glas vullen met water

GenX in drinkwater Zuid-Holland gevonden. Het drinkwater is veilig, maar wat als je het niet vertrouwt?

Het kraanwater in Zuid-Holland is nog steeds van uitstekende kwaliteit. De concentraties zijn zo laag dat ze geen risico voor de volksgezondheid vormen, dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, toxicologen en de drinkwaterbedrijven. Maar vertrouw je het toch niet en haal je nu liever flessenwater uit de supermarkt? Dan hebben wij een handige oplossing voor je: de KRNWTR-filter.  Deze 3- fasen waterfilter, verwijdert alle chemische verontreinigen en bacteriën tot 0,2 micrometer. Meer lees je hieronder.

Chemours moet wel stoppen met illegaal lozen
Er is op zes plaatsen in Zuid-Holland GenX gevonden in het drinkwater. Dat is een stof die onder andere gebruikt wordt om de anti aanbaklaag in een koekenpan te maken. Het chemie bedrijf Chemours mag Genx lozen via de zuiveringsinstallaties, maar heeft dit het afgelopen jaar ook illegaal in de Merwede geloosd. Als het bedrijf niet stopt met lozen, dan kan de concentratie GenX de komende jaren oplopen.

Nog geen gevaar
Op korte termijn is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Genx is wel mogelijk kankerverwekkend. Daarom hebben we de stof liever niet in ons drinkwater.

Sporen van de stof vinden wij terug in onze bronnen en uiteindelijk ook ons drinkwater. De concentraties zijn zo laag dat ze geen risico voor de volksgezondheid vormen, dit blijkt ook uit onderzoek van het RIVM. De concentraties moeten in de toekomst niet verder stijgen, want dan moet Oasen extra zuiveringsstappen inbouwen om het drinkwater veilig te houden. Oasen vindt dat niet het drinkwaterbedrijf het uit het water moet halen, maar degene die de stof GenX loost,” aldus waterbedrijf OASEN in het Ridderkerkse dagblad.

Waterbedrijf Evides doet al een tijd onderzoek naar Genx en constateert dat de aanwezigheid zeer laag is. Tot wel 25 tot 75x lager dan de richtwaarde die de overheid stelt. Het kraanwater is dus gewoon betrouwbaar.

KRNWTR drinkwaterfilter
Ons kraanwater is nog steeds van uitstekende kwaliteit. Maar vertrouw je het toch niet en drink je liever flessenwater, dan is de KRNWTR-filter misschien iets voor jou. De KRNWTR-filter maakt gebruik van een van de beste filters van de wereld. Het verwisselbare filter zorgt ervoor dat er water van topkwaliteit gewoon  bij jou uit de kraan komt. Alle chemische verontreinigen en bacteriën tot 0,5 mu/micron worden verwijderd. De filter behoudt, in tegen stelling tot andere filters en omgekeerde osmose techniek, de belangrijke mineralen van water zoals magnesium en calcium. De KRNWTR-filter zuivert 10.000 liter drinkwater.

Onderzoek naar GenX
Waterbedrijf Evides doet al een tijd onderzoek naar Genx en andere vergelijkbare stoffen. Het waterbedrijf constateert dat de aanwezigheid zeer laag is. Tot wel 25 tot 75x lager dan de richtwaarde die de overheid stelt. Het kraanwater is dus gewoon betrouwbaar.

Evides gebruikt verschillende bronnen voor het maken van drinkwater. In grondwater komen de stoffen GenX en PFOA niet voor. In oppervlaktewater, voor Evides is dit de Maas en het Haringvliet, worden zij altijd aangetroffen in zeer lage concentraties. Evides gebruikt dit oppervlaktewater voor het maken van drinkwater in Zuid-Holland Zuid (incl. Goeree-Overflakkee), Schouwen-Duiveland en Zeeuws-Vlaanderen. In Midden-Zeeland en op de Brabantse Wal leveren wij drinkwater gemaakt uit diep grondwater. In deze bronnen zit het niet. Bij PFOA en GenX is het hoogste dat wij gemeten hebben ruim 5 nanogram per liter. Dit blijven wij monitoren,” aldus het waterbedrijf.

Hoewel het kraanwater veilig is, moeten we ons wel hard gaan maken om dit ook zo te houden. Hoe schoner onze bronnen zijn, hoe beter het drinkwater.

Geen reactie's

Geef een reactie