Hoeveel water verbruiken we

Hoeveel water verbruiken we?

Hoeveel water verbruiken we?

In Nederland wordt jaarlijks maar liefst 1200 miljard liter kraanwater gemaakt. Dat is genoeg om ongeveer 480.000 zwembaden te vullen. Je kan je waarschijnlijk niet voorstellen dat er zoveel water verbruikt wordt. Maar hoeveel water verbruiken we dan? Waarschijnlijk ligt dat hoger dan je in eerste instantie zou verwachten. Gemiddeld gebruiken we in Nederland wel 124 liter water per dag. Maar waar gebruiken we dat dan allemaal voor?

Elke dag gebruiken we gemiddeld 1,8 liter kraanwater per persoon om zo op te drinken of om koffie en thee van te zetten. Per jaar zijn dat maar liefst 65 gevulde emmers. Wat wel prettig is, is dat kraanwater geen calorieën bevat. Je wordt er dus niet dik van en kunt het de hele dag door drinken. Toch is het goed om niet te veel water te drinken. Lees hier hoeveel water je elke dag mag drinken.

Tijdens het douchen gebruik je ongeveer 60 liter water (ongeveer 8 liter per minuut). Voor het wassen bij de wastafel inclusief het poetsen van je tanden gebruik je ongeveer 4 liter en voor het draaien van een wasje in de wasmachine is gemiddeld 57 liter water nodig. Zo kom je al snel op die 124 liter per dag.Hoeveel water verbruiken we

Hoeveel water is er in andere landen

In Nederland hebben we gelukkig genoeg schoon water om te drinken, om ons te wassen en om andere dingen mee te doen. Helaas is dat niet overal zo. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft niet regelmatig toegang tot veilig drinkwater. Hierdoor overlijden er jaarlijks ongeveer 2,2 miljoen mensen aan onvoldoende schoon water of sanitair. Ook ontstaan er hierdoor veel nare ziektes. In Afrika heeft bijna 50% van de mensen te kampen met ziektes als cholera en diarree als gevolg van slechte watervoorzieningen.

Hoeveel water is er op aarde?

De aarde bestaat voor bijna driekwart uit water. Van al dat water zit 98 procent in de zeeën. Twee procent van het water op aarde is zoet, maar de helft daarvan is bevroren op bergtoppen of op de Noord- of Zuidpool. Van al het water in de wereld kunnen wij dus maar één procent gebruiken om drinkwater van te maken. Helaas is een steeds groter deel van het water op aarde vervuild. Plasticvervuiling speelt hierbij een grote rol. Wil jij weten hoe je plasticvervuiling tegen kan gaan op jouw school of kantoor?

Geen reactie's

Geef een reactie