Met een app je plastic footprint verkleinen

Smartphones maken ons leven makkelijker. Ze helpen ons met sporten, gezond eten en nu ook om bewuster om te gaan met plastic. Hoeveel weet jij eigenlijk over je eigen plastic consumptie? De plastic soup is namelijk een serieuze dreiging in onze oceanen en het is belangrijk om onze plastic footprint te verkleinen.

Plastic Planet – Blue Planet 2
Tijdens de opnames van Blue Planet 2 kwamen de camera crew al veel plastic afval tegen. Sir David Attenborough roept ook iedereen op om plastic te minderen. Het verwoestende effect van plastic zou ook in de documentaire reeks te zien moeten zijn, waaronder een albatros die zijn kuikens plastic voert.

“We’ve seen albatrosses come back with their belly full of food for their young and nothing in it. The albatross parent has been away for three weeks gathering stuff for her young and what comes out? What does she give her chick? You think it’s going to be squid, but it’s plastic. The chick is going to starve and die.” – David Attenborough

Volgens the Guardian kopen consumenten wereldwijd per minuut 1 miljoen plastic flessen. De plastic productie verdubbeld in de komende 20 jaar en zal rond 2050 verviervoudigd zijn. Tegelijkertijd lekt er wereldwijd 8 miljoen ton plastic in de oceanen. Het verminderen van de plastic footprint is dus belangrijker dan ooit.

Zelfs Plastic op de Noordpool
Onderzoekers uit Groot-Brittannië, Noorwegen, Amerika en Hong-Kong hebben plastic aangetroffen op de Noordpool. Nu het ijs verminderd op de Noordpool is de angst dat dit alleen maar toe zal nemen. Het aangetroffen plastic laat zien hoe ver de vervuiling reikt.

“Finding pieces of rubbish like this is a worrying sign that melting ice may be allowing high levels of pollution to drift into these areas. This is potentially very dangerous for the Arctic’s wildlife.” – Aldus een onderzoeker

Het wordt zorgerlijker wanneer de stukjes afbreken in microplastic. De kleine deeltjes plastic worden door kleine dieren opgegeten en worden zo doorgegeven in de voedselketen. Op die manier bedreigt plastic alle wilde dieren op de Noordpool, van plankton tot de ijsberen. Het wordt nu dus tijd om iets aan onze plastic footprint te doen!

plastic footprint plastic soupMy little plastic footprint app
Het is nu wel duidelijk dat plastic een serieus probleem vormt voor de oceanen, de dieren en voor ons als mensen. De My Little Plastic Footprint App helpt je om bewust te worden van de hoeveelheid plastic die je gebruikt. Spelenderwijs kan je met de app, waar ook ter wereld je kleine plastic footprint verminderen. In de app kan je je kennis testen en wordt je op een leuke manier beloond. DJ Oliver Heldens, schipper Dee Caffari en Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe werken ook mee met de app om zo de plastic soup een halt toe te roepen.

Download de app hier:

Voor Android

Voor iPhone

Lees ook: Hoe MTV op een ludieke manier iets doet tegen de plastic soup

 

Bronnen:

https://www.plasticsoupfoundation.org/psf-in-actie/plastic-footprint/
https://www.theguardian.com/environment/2017/oct/15/david-attenborough-urges-immediate-action-on-plastics-blue-planet
https://www.theguardian.com/world/2017/sep/24/arctic-plastic-pollution-polystyrene-wildlife-threat

Geen reactie's

Geef een reactie