Stem voor “Wegenbelasting” op onzinnige transport kilometers van single-use waterflessen van ver weg

Transport-flessenwater

Bij 30.000 likes fietsen wij 57.7 km van Amsterdam naar Den Haag om de petitie aan te bieden

Mede dankzij briljante marketing trucs, lukt het de multinationals nog steeds om single-use verpakkingen op grote schaal te transporteren en in de lokale schappen te krijgen voor zeer lage prijzen. Water uit Hong Kong werd bijvoorbeeld voor €0,59 verkocht in de Nederlandse schappen. Een van de grootste accountants ter wereld heeft uitgerekend dat de footprint van een single-use plastic waterfles gelijk staat aan bijna 1 kilometer rijden in een Fiat Punto.

PepsiCo Inc heeft de grootste vrachtwagenvloot uit de wereld en Coca Cola Co staat op nummer 4. Het moederbedrijf van Spa Blauw is hard op weg om de magische grens van 1 miljard flesjes per jaar de wereld in te transporteren (afstand Spa-Amsterdam 261 kilometer).

Gemiddeld leggen 10 populaire gebottelde waters 577 kilometer af naar de Nederlandse consument wat gelijk staat aan de afstand Amsterdam-Denemarken. Volgens ons dus 577 transport-kilometers te veel omdat er lokaal water opties zijn die minstens zo lekker smaken en er dus geen reden is om vervuilend water van ver weg te halen. Dit alles wekt het beeld dat de gebottelde water multinationals eerder plastic fabrikanten en transportondernemingen zijn.

Wij vragen u, om ervoor te zorgen dat de zinloze verspilling van transport stopt en dat de vervuiler betaalt. Steun ons voorstel voor een “Wegenbelasting” op de afgelegde kilometers van verpakt water! Met 1 cent per 10 transport kilometers worden misstanden zoals water uit Hong Kong voor spotprijzen verleden tijd en wordt lokaal/duurzaam water bevorderd. De opbrengsten van deze milieu belasting kunnen gealloceerd worden voor initiatieven voor een reductie van de plastic soup.

Stop de onzinnige verspilling van verpakt water, onderteken de petitie en stem voor een lokaal en duurzaam alternatief! 

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie