Plastic wegwerptas in de ban? Of de Tassenbol..

De plastic tas is een zichtbaar symbool van onze wegwerpmaatschappij. De Europese Commissie overweegt dan ook het weggeven van plastic wegwerptassen binnen de EU te verbieden. Eurocommissaris Janez Potocnik (Milieu) heeft dat maandag gezegd bij een bijeenkomst van de EU-bewindslieden voor Milieu.

Stijging gebruik plastic tassen
Volgens Potocnik is het gebruik van plastic tassen sterk gestegen in de EU. De Europese Commissie wil een brede discussie met alle betrokkenen om te kijken hoe dit milieuprobleem kan worden gestopt kan worden. De eurocommissaris sluit een verbod niet uit, liet hij weten. Misschien is de Tassenbol een goed idee.

San Francisco en de plastic tas
De grootste supermarkt- en drogisterijketens in San Francisco mogen hun klanten sinds drie jaar, met het oog op het milieu, nog slechts drie opties aanbieden: een 100 procent composteerbaar plastic zakje, een papieren tas van ten miste 40 procent hergebruikt papier, of een stevige, herbruikbare tas. Voor de plastic tas in de ban werd gegaan, waren de winkels goed voor 70 procent van de 180 miljoen plastic tasjes die jaarlijks de stad in stroomden. De uitbanning van de plastic tasjes zorgt tot nu toe voor een besparing van 100 miljoen zakken per jaar.

Oplossing: de TassenBol
Herken je dit? Thuis stapelen de plastic tassen zich op, maar vaak beland je zonder tasje in de supermarkt en koop je er toch maar weer eentje bij de kassa. Je bent niet de enige, want supermarkten verkopen in Nederland gemiddeld zo’n 420 miljoen plastic tasjes per jaar. 
Daarnaast geven winkeliers jaarlijks ook nog meer dan één miljard gratis weg. Samen is dit ‘goed’ voor anderhalf miljard tasjes per jaar!

Plastic tas hergebruiken
Wat zou het mooi zijn als iedere supermarkt een TassenBol heeft staan, waar mensen in geval van ’tassennood’ een plastic tasje uit kunnen plukken. Je hoeft dan geen nieuwe te kopen en draagt meteen bij aan het verminderen van de enorme hoeveelheid plastic tasjes.

De Tassenbol is een simpele en effectieve oplossing voor een beter milieu. Net als kraanwater drinken.

2 Reactie's
 • Caroli Buitenhuis
  Geplaatst op 12:46h, 14 maart Beantwoorden

  Hallo Tom,
  Dankjewel voor het goede artikel! Ik ga maar eens contact opnemen met de Europese Commissie, het wordt hoog tijd geloof ik.

  Nogmaals dank!

  Caroli Buitenhuis
  TassenBol

 • kees
  Geplaatst op 20:57h, 14 september Beantwoorden

  Goed artikel ,
  Ik denk dat de supermarkten eerst overtuigd moeten worden via de Social Media. Het is natuurlijk een makkelijke bron van inkomsten voor hun.
  Ik weet zeker dat dit een goede oplossing is!

Geef een reactie