hoe-hard-is-mijn-water

Tip! Wat is waterhardheid en hoe hard is jouw water?

De waterhardheid van kraanwater en kalk in het drinkwater van jouw gemeente

  • De hardheid van het water heeft te maken met de hoeveelheid kalk (=calcium) en magnesium dat er in je drinkwater is opgelost
  • De waterhardheid verschilt in Nederland per gemeente of zelfs per woonplaats (leidingwater wordt uit wel 200 verschillende bronnen gewonnen
  • Bij waterhardheid denk je wellicht aan reclames over wasmachines die stukgaan door kalkaanslag, maar echt hard water komt op weinig plekken meer voor.
  • Veel kalk in het drinkwater is niet ongezond, maar kan wel de smaak beïnvloeden
  • Calcium en magnesium zijn mineralen die onschadelijk zijn voor de gezondheid. Ze geven het drinkwater zelfs een betere smaak.

rvs-waterflessenDrink meer water met de KRNWTR drinkfles >>

Kalk (=calcium) en magnesium zijn noodzakelijke mineralen

  • De mineralen calcium en magnesium zijn noodzakelijke ‘voor de mens: voor een goede werking van verschillende systemen van het menselijk lichaam, voor sterke botten en voor het goed functioneren van ons metabolisme.
  • Magnesium werkt bovendien beschermend voor hart- en vaatziekten.
  • Via ons drinkwater krijgen we 5 à 20 % van onze dagelijkse behoefte aan mineralen binnen.

Centrale waterontharding

  • Water dat van nature vrij hard of hard is, wordt onthard door het drinkwaterbedrijf.
  • Bij de zuivering van grondwater tot drinkwater wordt een deel van de kalk uit het water gehaald.
  • Zo krijg je toch vrij zacht water geleverd.

Nadelen van hard water

  • Hard water is wel minder gunstig voor het milieu en de portemonnee.
  • Bij verhitting kan hard water namelijk kalkaanslag veroorzaken (o.a. fluitketel en op de douchekop)

Tips

  • Het is raadzaam warmwater apparatuur regelmatig schoon te maken met schoonmaakazijn. Zo blijft het apparaat beter werken en gaat het langer mee.
  • Zacht water is ook beter voor het milieu. Als het water zachter is, kunnen we minder wasmiddel gebruiken.

Duitse graden

De hardheid van water wordt uitgedrukt in zogeheten Duitse graden (°DH).

0 tot 4 °DH: zeer zacht water
4 tot 8 °DH: zacht water
8 tot 12 °DH: gemiddeld
12 tot 18 °DH: vrij hard water
18 tot 30 °DH: hard water

Wist je dat we ook KRNWTR-tappunten hebben voor scholen, horeca en bedrijven? Voor gefilterd, gekoeld en bruisend kraanwater.

waterkoeler-watertappunt-horeca-circl_v2
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Geen reactie's

Geef een reactie