Vogels verzamelen plastic afval en denken dat het voedsel is

Schokkende foto’s van de Amerikaanse fotograaf Chris Jordan, die ons wil laten zien dat plastic onze Oceanen vervuilt. De fotograaf  Jordan trof op de stranden in de maag van de kuikens onder andere visgerei, doppen van flessen en aanstekers.

“In hun nest eten de kuikens hun buikje vol met plastic dat de ouders hen brengen. De vogels verzamelen het afval en denken dat het voedsel is”, legt Jordan uit.

[slideshow_deploy id=1284]

Meer plastic dan plankton
Jordan reisde met vier andere kunstenaars naar het atol Midway om met zijn eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn van onze plastic verslaving. Door de zeestromingen is in de Stille Oceaan een drijvende vuilnisbelt ontstaan. Een verzameling van plastic afval, met alle gevolgen van dien voor het milieu.

“Telkens ik op het dek kwam, zag ik plastic in zee”
De Amerikaanse zeiler Charles Moore ontdekte het vuilnis in 1997 in de Stille Oceaan. Hij was verbaasd over het vele afval dat voorbijdreef. “Telkens als ik op het dek kwam, zag ik plastic in zee”, zegt Moore.

Een vervuild gebied ter grootte van Frankrijk, Spanje en Portugal samen
Het drijvende eiland van plastic, de zogeheten plastic soep in de noordelijke Stille Oceaan, is sinds de jaren zeventig 100 keer groter geworden.

Plastic in dieren
10% van al het plastic belandt in zee en dat is erg veel.  Vissen eten elk jaar tussen de 12- en 24 miljoen kilo plastic.

Meer over de Plastic Soep >


2 Reactie's

Geef een reactie