Kraanwater wordt 57 keer getest. Bronwater 15 keer

Bronwater is niet gezonder dan leidingwater
Beide producten moeten voldoen aan strenge normen en worden regelmatig gecontroleerd. Leidingwater moet in Europa voldoen aan 57 kwaliteitseisen. Er wordt onder meer gecontroleerd op ziekteverwekkende bacteriën, op de aanwezigheid van nitraten, calcium, fluor, chloor en op de hardheid of de zuurtegraad van water.

Bronwater 15 keer testen
Bronwater hoeft maar vijftien testen te ondergaan. “Nochtans kunnen wij echte gezondheidsclaims maken,” zegt Jean-Benoit Schrans van Spa. “Wij beschermen sinds 1889 13.177 hectare waterbronnen in de Hoge Venen. Onze waterkwaliteit is constant en zal dat ook binnen 50 jaar nog zijn. Mocht er zich uitzonderlijk een probleem voordoen, dan treedt er onmiddellijk een urgentieplan in werking, samen met de lokale overheden. Ik zal niet ontkennen dat ook bij mineraal- en bronwaters vervuiling kan optreden, maar het gaat echt om een druppel in een oceaan.”

Sommig bronwaters bevattenmeer bacteriën, nitraat en natrium dan het kraanwater in Nederland
In Nederland zijn de normen voor kraanwater hoger dan de normen voor bronwater. Uit testen is gebleken dat sommiges bronwater meer bacteriën, nitraat en natrium bevatten dan kraanwater.

Onze Waterleidingwet
De kwaliteit van het drinkwater in Nederland is goed geregeld: de Waterleidingwet. Waterbedrijven moeten betrouwbaar drinkwater leveren, zonder eigenschappen die slecht zijn voor de gezondheid. Stoffen als fluor, lood, chloor en nitraat mogen er niet of nauwelijks inzitten.

Conclusie
Hoe je het ook bekijkt, zowel bij bronwater als bij leidingwater komen er wel eens incidenten voor. Leidingwater en bronwater zijn veilig en gezond om te drinken.

5 Reactie's
  • maria weterings
    Geplaatst op 11:30h, 06 november Beantwoorden

    ik vraag me af of er ook getest wordt op resten van medicijnen..
    Uiteindelijk komt ook de plas etc van mensen die een chemobehandeling
    hebben ondergaan ook in het milieu terecht.
    En ook alle plas van vrouwewn die aan de pil zijn.
    Om maar te zwijgen over medicijnen die ddorgespoelt worden.
    Wordt daar ook allemaal naar gekeken.

  • het is maar een gedachte
    Geplaatst op 00:55h, 16 april Beantwoorden

    dan vraag je, je toch ineens heel sterk af waarom er in Ziekenhuizen met kostbaar streriel vocht uit flessen word gewerkt, als het allemaal zo uit de kraan de steriele spuit in en daarna de openwond ingespoten kan worden ?

    • Roderick
      Geplaatst op 09:52h, 18 april Beantwoorden

      Volgens onderzoek van de EBP (Evidence Based Practice) kan het reinigen van wonden met kraanwater geen kwaad. Sterker nog, het wordt zelfs aangeraden en verlaagt de kans op infecties.

      Kraanwater is steriel. Leidingwater moet in Europa voldoen aan 57 kwaliteitseisen en voldoet daarom aan de bacteriologische kwaliteitseisen voor wondreiniging van traumatische wonden.

      Als algemeen advies geldt dan ook dat er lauwwarm kraanwater moet worden gebruikt om een acute wond te reinigen. Denk daarbij aan patiëntvriendelijke en veiligheidsomstandigheden, zoals een zachte straal en de kwaliteit van het kraanwater,” aldus het EBP.

  • Joost Valk
    Geplaatst op 09:31h, 23 juli Beantwoorden

    Leidingwater wordt gemaakt voor een deel uit grondwater en een deel uit oppervlaktewater en zoals bij ons in de buurt uit infiltratie duinwater. Nu is oppervlaktewater vervuik met medicijnresten, herbiciden en pestichten, grondwater met antibiotica uit mest door jarenlange intensieve veehouderij en overbemesting. De noodklok is geluid door alle waterleidingbedrijven dat het moeilijk wordt de drinkwaterkwaliteit te garanderen. Betekend dit een opmaat naar minder strengen eisen? Want kan het waterleiding bedrijf 100% garanderen dat er geen antibioticaresten, antidepressiva, anticonceptie, verdovende middelen, chemokuurresten in het drinkwater terecht komen? Waar kan ik die garantie krijgen?
    En als die niet te krijgen is. Waar kan ik vinden welke werkzame chemische stoffen en in welke hoeveeleden deze aanwezig zijn.

Geef een reactie