Nieuwe statiegeldregeling op kleine plastic flesjes

Nieuwe statiegeldregeling op kleine plastic flesjes

Op 1 juli 2021 hangen wij de vlag uit! Waarom? Dat is het moment waarop statiegeld op kleine plastic flesjes in Nederland wordt ingevoerd. Daarmee zijn wij een stapje dichterbij onze missie: het gebruik van plastic waterflesjes tegengaan om zo de plasticsoep te verminderen.

Al jarenlang staan wij voor de uitdaging om jou, je collega, je vrienden en de buurvrouw bewust te maken van het onnodige gebruik van plastic flesjes. Hoe blij zijn wij dan ook met het besluit van de Tweede Kamer? Juist… heel blij!

Staatssecretaris Stientje Veldhoven gaat ons dus een handje helpen. Op kleine PET-flesjes komt vanaf 1 juli statiegeld van €0,15. Je wordt dus gestimuleerd om je flesjes terug te brengen om zo die centen terug te verdienen. De inschatting is dat met dit statiegeldsysteem 90% van de plastic flessen, zowel klein als groot, wordt ingeleverd. Dat betekent dus dat er veel minder flesjes in het milieu belanden. Go Stientje! Statiegeld op blikjes volgt mogelijk over twee jaar.

Problematiek rondom plastic flesjes

Flesjes die in het milieu belanden, is dit probleem nou echt zo groot? Laat ons je meenemen in het leed dat plasticsoep heet. Jaarlijks gaan er in Nederland zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes over de toonbank. Van die 900 belanden er 100 miljoen in het milieu (bron: Rijksoverheid, 2020). Ja je hoort het goed, 100 miljoen. Een groot deel hiervan belandt in onze rivieren en in de zee. Wereldwijd belandt er in totaal zelfs 9 miljard ton aan plastic in onze oceanen, met alle gevolgen van dien (bron: National Geographic, 2019). Kortom, het is tijd voor verandering.

Inleverpunten

Producenten van frisdrank en andere dranken die veel in kleine flesjes worden verkocht, worden verantwoordelijk voor de invoering van het systeem dat statiegeld regelt. Er komen bij ongeveer 12.000 verkopers van flesjes ook inleverpunten waar consumenten hun statiegeld terugkrijgen in ruil voor de lege flesjes. In grote supermarkten, op treinstations met winkels en bij grote tankstations en cateraars. Horeca en kleine bedrijven hebben geen innameplicht, scholen en sportclubs kunnen zelf kiezen.

Onze oplossing

Deze nieuwe regeling gaat dus zeker helpen, maar zou het niet eenvoudiger zijn wanneer we massaal stoppen met het kopen van water dat honderden kilometers verderop in flesjes is gestopt? Het Nederlandse kraanwater is minstens net zo lekker, goedkoper én vele malen duurzamer. Wij van KRNWTR+ zijn daarom groot voorstander van lokaal getapt water.

Daarvoor is er onze waterkoeler. Met onze duurzame Dutch Design tappunten maken wij het drinken van lokaal getapt water aantrekkelijker. Maar met KRNWTR+ tap je niet zomaar water: het water is extra gefilterd, gekoeld en voor de liefhebbers, eventueel met bubbels. Door het plaatsen van een tappunt kunnen scholen, horeca en kantoren eenvoudig bijdragen aan onze missie: het gebruik van plastic waterflesjes tegengaan.

Koop je toch een plastic flesje? Vergeet deze vanaf 1 juli dan niet weer terug te brengen!

Ook een duurzaam watertappunt op jouw werk? Neem gerust contact op met Joop. Hij helpt je graag verder!

1 Reactie
  • W.f.beekwilder
    Geplaatst op 07:00h, 07 november Beantwoorden

    Prima prima om zo de plastic soep uitgebannen.

Geef een reactie