Dag 15: Wat is BPA, waar zit het allemaal in en is het schadelijk?

Een van de doelen van 100dgnkrnwtr is dat we proberen zo veel mogelijk vragen die we ons zelf stellen – of die anderen ons stellen – zo volledig mogelijk te beantwoorden. Vandaag willen we weten wat BPA is, waar het in zit en of het schadelijk is.

Wat is BPA?

BPA staat voor bisfenol A en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van policarbonaat. Dat is dan weer een hard, transparant plastic dat veelvuldig gebruikt wordt in voedingsverpakkingen.

Waar zit BPA in?

Policarbonaat, en dus ook BPA wordt onder andere gebruikt voor onbreekbare flessen voor (baby)voeding, in leidingen en reservoirs voor drinkwater, zoals zo velen van ons op kantoor hebben staan. Het zit ook in epoxyharsen die als beschermende coating aan de binnenkant van voedingsverpakkingen in blik of karton worden aangebracht.

Wat zijn de risico’s ?

De Europese Autoriteit voor de Veiligheid van Voeding (EFSA) is niet overtuigd van de risico’s, en stelt dat de gezondheidsrisico’s nog niet voldoende bewezen zijn.

Toch zijn er genoeg redenen om aan te nemen dat het beter is om ze te vermijden:

 • Verschillende studies hebben aangetoond dat BPA hormoonverstorend kan zijn én dat er verbanden bestaan tussen BPA en prostaat- en borstkanker, obesitas, suikerziekte, afwijkingen van de schildklier evenals gedrags- en voortplantingsproblemen”.
 • Vorig jaar heeft Canada als eerste staat het gebruik van bisfenol A in recipiënten van voeding en drankjes voor zuigelingen verboden. Een aantal staten in de VS heeft het gebruik van BPA ook reeds aan banden gelegd, en andere staten zijn de gevolgen nog aan het onderzoeken. Onder het mom ‘beter voorkomen dan genezen’, overweegt Frankrijk als eerste Europese lidstaat het gebruik van BPA in voedingsverpakkingen aan banden te leggen.
 • Wanneer een plastic als policarbonaat aan weerselementen wordt blootgesteld, gaat het ontbinden. Daarbij komt onder andere BPA vrij. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Nihon Univeristy. Als je bedenkt wat de gigantische hoeveelheid zwerfplastic is dat in de oceanen ronddobbert, kun je niet anders dan concluderen dat er de komende jaren nog een hele hoop BPA vrij zal komen en in ons zeewater (en vis) terecht zal komen.

Worden we aan BPA blootgesteld?

Volgens het National Toxicology Program (NTP) is het antwoord onomwonden “Ja!”. De grootste bron van blootstelling aan BPA komt uit voeding en dranken. BPA kan naar de voeding migreren uit de containers met een inwendige laag van epoxyhars en van gebruiksartikelen uit policarbonaat zoals babyflesjes, containers voor voeding en sommige waterflessen.

Conclusie?

Hoewel niet iedereen het eens is over de risico’s en gevaren van BPA, lijkt het verstandig er om ze te vermijden. Voor één keer wil ik de Fransen best volgen: beter safe dan sorry. Ik drink liever geen water meer uit een een water cooler op kantoor of uit een plastic waterflesje dat in de zon heeft gelegen. Gelukkig heb ik zowel thuis als op kantoor gratis toegang tot een waterkraan en een glas.

Bronnen:

Het Belgisch Verpakkingsinstituut (BVI)

Wikipedia

Medicalnewstoday.com

Tags:
,
4 Reactie's
 • Alex van Koppen
  Geplaatst op 21:21h, 03 januari Beantwoorden

  Op meer plaatsen in Zuid-Holland dan tot nu toe werd aangenomen zit de chemische stof GenX in het drinkwater. De omstreden stof wordt geloosd door het chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Waterbedrijven maken zich grote zorgen en eisen maatregelen.

 • Patrick de Cooker
  Geplaatst op 05:48h, 30 december Beantwoorden

  Ik ben dringend op zoek naar ieen persoon of instituut die onderzoek doet naar de gevolgen van BPA bij mensen.
  Ik heb ruim tien jaar met zuivere BPA gewerkt en heb nu al ruim 20 jaar gezondheidsproblemen o.a. Spieren, suikerziekte Type 2, hart en bloedvaten en chronische vermoeidheid. Graag zou ik meewerken aan onderzoeken en mij vrijwillig aanmelden als proefpersoon.

Geef een reactie