15:36 Kan ik mijn waterflesje hergebruiken?
Waterflesje hergebruiken, 3 tips:
- Vervang het flesje geregeld voor een nieuwe of koop een duurzame waterfles
- Was het flesje geregeld af, maar er bestaat geen ideale manier om je plastic fles schoon te maken, omdat plastic hier niet geschikt voor is.
- Of zet een grote fles met water op je bureau en gebruik dan elke dag een schoon glas om uit te drinken
Nederlanders zijn kampioen in het hervullen van waterflesjes. Zo’n 65% van de mannen en maar liefst 86% van de vrouwen vult zijn bronwaterflesje bij met kraanwater. Dit lijkt prima, want elke keer dat je een drinkflesje hervult, koop je geen nieuw waterflesje. En dat is goed voor het milieu, maar …
Waterflesjesonderzoek door Kassa
In opdracht van consumentenprogramma Kassa, onderzocht microbioloog Rijkelt Beumer (Universiteit Wageningen), 66 gebruikte waterflesjes op ondermeer de aantallen enterobacteriën, ook wel poepbacteriën genoemd.
1 op de 3 waterflesjes….
In maar liefst 3 waterflesjes zijn er meer dan 1000 enterobacteriën per milliliter gevonden. Ter vergelijking: voor het water dat koeien drinken geldt een maximumnorm van 100 entero’s per ml. Dus die drie flesjes met 1000 of meer voldoen zelfs niet aan de norm voor het drinkwater van koeien.
Bekijk de KRNWTR Drinkflessen
Plastic waterflesje bron van bacteriën?
‘In de ergste flesjes dreven vlokken toen we ze vulden met vers kraanwater en flink gingen schudden.’ Maar ook die flesjes konden volgens Beumer veilig leeggedronken worden door de eigenaar, met vlokken en al. ‘Uiteindelijk zijn het je eigen bacteriën, daar wordt je niet ziek van. Je hebt er miljoenen van op je handen zitten. En miljarden tussen je tanden, die je etensresten wegwerken.’
Je waterflesje afwassen is beter
Strikt genomen is het niet zo gevaarlijk om je waterflesje te hergebruiken, maar erg fris is het niet, zegt Beumer. Hij is ook een ‘hervuller’. Maar hij wast wel na elk gebruik zijn flesje ‘s avonds in het afwassopje. Zo doet hij er maanden mee. Als je de fles niet uitspoelt, blijft het aantal bacteriën groeien tot steeds grotere kolonies.
Vrijkomende chemicaliën
Wat door Beumer niet is onderzocht, is of er wel of geen plastic deeltjes vrijkomen bij hergebruik van waterflesjes. In de blogpost van dag 15, over de gevaren van BPA in policarbonaat, behandelen we dit onderwerp ook. Wij raden aan om altijd te kijken of er BPA in je flesje zit. Want onder sommige omstandigheden, zoals je flesje in je auto in de zon laat liggen, is de kans groot dat er BPA vrijkomt.
Conclusie
Voor het milieu is het beter om je waterflesje te hervullen dan een nieuwe te kopen. Uit hygiënisch en medisch oogpunt raden we aan om dit zo veel mogelijk te vermijden.
Is er een goed alternatief?
Als alternatief voor het hervullen van je single-use waterflesje, raden we aan om een BPA-vrije of roestvrijstalen drinkfles aan te schaffen. Als je die schoon houdt, worden de bovenstaande risico’s tot nul gebracht. Kortom, een hygiënische en duurzame drinkfles met een boodschap? Kijk eens in de KRNWTR-winkel
Ook interssant:
- https://www.een.be/over-eten/tips-voor-een-propere-drinkbus
- https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/11/zijn-hergebruikte-waterflesjes-een-grote-bron-van-ziekte-11915470-a1566299
Bron: Kassa
Wist je dat we ook KRNWTR-tappunten hebben voor gekoeld en bruisend water in de horeca, op kantoor of op school?
Lenneke
Geplaatst op 11:45h, 18 januariIk wil NU mijn hervulflesje weggooien. Bah bah bah. Na het lezen van dit stukje besef ik mij ineens dat er wel honderd miljoen miljard bacteriën in mijn flesje zitten. Bah.
Jeroen
Geplaatst op 04:51h, 19 januariNiet zomaar bacterien maar fucking poepbacterien! Crap!
Marije
Geplaatst op 03:25h, 27 januariKlinkt vies, maar is niet slecht voor je gezondheid, zegt de deskundige toch?
Net zoals ontsmetten goed klinkt, maar slecht is, maar dan omgekeerd…
Kate
Geplaatst op 07:16h, 29 januariIk gebruik al jaren een SIGG fles. kan je kopen bij outdoorwinkels, bv de beversport. om de zoveel tijd leg ik het in kokend water zodat het weer schoon wordt. is mooi, komt in verschillende kleuren en maten, en super handig!
WeTapWater
Geplaatst op 16:58h, 01 februariHi Kate, goed dat jij al jaren een SIGG fles gebruikt. Jij hebt al veel plastic flesjes bespaard! We hebben zelf ook een SIGG besteld. We zijn namelijk aan het onderzoeken welke drinkfles het beste is. Waaronder uiteraard SIGG (mooie flessen/coole designs). Veel beter dan een plastic fles. Minpuntje is dat ze van aluminium zijn gemaakt. Dat schijnt net iets minder goed te zijn dan bijvoorbeeld een fles van roestvrijstaal. Binnenkort de resultaten van ons WeTapWater-flessenonderzoek!
D Rosier
Geplaatst op 23:47h, 08 februariBeste WeTap
waar kan ik jullie flessenonderzoek vinden?
wetapwater
Geplaatst op 13:15h, 09 februariHi, Onderzoek is gedaan door NFI (Nederlandse Frinsdranken Instituut). De link daarvan kan ik niet meer vinden… Een ander deel van het artikel komt van Kassa. (http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/waterflesjes-onder-de-loep/speel/1/) Groet, Tetsuro
Niels
Geplaatst op 14:48h, 29 maartTot een paar werken terug gebruikte ik een Dance Valley waterflesje uit 2005. Dit flesje heb ik in de loop der jaren misschien een paar keer uitgespoeld. Nooit ziek van geworden. Na 7 jaar trouwe dienst is de fles gaan lekken.
Mensen moeten niet zo panisch doen over een paar bacteriën. Lenneke is een schoolvoorbeeld van iemand die zich laat bangmaken door schoonmaakmiddelenfabrikanten. Niet alle bacteriën zijn slecht. Zonder bacteriën geen leven.
Geneeskunde student
Geplaatst op 16:14h, 19 decemberPrecies wat Niels zegt.
Als je gaat eten krijg je ook tal van bacteriën binnen.
De meeste drinkwater flesjes bevatten geen BPA (dit is de stof die loslaat en eventueel schadelijk is).
Veel drinkwaterflesjes zijn van PET gemaakt waarbij dit niet het geval is. Je kan je flesje af en toe een keer schoonmaken en dat is voldoende. Zou je dit niet doen en het gewoon blijven bijvullen dan zou je er alsnog geen last van krijgen.
Je darm is bijvoorbeeld ook gekoloniseerd met miljoenen bacteriën, deze bacteriën zorgen ervoor dat er geen ruimte is voor potentieel schadelijke bacteriën.
Het is gewoon slimme marketing om mensen hier bang te maken dat het niet goed is zodat ze “hervulbare” flesjes beter kunnen verkopen.
De enige reden waarin het beter zou zijn is dat het mooier en steviger is.