De voordelen van een waterkoeler op school

Op school kunnen leerlingen en kinderen ontzettend actief zijn. Ze rennen en spelen tijdens de pauze en lunch. Ook leren is, op een hele andere manier, zeer intensief voor ze. Kinderen zullen hoe dan ook op school dorst krijgen. Dan moeten ze voldoende drinken om hun vochtbalans weer te herstellen. Wanneer ze dan naar frisdranken grijpen, krijgen ze veel ongezonde suikers binnen. We laten in dit artikel zien wat de voordelen zijn van een waterkoeler op school.

Een robuust KRNWTR-watertappunt op school? Lees meer >

Overgewicht in Nederland
Overgewicht is een fysiek en sociaal probleem. Discriminatie op basis van overgewicht beïnvloedt iemands hele carrière. Het gaat zelfs zo ver dat je kansen op promotie verminderen. Wie last heeft van overgewicht krijgt ook minder salaris. In Nederland krijgen steeds meer kinderen te kampen met overgewicht als gevolg van een slecht dieet. Dat komt door meerdere factoren, waaronder de aanwezigheid van frisdranken op school. Maar ook de reclames voor ongezonde producten zijn op kinderen afgestemd. Vooral na schooltijd zijn er reclames voor frisdranken en fastfood op televisie te zien. Een beter alternatief voor frisdrank is natuurlijk kraanwater.

Waarom is water belangrijk?
Hoewel frisdrank aantrekkelijk is en er ook altijd spectaculaire reclames voor zijn, heeft frisdrank nadelige effecten voor iedereen die het teveel drinkt. Niet alleen zorgt het voor obesitas onder jonge kinderen, het tast ook het gebit aan. Door de zuurtegraad van de dranken breekt het tandglazuur af en dat leidt dan weer tot gaatjes. Kinderen van jongs af aan een gezonde levensstijl aan leren, is dus van vitaal belang.

Kinderen besteden namelijk een groot gedeelte van hun leven op school. Dat is de plek bij uitstek om ze bij te brengen dat ze beter kraanwater kunnen drinken in plaats van suikerhoudende frisdranken. Steeds meer scholen investeren daarom ook in een waterkoeler, omdat leerlingen er baat bij hebben. Door een gezonde levensstijl te stimuleren, geef je ze een voorsprong op een betere toekomst.

Betere prestaties op school en in de klas
Onderzoek toont aan dat kinderen die voldoende water drinken ook beter presteren op school. De cognitieve vaardigheden van kinderen gaan namelijk vooruit en ze hebben een betere concentratie om taken uit te voeren. Andere onderzoeken laten zien dat het korte termijn geheugen van kinderen, die genoeg drinken, beter is ten opzichte van kinderen die dat niet doen. Een van de verklaringen is dat informatie beter door je hersenen stroomt wanneer deze gehydrateerd zijn. Wie een fles kraanwater drinkt, heeft dus sneller beschikking tot de geleerde stof in zijn geheugen.

Minder kinderen de klas uit
Water heeft ook een effect op het gedrag van kinderen. Doordat kinderen minder suikers binnenkrijgen worden ze rustiger. Daarmee wordt ook de klas rustiger, waardoor er weer meer tijd besteed kan worden aan de les. Het resultaat is dat er minder kinderen de klas uit worden gestuurd en ze hebben een positieve houding in de klas.

Gemak van een waterkoeler
Kinderen hebben in vergelijking tot volwassenen meer water nodig, maar zelf herkennen ze niet altijd de tekenen van uitdroging. Dat kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en een gebrek aan concentratie. Een waterkoeler is voor veel leerlingen en studenten een uitkomst. In de Wc’s zijn de kranen niet bepaald fris, terwijl een leidingwaterkoeler of tappunt een schone en frisse manier is om je flesje bij te vullen. Leerlingen zijn beter gemotiveerd om water te drinken, omdat zelf  water tappen hartstikke leuk voor ze is. En zo draagt een waterkoeler ongemerkt bij aan betere mentale en cognitieve prestaties op school.

De Waterkoeler kan helpen bij het voorkomen van ziekte
De huisarts raadt je ook altijd aan om voldoende water te drinken, als je ziek bent. Voldoende water drinken helpt je lichaam bij het herstel. Van een waterkoeler op school is al meerdere malen bewezen dat het ook directe gezondheidsvoordelen heeft voor de kinderen. Het gebit wordt beter en ze worden minder dik. Daarnaast helpt het ze ook minder ziek te worden. Zo missen de kinderen zo weinig mogelijk schooldagen.

Het goede voorbeeld
Als school, als opvoeder en als leraar hoor je kinderen aan te moedigen om een gezonde levensstijl te leiden. Een school doet er bijvoorbeeld goed aan om een waterfles in de klas wel toe te staan. Je geeft dan het goede voorbeeld en beloont positieve gewoontes.

De Nederlandse frisdrankproducenten zullen vanaf eind 2018 geen suikerhoudende dranken meer leveren aan middelbare scholen. Het hebben van een watertappunt is dan een perfecte oplossing en alternatief.

De waterkoeler op school kan als leermiddel worden gebruikt
De KRNWTR waterkoeler op school kan ook ingezet worden om kinderen kennis bij te brengen over water, gezondheid en milieu. Door leerlingen iets uit te leggen met een fysiek apparaat, leren ze sneller, dan dat je het voorleest uit een boek. Ze zullen er zelfs een grotere waardering voor hebben en er eerder mee bezig zijn. Op de KRNWTR waterkoeler staat ook een infographic met allerlei feiten over water, gezondheid en het milieu.

KRNWTR waterkoeler op school
Terwijl kinderen blijven leren en zich ontwikkelen, hebben hun hersenen constant water nodig om hun geest gefocust te houden en zo goed mogelijk te leren.
Bij KRNWTR zijn we gepassioneerd over water en streven we naar jongeren op een gezond gewicht. We zijn ook aangesloten bij JOGG en we geloven dat iedere leerling moet kunnen leren in een omgeving, die hen stimuleert om een ​​gezonde levensstijl te leiden.

Als je meer wilt weten over onze duurzame waterkoelers op de waterleiding, neem vandaag nog contact met ons op!

Bronnen:

Edmonds CJ & Burford D (2009) Should children drink more water?: The effects of drinking water on cognition in children. Appetite 52(3), 776-9

http://www.h4hinitiative.com/book/print/890

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22841529

https://www.volkskrant.nl/archief/overgewicht-beinvloedt-hele-carriere~a917513/

https://www.krnwtr.nl/kraanwater-tegen-examenstress/

https://www.krnwtr.nl/watertappunt-op-school-zorgt-voor-beter-gebit/

http://www.dailymail.co.uk/health/article-4997662/SCHOOLS-blamed-children-not-drinking-water.html

http://www.dailymail.co.uk/health/article-4997662/SCHOOLS-blamed-children-not-drinking-water.html

 

Geen reactie's

Geef een reactie