Helft opgehaald plastic wordt verbrand

Minder dan de helft van het plastic dat in Nederland gescheiden is ingezameld, wordt hergebruikt. De rest wordt verbrand in Duitse afvalovens. Dat komt doordat veel plastic afval uit zoveel verschillende kunststoffen bestaat dat er niets mee valt te beginnen.

Dat zegt bestuursvoorzitter Ruud Sondag van de Van Gansewinkel Groep in het jongste nummer van het tijdschrift P+. Zijn bedrijf zamelt afval in en haalt er grondstoffen en energie uit.

Allegaartje
Grote hoeveelheden ingezameld plastic is een allegaartje, waar volgens Sondag weinig mee valt te doen. ‘Daar kun je nog wel een leuk bankje van maken in het park, maar dat is het dan ook wel. ‘Het wordt dus in Duitsland uiteindelijk verbrand. Het gaat voor 50 procent de verbrandingsovens in. Omdat ze er ook daar niks meer mee kunnen.’

Een oplossing voor dit probleem kan volgens Sondag schuilen in een ‘marker’, een goedkope chip waarmee waardevol afval eruit kan worden gepikt. Met producenten zouden afspraken kunnen worden gemaakt om verpakkingen van hoogwaardig plastic met zo’n marker uit te rusten.

‘Dat kan zelfs heel met markers, die wij in de scheidingstechniek gebruiken om dingen makkelijk uit elkaar te halen. Een marker is een chip. Kost relatief niks. Als je het slechte plastic eenmaal weet te scheiden van hoogwaardig kunststof, dan kun je aan de slag gaan.

Verbetering op komst voor zwerfafval?
In het voorjaar van 2010 heeft adviesbureau Deloitte een onderzoek afgerond naar de kosten van het voorkomen én verwijderen van zwerfafval. Geconstateerd werd dat de gezamenlijke Nederlandse gemeenten jaarlijks zo’n 197 miljoen Euro aan het schoonhouden van de openbare ruimte besteden. Tegelijkertijd werd duidelijk dat er nog heel wat verbetermogelijkheden zijn voor een aanzienlijke verlaging van deze kosten.

Bernard Wientjes, van werkgeversorganisatie VNO-NCW, heeft daarom op 13 oktober vanuit het Impulsprogramma Zwerfafval (Nederland Schoon), het boekje ‘Nederland betaalbaar Schoon’ aangeboden aan Tweede Kamerlid Ger Koopmans (CDA en tevens voorzitter commissie VROM). In het boekje worden aanbevelingen gepresenteerd die beheerders en gemeenten kunnen helpen om de huidige uitgaven voor het schoonhouden van de openbare ruimte omlaag te brengen. De aanbevelingen zijn verschillend van aard en hebben betrekking op slimmer beheer, betere voorzieningen, gedragsbeïnvloeding en handhaving.

 

1 Reactie
  • sam
    Geplaatst op 09:12h, 08 november Beantwoorden

    ugh! dit hoorde ik al van de zomer van een kennis. ik was doodverbaasd want doe trouw aan afval scheiden…. *snik* en nu is dus de helft voor niets gedaan…. wat nu? to separate or not?

Geef een reactie