Minder dan 20% van het plastic wordt gerecycled

In Nederland worden dagelijks meer dan 500.000 flesjes weggegooid. Slechts 20% van de plastic flesjes wordt gedeeltelijk gerecycled. De rest beland op vuilnisbelten of wordt verdwijnt in de verbrandingsoven. In het buitenland belandt het plastic meestal gewoon in zee. Het resultaat hiervan is dat in de Stille Oceaan een plastic ‘eiland’ drijft dat zo groot is als Frankrijk, Spanje en Portugal samen, de zogenaamde Great Pacific Garbage Patch.

Je kan het plastic eiland niet echt zien, omdat plastic langzaam uiteen valt in kleine deeltjes die zich net onder het wateroppervlak bevinden of naar de zeebodem zakken. Het plastic eiland wordt daarom vaak ‘de plastic soep’ genoemd. Het bestaat voor 13 procent uit plastic flessen en voor 9 procent uit plastic zakken, naast allerlei kleine plastic deeltjes, zoals rietjes, doppen, bekertjes en plastic korrels.

Plastic afval bedreigt ons milieu
Plastic afval bedreigt nu wereldwijd zo’n 267 diersoorten, waaronder 86 procent van de zeeschildpadden, 44 procent van alle zeevogelsoorten en 43 procent van alle zeezoogdieren. De Nederlandse schrijfster Jesse Goossens, die het probleem aankaart in haar recente boek ‘De Plastic Soep’, noemt de plastic-vervuiling “op z’n minst een even groot vraagstuk als de klimaatcrisis.”

1 Reactie

Geef een reactie