Hoeveel water verbruiken we

EU gaat kraanwater verbeteren in heel Europa

Een paar jaar geleden wilde de Europese Commissie het privatiseren van de waterleidingbedrijven nog versoepelen. Wij schreven toen hier dat dat geen goed idee zou zijn. Inmiddels wil de Europese Commissie, dankzij burgerinitiatieven als Right2Water, in de praktijk ervoor zorgen dat ook iedereen toegang heeft tot schoon drinkwater.

Huidige kraanwater situatie in Europa
Wie wel eens op vakantie gaat naar Italië of Spanje weet dat het kraanwater daar al van mindere kwaliteit is. Het eerste wat mensen doen als ze thuis in Nederland zijn, is een glaasje kraanwater drinken. Daarbovenop hebben van de 500 miljoen mensen, die in Europa wonen, ongeveer 23 miljoen mensen geen toegang tot veilig en schoon drinkwater.

Kraanwater in de horeca
De EU gaat de horeca aanmoedigen om gratis kraanwater in de horeca aan te bieden. Op die manier kan het gebruik van bronwater worden terug gedrongen. Als mensen in de horeca merken dat het kraanwater goed is, zullen ze thuis minder plastic flessen mineraalwater kopen. Huishoudens zullen hier veel geld mee besparen, omdat ze het dure water niet meer hoeven te kopen. Daarnaast heeft minder gebruik van bron- en mineraalwater een positieve invloed op het milieu.

Schoon kraanwater in Europa
Europa gaat verder maatregelen nemen om de vervuiling van ons drinkwater tegen te gaan. Verontreinigingen die veroorzaakt worden door de industrie en de vervuiling van microplastics zullen worden aangepakt. Daarnaast komen er informatie campagnes om mensen te informeren over de kwaliteit van kraanwater. Deze maatregelen zullen worden vastgelegd in een nieuwe drinkwaterrichtlijn.

Is flessenwater niet veiliger dan kraanwater?
In landen waar kraanwater van mindere kwaliteit is, neigen ze sneller naar water in plastic flessen. Zelfs in Nederland is de consumptie nog onverminderd hoog. Kraanwater moet aan strengere eisen voldoen dan bron- en mineraalwater. Daarnaast is flessenwater 500-1000 keer duurder dan kraanwater en is het effect op het milieu veel groter. Wist je dat je voor de productie en transport van 1 plastic fles heb je 160 liter olie nodig.

Kwaliteit van Nederlands Kraanwater
Onlangs publiceerde KWR nogmaals dat kraanwater in Nederland zeer veilig is.

De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies. Dat gebeurt bij calamiteiten zoals een kapotte leiding, maar dat komt zelden voor.

De zuiveringsmethoden in Nederland zijn een van de meest geavanceerde in de wereld. Tegenwoordig kunnen ze zelfs verontreinigingen vinden in zeer kleine concentraties, vergelijkbaar met een opgeloste paracetamol in zes olympische zwembaden. Extra filters voor thuis zijn dus ook niet nodig. Sterker nog, als je je filter niet goed onderhoud kan het zelfs averechts effect hebben.

Kies voor kraanwater
Kraanwater is van zeer goede kwaliteit, lekker en goed voor het milieu. Gebruik een hervulbare waterfles, zoals de onze KRNWTR RVS fles en laat zien dat je kraanwater drinkt.

Bronnen:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1615958/brussel-maakt-werk-van-recht-op-drinkwater
https://www.ad.nl/politiek/brussel-maakt-werk-van-recht-op-drinkwater~a4658614/
https://www.krnwtr.nl/privatiseren-van-kraanwater-is-onverantwoord/
https://www.kwrwater.nl/actueel/welk-drinkwater-is-veiligst/

Geen reactie's

Geef een reactie