Lood_in_drinkwater_water

Lood in ons kraanwater. Hoe zit het?

Je kunt er niet meer omheen: Er zit lood in ons drinkwater. Maar wat houdt dat nu precies in, wat zijn de risico’s én – misschien wel het allerbelangrijkste – wat kun je ertegen doen? KRNWTR geeft antwoord!

Het probleem

Laten we beginnen bij het begin, hoe komt het lood in ons water? Dit komt door de loden leidingen waardoor ons kraanwater stroomt. Tot 1960 was het toegestaan loden waterleidingen gebruiken, dus dit probleem kan alleen voorkomen in panden die vóór die tijd zijn gebouwd. Dit probleem was dus al langer bekend, maar afgelopen november bleek uit advies van de Gezondheidsraad dat blootstelling aan lage hoeveelheden lood schadelijker is dan aanvankelijk gedacht. Hierdoor kwam het probleem weer onder de aandacht.

Het NOS maakte een overzicht van gemeente waar nog lood in de leidingen aanwezig is. Check hier hoe het zit in jouw gemeente.

De risico’s van lood in ons drinkwater

De wettelijke toegestane hoeveelheid van lood in ons drinkwater is 10 microgram per liter, maar op sommige plekken is de gemeten hoeveelheid 9 – 10 keer zo hoog. En dat brengt risico’s met zich mee. Lood heeft geen functie binnen het lichaam. Niet binnenkrijgen is daarom het beste, maar dit is vrijwel onmogelijk. Via de lucht, voedsel, maar dus ook via drinkwater krijgen we toch een klein percentage lood binnen.

 • Vooral bij baby’s en kinderen tot ongeveer 7 jaar kan een te hoge hoeveelheid lood schadelijk zijn. Loods is giftig en heeft effect op ontwikkeling van je hersenen. Bij baby’s zijn deze nog in ontwikkeling, ook nemen de darmen de looddeeltjes makkelijker op. Dit kan schadelijk zijn.
 • Wanneer jonge kinderen geregeld water met een hoge concentratie lood drinken, kan dit hun IQ met enkele punten verlagen.
 • Ook voor volwassenen is lood niet ongevaarlijk, het vergoot de kans op een hogere bloeddruk en nierproblemen.

De oplossing

Eigenlijk het allerbelangrijkste, hoe voorkom je dat je te veel lood binnenkrijgt. Is het percentage lood in je drinkwater te hoog of wil je geen risico’s lopen, dan heb je twee keuzes. Je kunt niet meer uit de kraan drinken of je kunt je kraanwater filteren. Dit laatste kan met een waterfilter die actief lood uit je water filtert.

Waterfilter tegen lood

waterfilter lood drinkwater

Onze waterfilters zijn speciaal ontworpen voor drankautomaten, Post-Mix installaties en watertappunten. De filters gebruiken als filtreermedium actief kool in poedervorm. De filter verwijdert geuren smaken, zoals chloor. Ook filtert hij  onzuiverheden tot 0.5 micron, zoals asbestvezels, cysten en organismen uit het water. Het filtermateriaal verwijdert eveneens kleine hoeveelheden zware metalen zoals lood, koper en cadmium tot 0,5 micron.

Naast deze standaard filter kunnen we ook een speciale loodfilter plaatsen. Deze filtert, naast bovenstaand, ook al het lood uit het water.

Tap je uit een KRNWTR-tappunt, dan heb je bijna altijd al een waterfilter die het meeste lood eruit filtert. Is het percentage in jouw drinkwater hoger, dan kunnen we een speciale loodfilter plaatsen. Wil je advies over onze waterkoelers met lood-waterfilter, neem dan contact met ons op.

 

 

Meten is weten

Wil je zelf meten of er te veel lood in je drinkwater zit? Dat kan zo:

 1. Direct bij waterlaboratoria (bijvoorbeeld Eurofins of WNL). Je kunt hier klant worden en een afspraak voor een monsterafname maken. Er komt dan iemand langs om te meten hoeveel microgram lood er in een liter drinkwater zit.
  De analyse- en voorrijdkosten hiervan zijn tussen de €80 – 150. Deze methode wordt aangeraden door Waternet Amsterdam.
 2. Indirect bij waterlaboratoria (bijvoorbeeld http://www.water-lab.nl). Je bestelt hier een test, vult zelf een flesje en stuurt deze per post op. Je ontvangt het aantal microgram per liter én advies per mail.
  De analysekosten hiervan zijn tussen de €50 – 80. Deze methode wordt aangeraden door GGD Amsterdam.
 3. Zelf testen (bijvoorbeeld Osumex). Je hebt hiervoor twee soorten tests met verschillende uitslagen:
  Test A. Zware metalen. Uitslag groen is geen lood, rood wel lood.
  Test B. Loodgehalte in miligram (en dus niet microgram). Deze is bij lage percentages (onder de 15 micorgram) lastig af te lezen.
  Dit is wel de goedkoopste optie, kosten zijn tussen de €20- 40. Deze methode wordt door de gezondheidsraad als zeer niet betrouwbaar gezien.

 

Waarom is er nu ineens aandacht voor lood in ons water?

Waarom is er nu ineens zoveel aandacht voor het lood in ons drinkwater? Dat heeft alles te maken met een advies dat de Gezondheidsraad afgelopen november heeft gegeven. Daaruit blijkt dat Nederlanders de afgelopen decennia veel minder in aanraking zijn gekomen met lood dan vroeger, maar dat een lage blootstelling aan lood wel schadelijker is dan aanvankelijk werd gedacht.

Ook in 1977 kwam de Gezondheidsraad al een keer met een rapport over lood in ons water. Zij raden toen aan om alle leidingen van gebouwen die vóór 1960 zijn gebouwd te laten vervangen. De Rijksoverheid kwam met een subsidieregeling, waarmee huiseigenaren hun leidingen konden laten vervangen. Ze moesten dan alleen wel zelf driekwart van de kosten betalen. Maar weinig mensen maakten destijds gebruik van deze regeling, waardoor het probleem een beetje werd vergeten. Door recente metingen is het probleem weer onder de aandacht gekomen.

 

Geen reactie's

Geef een reactie