bronwater zijn fabrieken nodig, schone flesjes, reinigingsstoffen, vervoer van flesjes water kost veel geld en vervuiling voor t milieu.
    Dus al met al zijn flesjes water OVERBODIG waar kraanwater is en is veel beter voor t milieu!
    In God s naam, biedt kraanwater aan bij een consumptie of laat redelijk betalen voor een karaf of glas kraanwater!!
    Het is gewoon erg achterlijk dat we water in een flesje laten stoppen terwijl we een kraan bij de hand heben!!

  • Els Louvet
    Geplaatst op 15:33h, 05 maart Beantwoorden

    Dat ik moet betalen voor iets vind ik absoluut geen probleem, maar om nu €5,- te betalen in een restaurant voor een flesje water…..belachelijk……ik vind het idd gastvrijer om een kan water met ijs/stukje komkommer of munt erin, uit de kraan, te serveren, vraag €1,- voor de service en je hebt zo tevreden klanten.
    Ik vind in deze discussie dat alles voor Nederlanders gratis moet zijn absoluut niet van toepassing en erg flauw.
    En inderdaad als je in het buitenland gast eten, bv in Duitsland, is kraanwater geen probleem, en wij bestellen daar dan een heerlijk flesje wijn bij, dus alles bij elkaar kan de horeca alleen maar winnen ipv nu
    Verliezen.

  • hanneke ipema
    Geplaatst op 01:36h, 27 maart Beantwoorden

    Als ik uit eten ga, is zelden, bestel ik standaard een dubbel whiskey bij het eten met een groot glas kraanwater, en als me dan gezegd wordt, dat ik dat water moet betalen ( de fooi die ik geef dekt de afwas van het glas ruimschoots ) , dan zeg ik, ajuu, dank voor de ontvangst, en ik vertrek stante pede , en aangezien ik nooit alleen uit eten ga, lopen ze dus geld mis van meerdere mensen, en we komen er never weer en de mond op mond reclame voor die zaak is dan ook snel gemaakt , er zijn ook mensen die voor/bij/na de maaltijd medicijnen moeten slikken, die kruipen nu de wc in met de mond onder de kraan, ook lekker hygiënisch, Holland op zijn smalst , qua uitbaters, we willen best betalen voor een goede maaltijd en bediening, en daar zal de fooi naar zijn, maar een glas water van nog geen cent deuhhhhhhh , daar zijn we te fier voor op ons zelf, doneer dan liever het hele uitje aan giro 555 en dan tikken we thuis wel een eitje, maar gelukkig, , de meeste horecaondernemers zijn klantvriendelijk en uitbaters en geen uitbuiters

  • Estelle
    Geplaatst op 10:32h, 29 juni Beantwoorden

    In Amerika is het verplicht, in Groot Brittannië (waar ik tot voor kort gewoond heb) is het normaal vanwege de scholing van het milieu en in Japan (waar ik tegenwoordig woon) is het ook normaal uit gastvrijheid. Ze vragen je soms wel minimaal 1 drankje te bestellen. En de prijzen zijn NIET hoger (in Groot Brittannië en Japan kun je goedkoop en duur eten en dit is zelfs bij de goedkope etablissementen normaal) en de huren zijn niet lager.

  • Henk zwaan
    Geplaatst op 14:14h, 04 oktober Beantwoorden

    Een flesje cola kost 60 euro cent de horeca rekend 2.60 geen probleem. Want ieder weet wat de extra kosten zijn voor de ondernemer. Dus 2.60 minus 60 euro cent maakt 2,00 euro voor een glaswater. Als de gast hierna naar het toilet gaat, gaan er weer 10 liter water weg. Als de ondernemer bij een bstelde consumpie een glas gratis water serveert is dat extra service. De basis van ieder bedrijf is dat de energie ( kosten ) omgezet worden in geld. Als er ondernemers zijn die energie gratis weg geven hebben zij er zeker recht op dat te doen. De gratis water club, als dit goed gaat lopen zul je zien dat de kosten ergens anders vandaan gehaald moeten worden.

  • Ridwan
    Geplaatst op 19:40h, 05 december Beantwoorden

    De oplossing is even eenvoudig als doeltreffend. Betalen voor kraanwater = minder fooi!

    Nederlanders staan over het algemeen bekend als zuinig, vandaar dat er voor alles in principe betaald moet worden.

  • Barbara Veen
    Geplaatst op 22:54h, 26 maart Beantwoorden

    Bij ons in de zaak zetten we als extra gratis een karaf water op tafel als de gast bijvoorbeeld een glas wijn bestelt; wel zo fijn als je de mond even kunt spoelen. Als gasten specifiek vragen om een karaf kraanwater en de hele avond niets anders drinken, brengen we €2.50 per karaf (1 liter) in rekening. Dat laatste zorgt soms wel voor discussies omdat men zich op het standpunt stelt dat water gratis is. Wat men wel vergeet is dat die karaf niet naar de tafel komt vliegen, dat water en de ijsklontjes er niet vanzelf in komen en dat iemand het ook weer moet afwassen. Het geld moet in de horeca tenslotte toch vaak met de drankjes en extra’s verdiend worden!

  • Twan Brussen
    Geplaatst op 09:06h, 12 juli Beantwoorden

    Wat een dom geneuzel. Ga me vervolgens vertellen dat die water miepers hier op volgend gaan beklagen dat de schnitzels bij de aldi goedkoper zijn dan dat ze op de kaart staan. Uit eten gaan is niet enkel het betalen voor de dekking van de product kosten die het restaurant maakt, maar ook betalen (zoals reeds benoemd) voor de ontvangen service. simpele marktwerking betreft toe gevoegde waarde is het, want per slot van rekening is het vullen van een glas water meer werk dan het openen van een flesje. Zelf heb ik nooit geld hoeven rekenen voor kraanwater en ik geloof ook dat het vrijblijvend verlenen van deze service uiteindelijk meer opleverd dan dat je er op mis loopt, neem een glas water naast de wijn als voorbeeld. Al met al is het de horeca ondernemer z’n goed recht om hier geld voor te rekenen.

  • Jan Prinsen
    Geplaatst op 22:09h, 02 oktober Beantwoorden

    Ik kom niet meer in restaurants waar ze geld vragen voor water !
    In bijna alle landen waar ik geweest ben word water geschonken.
    Echt zeer ongastvrij !,!

  • Anniek Faas
    Geplaatst op 15:43h, 04 oktober Beantwoorden

    Waarom zo moeilijk doen restaurants? Gewoon standaard gratis water bij een glas wijn serveren. Ik heb dit meegemaakt in een restaurant en was heel blij verrast door zoveel gastvrijheid. Dus tel uit je winst restaurants, gasten bestellen sneller een extra wijntje en komen graag bij je terug. Het voelt zo ongastvrij als je naast je wijntje voor water moet betalen en dat kan toch niet het streven zijn van een goed restaurant?
    En gasten, natuurlijk geen gratis kraanwater verlangen als je geen andere consumptie bestelt, dat vind ik dan weer fout. En eerlijk gezegd ook een beetje gierig. Wil men persé alleen kraanwater drinken, dan lijkt mij een karafje water voor 2 euro heel redelijk. Deze gasten hebben waarschijnlijk geen behoefte aan alcohol of andere consumpties, dat kan ook om gezondheidsredenen zijn. Ze gaan dat ook minimaal en met tegenzin bestellen. Bovendien hebben ook zij recht op een gastvrij onthaal. Dus meer winst valt er niet te halen. Ik vind dat voor iedereen een respectvolle oplossing en dat zou zo ook duidelijk op de kaart vermeld kunnen worden.
    Wordt er moeilijk gedaan in een restaurant dan zou ik dat niet op het personeel afreageren door geen fooi te geven. Zij bepalen het beleid niet. Je kunt dan beter in het vervolg dit restaurant overslaan.

  • Keith parlee
    Geplaatst op 13:54h, 20 oktober Beantwoorden

    Kraanwater needs to be free.. honestly.. I’ve seen places that pour buckets full for the dogs of customers. The profit from any meal could buy enough water to fill a kiddy pool.. people don’t eat at restaurants and order flat water because they’re cheap. They order bubbly water or just prefer to wash down their food with something non alcoholic…
    I say Cafe terraces should be for paying customers.. if you only want a free glass of water you get it and get on with it…. And if a business refuses you free tap water then remember not to flush the toilet because you’d be limiting their profits.. it’s the same water they’re charging for in a glass.

  • Michel
    Geplaatst op 12:14h, 23 oktober Beantwoorden

    Een discussie waarbij voor beiden standpunten wat te zeggen is. Het klopt dat de ondernemer werk/ kosten heeft aan het schenken van kraanwater. In het extreme geval, waar op een druk Amsterdams terras iedereen kraanwater drinkt zal iedereen de ondernemer begrijpen, maar dat is niet de realiteit.
    Er is geen simelere manier om goodwill te creëren, simpeler dan appelmoes met een kers.
    De reden om na zoveel reacties dit nog op te schrijven: afgewezen worden in een horecagelegenheid waar ik in de jaren velen honderden euro’s heb uitgegeven, afgewezen op de vraag of het limonadeglas nog een keer gevuld kan worden met kraanwater….

Geef een reactie