Kinderen eten meer groenten bij water dan bij frisdrank.

Water drinken beïnvloedt de ons eetgedrag in positieve zin. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek door T. Bettina Cornwell van de University of Oregon en Anna R. McAlister van de Michigan State Univeristy, dat te lezen is in Appetite.

Het paper omvat twee studies. In de ene werd 60 jonge Amerikaanse volwassenen (19 tot 23 jaar) gevraagd naar de eet-drink combinaties. De andere onderzocht de invloed van drankkeuze op het eten van groenten onder 75 jonge Amerikaanse kinderen (3 tot 5 jaar). De kleuters werden op verschillende dagen verschillende combinaties van drankjes in combinatie met groenten voorgeschoteld.

Oudere deelnemers hadden een voorkeur voor koolzuurhoudende frisdranken bij zoute en calorierijke gerechten boven groenten. Kleuters aten meer groenten (wortels en rode pepers) bij water dan bij zoete frisdranken.

“Onze voorkeuren worden sterk beïnvloed door herhaalde consumptie van bepaalde gerechten en dranken,” aldus Cornwell. “Dit begint op zeer vroege leeftijd door het eten van maaltijden thuis en van de drank-maaltijd combinaties die in restaurants geserveerd worden. Onze aanbeveling is om bij iedere maaltijd water te schenken. Restaurants zouden standaard water moeten serveren bij kindermenu’s en zouden iets extra kunnen rekenen voor andere (zoete) dranken.”

Volgens Mc Alister zou het schenken van water een effectieve manier zijn om de naties obesitasproblematiek op te lossen. Amerikanen hebben in toenemende mate te maken diabetes onder jonge volwassenen en stijgende kosten voor gezondheidszorg. Water drinken bij een maaltijd verkleint ook de kans op dehydratatie. Naar schatting 75 procent van de Amerikanen heeft chronisch last van dehydratie (getallen variëren per informatiebron).

Volgens Cromwell leren kinderen reeds op jonge leeftijd calorierijke dranken als cola’s te associëren met zout-, vet- en calorierijk voedsel als frietjes. “Deze combinatie mag dan wel logisch lijken voor velen, maar als frisdranken de zin om groenten te eten doet afnemen bij zowel jongeren als ouderen, is het wellicht tijd om die dranken vaker te vervangen door water.”

1 Reactie

Geef een reactie