13 bedreigingen en oplossingen om de oceaan te redden

Van overbevissing tot de plastic soep, dit zijn een paar van de grootste bedreigingen die de toekomst van de oceaan bedreigen en de oplossingen om deze problemen te voorkomen.

1. Overbevissing

Overbevissing, drink kraanwater, karaf, kan, drinkfles

Foto: Danilo Cedrone, United Nations Food and Agriculture Organization

Wat is het probleem? Consumenten verwachten dat elke vis in de winkel beschikbaar moet zijn. Grote commerciële boten vangen daarom zoveel vis zodat ze aan de vraag van de consument kunnen voldoen. Als we met deze snelheid doorvissen, kunnen vispopulaties zich niet meer herstellen.

Wat kunnen we doen? Wetenschappers denken dat de vispopulaties zichzelf weer kunnen herstellen. Met betere manieren om te vissen en een consument die begrijpt dat vis niet altijd beschikbaar is, kunnen vissoorten weer in aantal groeien.

2. Verzuring van de oceaan

KRNWTR_oesters_verzuring_oceaan_drink_water

Door de verzuring planten oesters zich niet meer voort. Foto: Rick Friedman.

Wat is het probleem? Voor miljoenen jaren heeft de oceaan altijd een bepaalde zuurtegraad gehad. Sinds de opkomst van de grote Industrieën, absorbeert de oceaan de CO2 uitstoot. Hierdoor neemt de verzuring van de oceaan toe en dit heeft gevolgen voor het leven in zee.

Wat kunnen we doen? Hoewel verzuring van de zee vele oorzaken heeft, vermoeden wetenschappers dat het verminderen van de CO2 uitstoot al een zeer groot positief effect kan hebben.

3. Verbleking van koraal

Koral verbleekt KRNWTR drink kraanwater
Foto: Carson Veldstra, Flickr

Wat is het probleem? Door de stijging van de (zee)temperatuur stoot koraal de voedselproducerende algen af. Hierdoor verbleekt koraal.

Wat kunnen we doen? Ook al weten we niet precies wanneer koraal verbleekt, er zijn organisaties die het koraal beschermen tegen verbleking.

4. Olie lekkages

Olie vogel kraanwater drink KRNWTR
Foto: MarinePhotobank

Wat is het probleem? Olie lekkages beschadigen het ecosysteem. Door de olie sterven dieren door hun vacht en veren te verknoeien, doordat dieren het binnenkrijgen en doordat het de reproductie cyclus van vissen verpest.

Wat kunnen we doen? De zee schoonmaken van olie is erg moeilijk, omdat de olie zich snel kan verspreiden. Het beste wat we kunnen doen is het voorkomen van olielekkages door betere uitrusting.

5. Haaienvinnen

haaienvinnen
Foto: Charles Roffey, Flickr

Wat is het probleem? Haaien vormen een belangrijk onderdeel van het eco-systeem in zee. Elk jaar worden er 73 miljoen haaien gevangen om hun vinnen (denk aan de haaienvinnensoep). De haaien worden gevangen en hun vinnen worden eraf gesneden. De haai (levend of dood) wordt weer in de zee gegooid. Het aantal haaien neemt hierdoor drastisch af. Wat kunnen we doen? De haai moet beschermd worden en er moeten plaatsen aangewezen worden, waar ze veilig kunnen leven. Mensen moeten stoppen met het eten van haaienvinnesoep.

6. Schadelijke Algen Bloei

Algenbloei, KRNWTR, drink kraanwaterFoto: eutrophication&hypoxia

Wat is het probleem? Wanneer de algengroei snel toeneemt, verstoppen ze de kieuwen van vissen, verstikken ze het koraal en is het ook nog giftig voor het zeeleven.

Wat kunnen we doen? Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar hoe we zo’n algenbloei kunnen voorkomen en verlichten.

7. Ocean Dead Zones

Aquatic_Dead_Zones
Foto: Overzicht van Dead Zones over de wereld, Wikipedia.

Wat is het probleem? Wanneer er geen zuurstof meer in zee is, vertrekt of sterft het leven. Dit noemen we “Dead Zones”. Sommige dead zones ontstaan natuurlijk, maar wetenschapper zijn bezorgd om de dead zones die ontstaan als gevolg van de mens. Geen zuurstof en een teveel aan fosfor en nitraatgassen zorgt ervoor dat Algen en andere bacteriën groeien, waardoor er helemaal geen leven meer mogelijk is.

Wat kunnen we doen? Een dead zone wordt veroorzaakt door pesticiden en mest. Het gebruik van pesticiden en mest zou vermeden moeten worden om dead zones te voorkomen.

8. Kwik verontreiniging

kwik verontreiniging KRNWTR MVO

Foto: Seth Anderson (Flickr).

Wat is het probleem? Kwik komt in het water door o.a. kolencentrales. Eenmaal in het water neemt het toe. Hoe hoger in de voedselketen, hoe meer kans een vis heeft om kwik in zich te hebben. Dit is erg schadelijk voor de vissen en voor mensen.

Wat kunnen we doen? Men is bezig met een verdrag dat de uitstoot van kwik moet verminderen.

9. Invasieve diersoorten
Zeebramossel, plaag,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: De Zebra Mossel kwam per boot naar Canada en Mexico en wordt nu als plaag gezien, wikipedia.

Wat is het probleem? Er zijn planten en dieren die meeliften met boten, waardoor zij hun natuurlijke omgeving verlaten en een andere omgeving binnentreden. Deze invasieve soorten bedreigen andere planten en diersoorten en roeien deze zelfs uit. De zebra mossel uit de zwarte zee is bijvoorbeeld in Canada en Mexico terecht gekomen, waar het lokale mossels deed uitsterven. De zebra mossel wordt nu als een plaag gezien.

Wat kunnen we doen? Er wordt veel geld besteed aan de bestrijding van zo’n plaag, terwijl er beter gewerkt kan worden aan het voorkomen van de verspreiding ervan.

10. PCB’s of Polychloorbifenyl
PCB verontreiniging, duurzaamheid, drink kraanwater, KRNWTR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Paul Sableman, Flickr

Wat is het probleem? PCB’s werden lange tijd gebruikt in koelvloeistof en isolatievloeistof. Inmiddels zijn ze verbannen, maar blijken zeer moeilijk af te breken. PCB’s verspreiden zich via de lucht, grond en water. Er zijn zelfs PCB’s gevonden op de Noordpool.

Wat kunnen we doen? Omdat PCB’s moeilijk zijn af te breken, bevinden ze zich nog steeds in onze oceaan en zijn zeer moeilijk te verwijderen.

11. De Plastic Soep
Plastic Soup drink KRNWTR, plastic afval, drink kraanwater,

Foto: Wonderlane, Flickr

Wat is het probleem? Plastic verdwijnt niet. Eenmaal in de oceaan drijft het met de stroming mee. De plastic soep bestaat uit kleine microplastics, die je niet ziet, maar waar zeedieren wel in stikken of op een andere manier nadelen van ondervinden.

Wat kunnen we doen? Het verbannen van plastic vermindert het gebruik ervan. Zorg ervoor dat je plastic altijd recycled, hergebruikt en vermindert.

12. Sonar
Gestrande walvissen, drink kraanwater

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Wikipedia

Wat is het probleem? Onder andere de marine maakt gebruikt van sonar, dat de sonar van dolfijnen en walvissen verstoort. Niemand weet precies hoe groot het effect is, maar het aantal strandingen van walvissen en dolfijnen neemt wel toe. Biologen en wetenschappers vermoeden dat het gebruik van sonar de dieren gestrest en bang maakt, waardoor ze ondiepe gebieden opzoeken.

Wat kunnen we doen? Ervoor zorgen dat we het gebruik van sonar door de marine en andere bedrijven verminderen.

13. Nuclaire straling
Nucleair afval, milieu, maatschappelijk ondernemen, corporate social responsibility, duurzaam ondernemen, KRNWTR

Foto: Orion Montoya, Flickr

Wat is het probleem? Nucleaire straling kan wel honderden of duizenden jaren aanwezig blijven. De lekkages van de kerncentrale in Fukushima bedreigt het leven in de oceaan. In de jaren 70 zijn er stalen vaten met nucleair afval in zee gedumpt. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie blijft de mate van de straling binnen veilige normen.

Wat kunnen we doen? De opkomst van alternatieve energiebronnen zorgt ervoor dat het nucleaire afval wordt verminderd. Nucleair afval blijft een probleem, aangezien we het ergens moeten opslaan.

[box_dark]Koop een artikel in de KRNWTR webshop en steun de Plastic Soup Foundation, Stichting de Noordzee of een ander goed doel naar keuze.[/box_dark]

Geen reactie's

Geef een reactie