Top 10 bedrijven die in 2020 wereldwijd het meeste plastic afval achterlieten

Voor het derde jaar op rij is Coca-Cola wereldwijd de grootste vervuiler van plastic afval onder de meest bekende merken

De Break Free From Plastic-beweging heeft de Top 10 Corporate Plastic Vervuilers van 2020 verzameld in haar derde rapport “Branded Volume III: Demanding Corporate Accountability for Plastic Pollution”.

Volgens het rapport zijn Coca-Cola Company, PepsiCo, Nestlé, Unilever, Mondelez International, Mars, Inc., Procter & Gamble, Philip Morris International, Colgate-Palmolive en Perfetti Van Melle de grootste vervuilers. De beweging roept bedrijven op om de hoeveelheid plastic voor eenmalig gebruik dringend te verminderen. De beweging volgt bedrijven wiens merken de meeste plekken ter wereld vervuilen met de grootste hoeveelheid plastic afval.

Zijn claims als 100% recyclebaar of composteerbaar voldoende?

Zeven van deze topvervuilers hebben zich aangesloten bij The New Plastics Economy Global Commitment – een project van de Ellen MacArthur Foundation dat honderden bedrijven samenbrengt om te werken aan een beter plasticgebruik door middel van vrijwillige toezeggingen – maar hebben zeer weinig vooruitgang geboekt bij het behalen van hun eigen 2025-doelen voor het aanpakken van de plastic vervuilingscrisis.

In plaats daarvan verdubbelen bedrijven valse oplossingen die op het eerste gezicht misschien bemoedigend lijken, maar het niet echt zijn. Toezeggingen om alle verpakkingen tegen 2025 “100% recyclebaar of composteerbaar” te maken, zijn al onvoldoende, omdat ze geen reductiedoelstellingen bevatten en bedrijven in staat stellen hun buitensporige productie van plastic voor eenmalig gebruik te blijven rechtvaardigen. Ondertussen bestaan ​​er bewezen oplossingen, maar deze moeten nog op grote schaal worden toegepast door bedrijven. Deze oplossingen verminderen daadwerkelijk het gebruik van single-use plastic door zich te richten op herbruikbare en hervulbare verpakkingen, zoals de limonades en watertappunten van KRNWTR+

Zelfs Coca-Cola erkent in zijn World Without Waste-rapport van 2019: “Hervulbare flessen vormen een cruciaal onderdeel van onze World Without Waste-strategie.” Ondertussen neemt de hoeveelheid plastic die Coca-Cola elk jaar gebruikt toe*. De meest vervuilende bedrijven komen niet alleen hun toch al zwakke verbintenissen niet na, ze vertrouwen steeds meer op greenwashing om de schijn van duurzaamheid hoog te houden, terwijl ze echte vooruitgang blijven “vertragen, afleiden en ontsporen”.

De Break Free From Plastic – beweging roept de multinationals op om de hoeveelheid wegwerpplastic die ze gebruiken drastisch te verminderen

Vervuilers moeten hun productleveringssystemen opnieuw uitvinden om verder te gaan dan plastic voor eenmalig gebruik: “De grootste vervuilers moeten onthullen hoeveel plastic voor eenmalig gebruik ze gebruiken en vervolgens duidelijke, meetbare doelen stellen om de hoeveelheid plastic items voor eenmalig gebruik die ze produceren te verminderen.”, aldus het rapport. In 2020 organiseerde Break Free From Plastic 14.734 vrijwilligers in 55 landen voor 575 merkaudits. Ze zamelden 346.494 stuks plastic afval in, waarvan 63% gemarkeerd was met een duidelijk consumentenmerk. Deelnemers catalogiseerden meer dan 5.000 merken in de wereldwijde audit van dit jaar.

Vervuilers hebben hun gebruik van nieuw plastic met slechts 0,1% verminderd van 2018 tot 2019

De lijst blijft opmerkelijk consistent met eerdere auditrapporten van de merken, waaruit blijkt dat dezelfde bedrijven de aarde blijven vervuilen met vooral plastics voor eenmalig gebruik. Coca-Cola, Nestlé en PepsiCo staan ​​sinds de eerste wereldwijde merkaudit in 2018 in de top drie, zo staat in het rapport te lezen. Zeven van de grootste vervuilers – Coca-Cola Company, PepsiCo, Nestlé, Unilever, Mondelez International, Mars, Inc. en Colgate-Palmolive – hebben zich aangesloten bij de New Plastics Economy Global Commitment, maar dit is niet genoeg, benadrukt het rapport. Volgens een recent rapport van Ellen MacArthur hebben de ondertekenaars van de New Plastic Economy Global Commitment hun gebruik van nieuw plastic tussen 2018 en 2019 slechts met 0,1% verminderd.

Single use plastic verpakkingen

De afhankelijkheid van plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik als methode om producten aan klanten te leveren, is de laatste decennia de norm geworden, maar dat is niet altijd zo geweest. Vóór de opkomst van eenmalig gebruik, kwamen dranken in herbruikbare glazen flessen om na gebruik te worden teruggebracht om te worden gereinigd en opnieuw te worden gevuld, in feite is dit nog steeds het geval in veel gemeenschappen over de hele wereld.

Leren van vroeger?

Bedrijven kunnen naar het verleden kijken waar hervulbare, herbruikbare verpakkingen vaak werden gebruikt en de oude manieren combineren met moderne technologie zoals telefoonapps en trackingbarcodes om de systemen handig en betaalbaar te maken. Er zijn voorbeelden van hervul- en hergebruiksystemen over de hele wereld voor een diversiteit aan producten. We beginnen niet vanaf nul.

Bedrijven en detailhandelaren moeten hun bedrijfsmodellen opnieuw vormgeven met als uitgangspunt een einde aan eenmalig gebruik, en vervolgens samenwerken met andere belanghebbenden om de nieuwe systemen veilig en gebruiksvriendelijk te maken.

Herbruikbare verpakkingen werken vaak het beste als ze gestandaardiseerd zijn over alle bedrijven in de sector. Als elk bedrijf afziet van zijn individuele verpakkingsstijlen, hoeven ze niet langer aparte hergebruiksystemen te ontwerpen. Door het verpakkingsontwerp te standaardiseren, kunnen bedrijven middelen bundelen voor de transport- en reinigingslogistiek om de kosten te spreiden en de uitstoot te verminderen. Dit heeft bijvoorbeeld met succes gewerkt in Duitsland, waar meerdere bedrijven de handen ineen hebben geslagen om drankflessen te standaardiseren, zodat ze herbruikbaar zijn. Het enige onderscheidende kenmerk van deze flessen is het etiket dat het merk identificeert.

Overheidswetgeving is essentieel

Bedrijven zijn over het algemeen niet bereid om significante veranderingen door te voeren als ze vrezen dat dit hun winstmarges en marktaandeel zal beïnvloeden. Daarom zijn vrijwillige toezeggingen van bedrijven zelden ambitieus of snel genoeg om grote milieuproblemen aan te pakken. De enige manier waarop we de plasticvervuilingscrisis kunnen oplossen, is door een significante verandering te realiseren in de manier waarop bedrijven zaken doen. Het is niet langer een optie voor bedrijven om te vertrouwen op plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik en te verwachten dat belastingbetalers en lokale gemeenten de rekening krijgen voor het beheer van hun afval. Wetgeving is essentieel om ervoor te zorgen dat bedrijven de burgers en het milieu beschermen, niet alleen de winstmarges.

Bronnen:

Geen reactie's

Geef een reactie