10:18 Waarom het krankzinnig is om water te drinken wat aan de andere kant van de wereld gebotteld is
We krijgen er geen genoeg van, maar op de korte en lange termijn brengt het bottelen en transporteren van plastic waterflessen meer schade aan, dan we ons realiseren.
Wereldwijd drinken we net zoveel verpakt water als melk. Met 30 liter per persoon per jaar is water het meest populaire drankje op frisdrank na. Volgens de verwachtingen wordt water zelfs populairder dan de bekende frisdranken.
Angst zorgt ervoor dat we massaal aan de plastic waterflessen zitten. Ten eerste doordat we ons zorgen maken om de kwaliteit van het kraanwater. En ten tweede doordat we ons bezig houden met een gezonde levensstijl en ons zorgen maken om de gevolgen van suikerhoudende frisdranken.
Het feit dat we dit jaar wereldwijd 233 miljard liter water gaan kopen brengt een andere zorg met ons mee. Onder andere plastic afval, de hoge economische kosten en de invloed op lokale waterbronnen zijn direct verbonden met de water industrie.
De grote onzin die ons verkocht wordt
Het meest overduidelijk argument tegen de plastic waterflessen industrie heeft te maken met import. Je hoeft geen milieu activist te zijn om te begrijpen dat het verplaatsen van plastic waterflessen van het ene land naar het andere land onnodig is.
Dankzij de merken Evian en San Pellegrino ontstaat er bij ons een beeld van speciaal en bijzonder water. Voor Evian, wat in handen is van de Franse Multinational Danone, is het het pure uiterlijk van de bergtoppen in de Franse Alpen en voor San Pellegrino zijn het de ruige bergen in Lombardije. Zo worden er zelfs waterflessen verkocht wat uit Fiji en uit de Himalaya komt.
Waarom water transporteren over honderden kilometers, wanneer je het beste water uit de kraan krijgt?
Het importeren van gebotteld water kan een excuus zijn, wanneer het kraanwater niet drinkbaar is (kwaliteit) of wanneer er onvoldoende van is (schaarste) om aan de behoefte te kunnen voldoen. Op sommige eilanden in de Stille Oceaan is dit bijvoorbeeld het geval. Geen enkel huishouden in Nederland heeft onvoldoende of water van slechte kwaliteit.
In Nederland is er meer dan genoeg water om te voldoen aan onze behoefte. Met andere woorden, er is meer dan genoeg water. We hoeven dus helemaal geen water te importeren. Daarnaast wordt ons water dagelijks getest en is de kwaliteit bijzonder goed.
Verpakkingsproblemen en verwaarloosbare verbeteringen
Het gaat niet alleen om bron- en mineraalwater. Het gaat ook om de plastic waterfles zelf die een probleem vormt voor het milieu. De plastic waterfles is een belangrijke milieuvervuiler.
Plastic domineert deze industrie. Grote bedrijven als Nestlé, Danone, Coca-Cola en Pepsi, streven er allemaal naar om plastic te recyclen. Dit streven gaat zeer langzaam. Coca-Cola maakt plastic waterflessen die voor 34% gerecycled zijn. In verhouding met alle producten en merken van Coca-Cola is dat dus erg weinig. Danone recyclede slechts 9%.
Volgens de producenten komt het doordat ze te weinig flessen terugkrijgen. Deels doordat het niet verzameld wordt en deels doordat de consument niet genoeg flessen recyclet.
Gebottelde water bedrijven kunnen dit probleem oplossen door te investeren in betere recycling mogelijkheden of door een campagne te starten die het bewustzijn van recyclen moet vergroten onder haar consumenten. Helaas is er een sterke lobby die bijvoorbeeld statiegeld probeert af te schaffen, waardoor recyclen nog moeilijker wordt.
Er zijn wel innoverende oplossingen die bijdragen aan een beter milieu. In 2011 heeft Coca-Cola de plastic waterfles geïntroduceerd die voor 30% uit organisch materiaal bestond. Het zou zelfs kunnen dat deze waterfles voor 100% uit organisch materiaal kan gaan bestaan.
Er zijn ook ontwikkelingen om het gewicht van de verpakking te verminderen. Dat is weer een andere verbetering. Tussen 2000 en 2011 is het gewicht van de plastic waterfles bijna gehalveerd.
De laatste innovatie is de glazen waterfles die 18% lichter is en daarvoor voor minder uitstoot zorgt. Deze glazen waterfles is niet gepatenteerd, zodat iedereen de fles kan gaan gebruiken.
De oplossing: kraanwater
Zulke inspanningen dragen bij om de negatieve impact op het milieu te verminderen, maar de voornaamste bezwaren tegen deze industrie blijven alsnog overeind. De enige logische oplossing is, om ervoor te zorgen dat mensen kraanwater gaan drinken in plaats van plastic waterflessen. Kraanwater is veilig, niet duur en betrouwbaar. Kraanwater is een doeltreffende manier om iets te doen voor het milieu. De inspanningen om de impact van gebotteld water te verminderen wordt dan overbodig.
Lees ook:
Khing
Geplaatst op 23:15h, 15 februariEn wat te denken van Polar Iceberg Water…..? Stuitend en waanzin ten top!
https://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2017/feb/15/luxury-water-for-80-a-bottle-its-ignorant-insensitive-and-irresponsible