Is bronwater beter voor je baby?

Kraanwater is geschikt
In tegenstelling tot wat vaak geschreven wordt in voorlichtingsboekjes en websites over baby’s, kun je in Nederland voor de bereiding van babyvoeding gewoon vers kraanwater gebruiken. Stromend koud kraanwater is namelijk vers en veilig voor flesvoeding. Laat de kraan altijd eerst even lopen, voor je het water gebruikt, en gebruik geen warm water. Alleen wanneer je loden leidingen in huis hebt, wordt gebruik van kraanwater in babyvoeding afgeraden.
Consumentenorganisatie: meer dan de helft van de merken niet geschikt
In Belgie controleerde het blad Test-Aankoop in 2008 48 merken niet-bruisend bronwater. Volgens de consumentenorganisatie was meer dan de helft van de merken niet geschikt voor baby’s en zwangere vrouwen. Dat ontkracht meteen de stelling dat baby’s en zwangere vrouwen bronwater moeten drinken.
Lage concentraties mineralen
Alleen bronwater met een specifieke samenstelling is geschikt voor baby’s en zwangere vrouwen. “Leidingwater is ook geschikt voor baby’s, behalve wanneer de baby een zwakke spijsvertering heeft,” zegt Marc Buysse. “Dan zal de arts een mineraalarm flessenwater voorschrijven. Maar lang niet alle soorten flessenwater zijn geschikt voor baby’s. Sommige mineraal- en bronwaters hebben hoge concentraties mineralen, die ongeschikt zijn voor baby’s. Dergelijke hoge concentraties zal je nooit aantreffen in leidingwater, omdat onze normen veel strenger zijn.”
Loden leidingen
In oude huizen tref je soms nog loden leidingen aan. Als poedermelk wordt aangemaakt met water uit een loden waterleiding, krijgt de baby lood binnen. De Gezondheidsraad adviseert daarom bronwater te gebruiken voor flesvoeding in plaats van kraanwater uit loden waterleidingen. De baby loopt geen risico bij borstvoeding. Ook niet als de moeder water drinkt uit loden waterleidingen. Raadpleeg bij twijfel een loodgieter.Lees ook: flesvoeding mag jouw baby kraanwater drinken
Geen reactie's

Geef een reactie