15:17 Plexit: Strijd tegen Plastic afval
Nadat ze in Engeland de slechtste beslissing aller tijde hebben genomen, kan het alleen maar beter gaan. Nu gaan ze de strijd aan met plastic afval. De komende tijd komt er, volgens the Guardian, een netwerk van openbare watertappunten, waar je gratis je flesje kan bijvullen.
Consumenten stimuleren kraanwater te drinken
Met de openbare watertappunt worden Britse burgers aangemoedigd om hun flesje bij te vullen. Winkels, Cafés en bedrijven zullen allemaal meedoen en een watertappunt verzorgen. Het is allemaal bedoeld om effectieve maatregelen te nemen tegen het plastic afval.
Plastic bronwaterflessen vormen toenemende mate een probleem voor de Britse samenleving. In London bijvoorbeeld, waar geen statiegeld is, rijst het afval probleem van plastic wegwerpflessen de pan uit. Londonaren gebruiken 7,7 miljard plastic flessen per jaar, waarvan er maar 32% wordt opgehaald.
Watertappunten app
Er komt ook een app, waarop je kan zien waar het dichtstbijzijnde tappunt is. Ook al moeten winkels en café water beschikbaar stellen aan hun klanten, met het nieuwe netwerk van tappunten wordt het ook duidelijk gecommuniceerd door bijvoorbeeld een sticker op de deur. Op deze manier hopen ze het taboe te doorbreken om voor water te vragen in de horeca.
Plastic afval in Groot-Brittannië
Ze maken zich in Engeland ernstig zorgen om het gebruik van plastic en de afvalberg die het creëert. Dagelijks gebruiken ze 38,5 miljoen plastic flessen. Ongeveer 50% hiervan wordt gerecycled. De andere helft eindigt op de vuilnisbelt, wordt verbrand, of lekt in het milieu. Dankzij de watertappunten hoopt de Britse overheid dat mensen hun flesje vaker gaan hergebruiken.
Supermarkten onder druk
Ook de supermarkten staan onder druk, omdat zij voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor plastic verpakkingen. Veel van het plastic wat verkocht wordt in supermarkten is niet recyclebaar. De belastingbetaler draait uiteindelijk voor de schoonmaakkosten op. In Frankrijk pakken ze dat anders aan, waar de vervuiler gaat betalen voor het verkopen van niet-recyclebaar verpakkingsmaterialen.
EU vs. Plastic
In Brussel zijn ze ook op de hoogte van het plastic afval probleem. Er is een plan gemaakt om alle verpakkingsmaterialen herbruikbaar of recyclebaar te maken voor 2030. De plastic strategie van de EU is gericht om het bewustzijn te vergroten. Frans Timmermans maakt duidelijk dat het ten eerste gericht is op wegwerpflesjes, die in 5 seconden gemaakt zijn, maar 500 jaar duren om af te breken. We gooien volgens Frans Timmerman veel te gemakkelijk rietjes, koffiebekertjes, etc flesjes weg. Daarom moedigen ze nu ook kraanwater in de horeca aan.
Bronnen:
http://vance.nl/engeland-legt-netwerk-gratis-waterpunten-aan-strijd-plastic-afval/
https://www.krnwtr.nl/wel-of-geen-statiegeld-pet-flessen-nederland/
https://www.theguardian.com/environment/2018/jan/16/eu-declares-war-on-plastic-waste-2030
Geen reactie's