Vakantietip: laat je kraanwater een minuut lopen na thuiskomst.

Als er tijdens de vakantie dagen- of wekenlang niemand thuis is, dan staat het water in de huisleidingen stil. Vooral bij warm weer heeft dit gevolgen voor de kwaliteit van het drinkwater. Het motto van het Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijf Oasen is dan ook: ‘Terug van vakantie? De kraan 1 minuut open!’

Waarom?

Uit onderzoek blijkt wat de effecten zijn van stilstaand water op de kwaliteit van water in de huisleidingen. Het blijkt dat stilstaand water na enkele dagen achteruit gaat in kwaliteit. De leidingen en kranen in huis geven namelijk metalen (zoals koper, lood, nikkel) af aan het stilstaande water. Hierdoor is de kans op groei van bacteriën zoals Legionella aanwezig. Het bedrijf adviseert daarom iedereen om in huizen en gebouwen waar water langere tijd heeft stilgestaan, voor gebruik van het water eerst alle kranen minimaal één minuut flink open te zetten en zo de leidingen goed door te spoelen.

Campagne

Deze zomer voert Oasen een campagne om alle terugkerende vakantiegangers te wijzen op het belang van het laten doorlopen van de kraan. Er komen opvallende borden langs de belangrijke snelwegen richting het voorzieningsgebied van Oasen, posters op de treinstations in het voorzieningsgebied van Oasen, informatie via de media, via Twitter en op www.oasen.nl.

Meer informatie over vakantie en vers water vindt je op www.oasen.nl.

Geen reactie's

Geef een reactie