Waterkoeler-op-kantoor-KRNWTR-Waterkoeler-effect

Effect van de KRNWTR waterkoeler op kantoor

Na het plaatsen van een waterkoeler op kantoor krijgen we altijd leuke reacties. Niet alleen drinken mensen meer water, maar wist je dat er ook zoiets als een waterkoelereffect bestaat? Stel je bent een manager en iemand vertelt je dat er een simpele manier bestaat om de productiviteit van je werknemers met 10 tot 15% te verhogen. Daar ben je dan wel in geïnteresseerd, toch? Dat is best interessant en we leggen in dit artikel uit hoe dat werkt.

Theorie van het waterkoeler effect
De waterkoeler op kantoor is een plek waar op een informele manier kennis kan worden uitgewisseld en verkend, maar dan moet er wel al een basis van vertrouwen zijn vastgesteld tussen de werknemers. Het waterkoeler effect vindt plaats wanneer twee of meer werknemers samenkomen en een gesprek aangaan. Dat gesprek en verdere gesprekken hierna vergroten de kans op onderlinge samenwerking. De literatuur onderscheidt drie verschillende vormen van interacties bij de waterkoeler. Een informeel gesprek, informele kennisdeling en kennis verkennen.

Onder informele gesprekjes worden geklets, grapjes en een beetje roddelen gezien. Het vormt de basis voor de sociale relatie. Volgens psycholoog Nicholas DiFonzo is de waterkoeler een plaats waar we roddelen en roddels worden uitgewisseld. Roddelen verbindt mensen en geeft ook een uitlaatklep om onze ongenoegens te uiten. “Heb je al gehoord dat Manager X wordt ontslagen?“

Onderzoek naar het waterkoeler effect
Een onderzoeksgroep van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) is gaan meten wat het effect is van een waterkoeler op de productiviteit van de werknemers. Met behulp van speciaal ontworpen ontvangers met een microfoon en bewegings-sensor kunnen ze werknemers in hun werkzaamheden en sociale interacties volgen. Zo kunnen ze onder andere de lengte en de toon van de gesprekken meten. Alle verzamelde gegevens vergeleken ze vervolgens met de productiviteit.

Resultaten van het waterkoeler effect
Bij een Call Centre blijkt dat er meer sociale cohesie en werkplezier ontstaan is. Een call centre is van zichzelf al zeer gestructureerd. Ook richt zo’n bedrijf helemaal ingericht op het behalen van doelen en targets. Nu blijkt dat de aanwezigheid van een waterkoeler op een call centre een effect heeft. Werknemers praten meer met elkaar en ze zijn werkvrienden met elkaar geworden.

In een andere studie is de productiviteit van IT-medewerkers onderzocht. Wederom blijkt dat een betere groepscohesie een graadmeter is voor een verbeterde productiviteit. Doordat ze samen komen bij de waterkoeler, hadden werknemers contact met meer mensen en vergrootte zij hun netwerk en onderlinge kennis.

Vrolijke collega’s zijn productieve collega’s
Uit de resultaten hierboven blijkt dat mensen meer met elkaar om gaan en vriendelijker tegen elkaar zijn. Het Teleos Leadership Instituut heeft onderzocht wat werknemers verlangen van hun werkomgeving. Wederzijds respect, onderling vertrouwen en steun is erg belangrijk. Het motiveert namelijk iedereen op de werkvloer en het geeft ze een gevoel dat ze er toe doen.

Als je betrokken bent bij je werk, collega’s en werkomgeving dan voel je je ook gelukkiger. Je bent ook sneller geneigd om samen te werken met collega’s en je geeft je voor de volle 100%. Een fijne werkplek vergroot het plezier onder de werknemers en collega’s. Het waterkoeler effect draagt hier grotendeels aan bij. Collega’s worden onderling vriendelijker, delen kennis en moedigen elkaar aan en komen even bijpraten bij de koeler. Het omgekeerde heeft ook effect. Een negatieve sfeer op de werkvloer zorgt voor stress, woede, en frustratie onder de mensen. Ook het ziekteverzuim stijgt in zulke werkomgevingen.

Het sociale karakter van de leidingwaterkoeler blijkt dus een belangrijk onderdeel te zijn om de productiviteit te verhogen van werknemers, maar er is nog een verklaring waarom de productiviteit stijgt.

Fysieke effect van de waterkoeler
Het waterkoeler effect heeft een tweede reden waarom werknemers productiever zijn. Naast het sociale aspect, zorgt een goed gehydrateerde werknemer ook voor meer productiviteit. Hoe zit dat dan? Je lichaam heeft namelijk water nodig om goed te functioneren. Onderzoeken laten zien dat als je al voor 1% uitdroogt, je 12% minder productief bent. 3 tot 4 procent uitdroging zorgt voor een daling van 25 tot 50 procent van je productiviteit.

Een gezond lichaam werkt dus op water. Je longen, spieren, bloed, hersenen bestaan voor het overgrote gedeelte uit water. Wanneer er minder water in je lichaam zit, neemt de functionaliteit ook af. Wanneer je voldoende drinkt neemt je concentratie energie en focus toe. Als je fysiek werk doet, moet je helemaal letten op hoeveel je drinkt.

Conclusie Waterkoeler op Kantoor
Sociaal gezien neemt een waterkoeler een belangrijke plaats in binnen een bedrijf. Het zorgt voor verbinding tussen werknemers. Ze leren elkaar kennen en vinden steun bij elkaar. Mensen die zich verbonden voelen met een bedrijf zijn gemotiveerder en zullen harder gaan werken. Dat komt omdat ze zich vertrouwd en geaccepteerd voelen.

Die verbinding vormt een goede basis voor productieve werknemers. Op het moment dat medewerkers bij elkaar durven te komen met vragen, dan stijgt de productiviteit. Ze gaan dan samen problemen verkennen en kennis delen. Ideeën, perspectieven, visies en informatie zorgen samen voor een beter resultaat.

Als we contact maken bij de waterkoeler, dan leren we van elkaars kennis, werkhouding en werkgewoontes. Het is een plek waar we tips uitwisselen.

Hoe je succesvol en productief wordt staat niet in een handboek of memo, maar is eerder te vinden rondom de waterkoeler. Op ieder kantoor staat wel een waterkoeler, maar het effect werkt natuurlijk net zo goed met een pool tafel, dartboard of koffiehoek. Alleen de duurzame waterkoeler op de waterleiding zorgt voor makkelijk toegang tot lekker water.

Bronnen:

Molly Brouillette , Anne Kosmoski , THE WATERCOOLER EFFECT A Psychologist Explores the Extraordinary Power of Rumors

Toward Promoting the Water Cooler Effect in Informal Learning Environments

Book Review: Corporate Health Group’s Insights from: Watercooler Wisdom: How Smart People Prosper in the Face of Conflict, Pressure and Change

Alles over Waterkoelers

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2008/oct/11/gossip

https://www.psychologytoday.com/blog/reality-mining/200911/the-water-cooler-effect

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie