krntwtr-tappunt-waterkoeler-horeca-drinkwatersysteem

Leidingwaterkoeler van KRNWTR? 10 Redenen

Zonder water is er geen leven mogelijk. Jouw lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water en dat moet je aan blijven vullen, om goed te kunnen functioneren. Een aantrekkelijk watertappunt in de vorm van een KRNWTR leidingwaterkoeler op kantoor helpt hierbij. Wanneer je een KRNWTR waterkoeler ziet, denk je aan lekker gekoeld en of bruisend kraanwater en ga je op je werk meer water drinken. Met KRNWTR maken we milieuvriendelijk water drinken aantrekkelijk en makkelijk.

waterkarafDrink dus voldoende kraanwater op je werk. Dit is een gemakkelijke, goedkope en milieuvriendelijke manier om jouw lichaam te laten blijven werken. Dat je water nodig hebt om te kunnen functioneren, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat het drinken van voldoende water de makkelijkste manier is om goed werk te leveren? Water verhoogt de doelmatigheid van de rode bloedcellen bij het opnemen van zuurstof in de longen, wat jouw effectiviteit op het werk vergroot. Wanneer je voldoende water drinkt, kun  je je beter concentreren en het helpt stress te verminderen.

Hoeveel water drink jij op je werk?
De gedachte dat je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid water ook binnen krijgt als je koffie of andere dranken drinkt, is niet juist. Wanneer er gesproken wordt over een minimale hoeveelheid van twee liter water per dag, gaat het om twee liter zuiver water. Uit ervaring kunnen wij zeggen dat dit best lastig is. Omdat we vaak niet beseffen hoe belangrijk water voor ons is, maar ook omdat we er niet geregeld mee in aanraking komen. Het staat niet op de TO DO lijst.

10 Redenen om KRNWTR waterkoeler voor je kantoor op je to do list te zetten:

  1. Water verhoogt de doelmatigheid op je werk; het vergroot je concentratietijd
  2. Water is een beter energiedrankje dan welke andere frisdrank ook en heeft geen bijwerkingen
  3. Water helpt stress, nervositeit en depressie te verminderen
  4. Water helpt vermoeidheid te verminderen
  5. Water wordt gebruikt voor het transport van alle stoffen in het lichaam
  6. Water is het belangrijkste oplosmiddel voor al ons voedsel, vitaminen en mineralen
  7. Water is de belangrijkste vorm van energie
  8. Water zorgt voor een betere samenwerking tussen de hersen- en lichaamsfuncties. Het verhoogt de mogelijkheid om doelen te bereiken.
  9. Water is nodig om ons immuunsysteem goed te laten werken
  10. Ons lichaam heeft geen watervoorraden van waaruit het tijdens droogte kan putten. Daarom moet je regelmatig water drinken.

Waarom geen bronwater op kantoor?
Allereerst is bronwater veel slechter voor het milieu dan kraanwater. Voor de productie, verpakking en het vervoer van bronwater komt 500 keer meer CO2 vrij dan bij kraanwater. Een leidingwaterkoeler is binnen een jaar terugverdiend. Het kraanwater wordt gekoeld en gefilterd en het is net zo gezond, lekker en ook nog eens beter voor het milieu. Kraanwater, waarom niet?

De geschiedenis van ons kraanwater
Het leidingnetwerk in Nederland is te danken aan initiatiefnemer en tevens schrijver  Jacob van Lennep. Het verhaal gaat dat Jacob van Lennep na het proeven van fris duinwater, wat op natuurlijke wijze werd gezuiverd, met het idee kwam om ditzelfde water naar Amsterdam te brengen. Halverwege de 19e eeuw werden de eerste leidingen aangelegd.

Bij de komst van het eerste kraanwater bestonden er nog geen wettelijke richtlijnen omtrent de kwaliteit van het water. Het waren dan ook met name particulieren die het water aanleverden. Aan het begin van de 20e eeuw kreeg de overheid steeds meer invloed en ontstonden er richtlijnen rondom de kwaliteit en levering van het kraanwater. Dit leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van de Waterleidingwet in 1957. Hierdoor kwam er toezicht op waterleidingbedrijven waarbij de betrouwbaarheid van het water veelvuldig werd getest.

Waarom kraanwaterkoeler vaak schoner is dan bronwaterkoeler
Kraanwater wordt namelijk meestal beter getest dan bronwater. Voor kraanwater gelden er dan ook strengere regels. Kraanwater wordt op ongeveer 65 stoffen getest, waar dat bij flessenwater slechts 15 stoffen zijn. Kraanwater is van enorm goede kwaliteit in Nederland en komt continu vers uit jouw eigen kraan. Soms zitten er in flessenwater zelf zo veel chemische stoffen, dat het als kraanwater nooit geaccepteerd zou worden. Waterleidingbedrijven controleren iedere dag de waterkwaliteit in het zuiveringsproces. Bij de minste afwijking worden gelijk maatregelen genomen.

KRNWTR-waterkoeler-bij-bedrijven-gekoeld-bruisend-water

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een waterkoeler? Waterkoelers zijn er in alle maten en uitvoeringen. Hoe weet je nu welke waterkoeler de juiste voor jouw bedrijf, school of restaurant is?

De waterkoeler is de laatste jaren toch wel een kantooricoon geworden. Maar ook thuis, op school en in de horeca wordt het apparaat steeds vaker gebruikt. Een waterkoeler moedigt iedereen aan om meer water te drinken. En op een warme dag is er geen beter en verfrissender drankje dan ijskoud water, al dan niet met een smaakje. Maar er zijn zoveel verschillende soorten waterkoelers. In dit artikel staan enkele aankooptips, zodat je de verschillen kan zien tussen waterkoelers en uiteindelijk de beste keuze maakt.

Tafelmodel of een staand model leidingwaterkoeler
De meeste waterkoelers zijn beschikbaar als een tafelmodel of als een losstaand model. De vrijstaande koeler is over het algemeen iets duurder, dan een tafelmodel. Wanneer je dus overweegt om een waterkoeler te kopen, moet je je goed bedenken waar je deze gaat plaatsen. Is er voldoende ruimte? Hoe staat de koeler in de keuken? Of hoe staat deze in de aula?

Staande koelers hebben altijd een ingebouwd koelsysteem. Bij tafelmodellen kan dit verschillen. Er zijn namelijk ook tafelmodel koelers, waarbij de inbouwkoeler in een keukenkastje geplaatst wordt. Het is bij die laatste belangrijk dat het keukenkastje vrij blijft en voldoende geventileerd. De koeler moet namelijk zijn warmte goed kwijt kunnen om het water te koelen.

Of je nu voor een tafelmodel of staand model waterkoeler kiest, iedere uitvoering heeft een geaard stopcontact nodig. In het geval van een waterkoeler op de waterleiding heb je ook een ¾ waterkraan (wasmachinekraan) binnen een straal van ongeveer 1,5 meter van de koeler nodig. Misschien wel belangrijker dan een tafel of staande uitvoering is wie de gebruikers van de koeler worden.

Wie worden de gebruikers van de waterkoelers?
Het is belangrijk om te beseffen wie er gebruik gaan maken van de waterkoeler. Is er bar- of keukenpersoneel die het water gaan tappen of maken de medewerkers, leerlingen, gasten of klanten zelf gebruik van de waterkoeler? Door hiermee vooraf rekening te houden weet je waar je op moet letten. Professioneel keukenpersoneel zullen over het algemeen voorzichtig met een koeler omgaan dan leerlingen op een middelbare school. Moet de koeler hufter-proof zijn ja of nee?

De hoeveelheid gebruikers is ook essentieel om te weten. Hoeveel mensen moet de waterkoeler gaan bedienen? Er zijn koelers die 25 werknemers van gekoeld water kunnen voorzien, maar er zijn ook koelers die met gemak 300 leerlingen een koud flesje water kunnen geven.

Tot slot is het goed om mee te nemen, wanneer er gebruik van gemaakt wordt. Is er bijvoorbeeld een piekmoment, wanneer iedereen met pauze gaat of wordt er over de hele dag gespreid gebruik van gemaakt. Op basis daarvan baseer je de capaciteit van de koeler. Daarom is het belangrijk om te weten wie de gebruikers worden, omdat de koeler en de capaciteit ervan erop worden afgestemd. Een waterkoeler is en blijft dus maatwerk. Zodra je dit weet, komt de vraag waar je de koeler neer gaat zetten.

Locatie, Locatie, Locatie van de waterkoeler
Net als met zoveel dingen is de locatie, waar je het neer gaat zetten, ontzettend belangrijk. In China hebben ze er zelfs een naam voor, namelijk Feng-Shui. Feng-Shui is de Chinese filosofische stroming dat alles op een harmonieuze plaats moet staan. Nu hoeft er bij het plaatsen van een waterkoeler geen filosoof of professionele interieurarchitect aan te pas komen, maar het is wel goed om na te denken over waar de koeler geplaatst gaat worden.

Waar komt de waterkoeler te staan heeft ook te maken met hoeveel mensen er gebruik van gaan maken. Komt de leidngwaterkoeler in de foyer, in de wachtkamer, de gang, in de aula of in de koffiecorner. Komt het watertappunt naast de koffiemachine bijvoorbeeld? In de gang of in de aula? Achter de bar in het café of restaurant, in het zicht van de klanten of in de keuken? Wanneer we dit weten kunnen we gaan kijken naar de verschillende soorten waterkoelers.

Wat voor soort (waterleiding)koelers zijn er?
Als je gaat zoeken op waterkoeler, dan kom je oneindig veel varianten tegen. Het is niet ondenkbaar dat je door de bomen het bos niet meer ziet.  Grofweg kan je waterkoelers onderscheiden in vijf soorten, die hieronder beschreven worden.

Direct Chill: Bij direct chill gaat het leidingwater door een afgesloten leiding (koel spiraal). Omdat het water door een spiraaltje moet is de capaciteit doorgaans niet hoog. Bij intensief gebruik kan de spiraal bevriezen. Het water wordt dan niet meer gekoeld. Door de gesloten techniek van het spiraaltje is er geen kans op bacteriegroei in de waterkoeler.

IJsbank technologie: De KRNWTR houten leidingwaterkoeler maakt gebruik van een ijsbank. De waterleiding in de ijsbank (gesloten systeem) loopt door een bak met enorm koud water. Hierdoor is de capaciteit groter. Ook deze waterkoelers op de waterleiding zijn er in verschillende varianten met verschillende capaciteitsniveau ’s. Deze koelers geven altijd koud water. Ook dit systeem is gesloten, waardoor er geen kans op bacteriegroei is.

Reservoir koeler: Een reservoir waterkoeler zegt het eigenlijk al. De koeler heeft een bak met een aantal liter water. Dit reservoir wordt gekoeld. Een reservoir koeler is geen gesloten systeem, maar werkt weer met een uv filter, waardoor alle bacteriën gedood worden, wanneer je water tapt.

Bronwaterkoelers: De meeste bronwaterkoelers maken gebruik van standaard formaten plastic containers. Vooral in grote kantoren kan het aardige oplopen als er veel gebruik van gemaakt wordt. De flessen kunnen ook zelf gevuld worden, maar dit wordt meestal niet aangeraden. Je moet de fles namelijk goed desinfecteren. Het water in de plastic container fles staat bloot aan licht en warmte, hierdoor is het niet de meest hygiënische vorm van waterkoelen. Er kunnen zelfs algen in gaan groeien.

Keramische koelers: Er zijn tegenwoordig ook waterkoelers van aardewerk. Hoewel ze breekbaar zijn wanneer je er een laat vallen, zijn ze redelijk duurzaam. Je hoeft een keramische waterkoeler niet aan te sluiten op een stopcontact (dus geen elektriciteitsverbruik). De porseleinen pot koelt het water op een natuurlijk manier.

Nu de verschillende waterkoelers besproken zijn, met ieder zijn eigen aparte eigenschappen, gaan we kijken naar de temperatuur van de waterkoeler.

Drinkwater temperatuur
Wanneer je een waterkoeler koopt, dan moet het water ook koud zijn. De temperatuur van het drinkwater is uiteindelijk het belangrijkste van de waterkoeler. We genieten van koud water, maar als het water niet koud is, dan is iedereen ontevreden.

Er is geen standaard richtlijn voor de temperatuur en deze neigt ook te variëren tussen verschillende modellen en merken. Het koude water hangt ook nog van verschillende factoren af. In de ochtend is het eerste beetje water vaak wat warmer, dat komt omdat het stil heeft gestaan in de leiding. Even doortappen en je hebt weer koud water.

En hoe loopt de waterleiding? Een leiding die door een buiten muur loopt heeft op een warme dag ook invloed op de temperatuur van het water. Daar komt bij dat op warme dagen meestal iedereen water uit de waterkoeler wil. De waterkoeler zal dan wel harder moeten werken om het water koud te maken.

De temperatuur van het drinkwater moet gewoon koud zijn. Het is wel raadzaam om je goed te laten informeren over de locatie van de waterkoeler en hoe de leidingen lopen. Zorg dat de verkoper of monteur van tevoren even langskomt om de situatie in te schatten en te beoordelen. Als je dat weet, dan kan je bijvoorbeeld voor een koeler gaan met een hogere capaciteit. Voordeel is dat de monteur de locatie gezien heeft, waardoor de installatie meestal ook vlotter verloopt.

De Beste Waterkoeler
Dit artikel bespreekt de belangrijkste punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een (leiding)waterkoeler. Zo weet je dat je ook de beste waterkoeler voor jouw bedrijf, school of restaurant koopt. Tot slot kan je hier nog op letten.

Tip 1: Als je waterflessen of karaffen wilt vullen, dan is het belangrijk dat er voldoende ruimte is tussen de kraan en de lekbak.

Tip 2: Onderhoud zorgt ervoor dat het apparaat beter werkt en het water van goede kwaliteit blijft. Zorg ook dat het filter in de koeler regelmatig wordt vervangen. Je bent namelijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water.

Tip 3: Wanneer je voor een reservoir koeler kiest, zorg dan dat het reservoir gemaakt is van roestvrijstaal en niet van kunststof. Hierdoor krijg je geen plastic smaak aan het water.

Tip 4; Een lekbakje aangesloten op een afvoer is fijner, dan wanneer iemand dagelijks het lekbakje moeten legen.

Waterkoelers zien er eigenlijk allemaal hetzelfde uit. Die kunststof uitstraling hebben we bij KRNWTR vervangen voor hout en staal. Zo krijg je een unieke leidngwaterkoeler die nog meer mensen aanzet om water te drinken

Een waterkoeler huren of kopen?

Een waterkoeler kopen lijkt in essentie de beste keus. Je doet een eenmalige betaling, de waterkoeler wordt aangesloten en je bent klaar. Je zit niet vast aan maandelijkse betalingen. Op deze manier kan een waterkoeler kopen voordelig lijken.

Watertappunt schoon houden
Voor zowel de bronwaterkoelers als de leidingwaterkoelers geldt  dat een waterkoeler hygiënisch schoon moet worden gehouden. Een bronwaterkoeler moet zelfs met een soort bleekwaterachtige was om de drie tot zes maanden diep gereinigd worden, afhankelijk van het aantal mensen dat het gebruikt. Als je dit niet doet, kunnen er vervelende verontreinigingen en bacteriën in het systeem terecht komen, wat kan leiden tot ziek personeel, gasten of leerlingen. Als een waterkoeler niet goed is onderhouden, kun je ook een boete krijgen. Je bent als eigenaar namelijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water.

De voordelen van het huren van een waterkoeler
Een waterkoeler huren heeft diverse voordelen ten opzichte van een waterkoeler kopen, zoals:

Volledige service is inbegrepen – al onze KRNWTR Waterkoeler huur overeenkomsten omvatten een volledige service. Waterkoelers zijn machines die elektriciteit nodig hebben om water af te koelen. Hoewel er zeer weinig bewegende delen in een waterkoeler zitten, kunnen er soms momenten zijn dat de koeleenheid storingen begint te vertonen. Zoals alle machines met mechanische onderdelen, hebben ze regelmatig onderhoud nodig en blijven ze langer goed (minder snel defecten) als ze periodiek worden onderhouden. Bij huur hoef je je hier dus geen zorgen om te maken. De machine wordt dan gewoon vervangen of direct gerepareerd. Je hebt dus altijd een goed werkende waterkoeler!

Regelmatige filtervervanging – Een filter zorgt er ten eerste voor dat er geen of minder verontreinigingen in de machine komen. Daardoor verleng je je levensduur van het apparaat. Daarnaast maakt het filter het water uit de leidingwaterkoeler ook beter. Na meestal een half jaar moet het filter wel vervangen worden, omdat deze dan verzadigd is.

Met een bronwaterkoeler, zelfs bij constant gebruik, begint zich een film te vormen, dat beter bekend staat als een ‘biofilm’, in verschillende delen van het waterkoelersysteem. Dit kan worden omschreven als een plakkerige magneet, die allerlei bacteriën aantrekt en hen de perfecte basis biedt om zich voort te planten. Wanneer je hier niets tegen doet, kunnen mensen die dit water drinken erg ziek worden. Met bronwaterkoelers is filtervervanging nog belangrijker!

Regelmatige schoonmaak – Een waterkoeler wordt veel gebruikt door verschillende mensen. Dagelijks even het mondstuk schoonmaken en de lekbak regelmatig legen zorgt ervoor dat de koeler ook schoon blijft. Niemand drinkt graag uit een vies uitziende koeler.

Bij bronwaterkoelers is schoonmaak nog belangrijker. Dit heeft te maken met de bacteriële biofilm en om ervoor te zorgen dat geen vat krijgt in de waterkoeler. Bronwaterkoelers moeten zo ongeveer om de 13 weken schoon worden gemaakt. Dit betekent dat je een juiste bleekoplossing moet gebruiken die door het systeem, de kranen en de lekbak wordt gespoeld. Dit moet vakkundig gedaan orden, omdat je natuurlijk niet wil dat eventuele resten van de bleekoplossing de smaak van het water verandert. Dat is helemaal niet prettig.

Storingen – Onze KRNWTR waterkoelers zijn zelden defect, maar als ze dat wel zijn, dan moeten ze worden gerepareerd of vervangen. Als onderdeel van een huurovereenkomst wordt een waterkoeler altijd tijdig en kosteloos gerepareerd of vervangen. Wanneer je de eigenaar van de waterkoeler bent, betekent dit dat er een monteur moet langs komen rijden en tegen betaling van uurloon, voorrijkosten en eventuele materialen de koeler komt repareren. Dit kost ook tijd en moeite.

Regelmatige huurbetalingen – Bij het huren van een waterkoeler is er een contract dat duidelijk aangeeft wat je moet weten, zoals hoeveel je elke maand moet betalen, wat dit inhoudt en, als er een contracttermijn is, hoe lang dit is.

Je weet nu wat erbij komt kijken wanneer je een waterkoeler koopt of huurt. Beide koelers verlangen dezelfde zorg en onderhoud. Huur is daardoor een slimme investering, omdat bij huur die zorg zit inbegrepen in de prijs, bij koop moet je het zelf regelen. Dus of u nu kiest voor een leidingwaterkoeler of een bronwater koeler met plastic container flessen, uw personeel en klanten moeten er zeker van kunnen zijn dat het water uit de koeler van zeer goede kwaliteit is en dat het tappunt er schoon uitziet.

Geen reactie's

Geef een reactie