Wat hebben afval en vogels met elkaar te maken?

Jan Andries van Franeker is zeebioloog op Texel bij onderzoeksinstituut IMARES (Wageningen UR). Hij weet veel van afval in zee en wat de gevolgen zijn voor zeevogels en zeezoogdieren.Wat ligt er voor afval op het strand en waar komt dat vandaan?  Wat hebben afval en vogels met elkaar te maken? Het onderzoek van zeebioloog Jan Andries van Franeker van Wageningen IMARES geeft duidelijkheid in ‘Strandafval’.  Scheepvaartspecialisten van Stichting De Noordzee gebruiken de afvalgegevens om aan te dringen op een goede afvalinzameling voor schepen. Want op zee gaat nog steeds veel te veel afval overboord.

 

Zeedieren kunnen verstrikt raken in zwerfvuil. Dat is erg triest want hierdoor verdrinken ze. Vreemd genoeg zijn er veel dieren die zwerfvuil opeten, en daar gaat mijn onderzoek over. Allerlei zeevogels, walvissen, maar ook zeeschildpadden en vissen zien plastic aan voor voedsel. Plastic zakken lijken voor zeeschildpadden op de kwallen die ze normaal eten. Kleine plastic korrels lijken nogal op visseneitjes. Het afval vult hun maag, maar is onverteerbaar. Zo sterven zeedieren van de honger met een volle buik

30 stukjes plastic (2001)
Vanaf 1996 zijn vrijwilligers van de Nederlandse Zeevogelgroep (NZG) opnieuw dode noordse stormvogels op het strand gaan verzamelen, die bewaard werden in de diepvries. In 2001 begonnen we met het opensnijden van de vogelmagen. Van ieder dier hielden we in de computer bij waar het was gevonden en wat zijn maaginhoud was. Wat bleek: 98% van de vogels had plastic in de maag en het aantal stukjes plastic per vogel was opgelopen tot ruim 30! Een enorme hoeveelheid voor een kleine vogelmaag.

Internationaal onderzoek (2004)
Via de stormvogels krijgen we een goed beeld van toe- of afname in de hoeveelheid afval die in zee drijft. De ministers van alle landen rond de Noordzee besloten daarom dat het onderzoek ook in de andere Noordzeelanden uitgevoerd moest worden van 2002-2004. De resultaten laten zien dat in de zuidelijke Noordzee de vervuiling twee keer zo erg is als in het noorden, bij de Schotse eilanden.De scheepvaart is een belangrijke bron van zwerfvuil.

Laat afval niet zwerven
Het zou natuurlijk het mooist zijn als we bij ons onderzoek over 10-15 jaar, minder of zelfs géén afval in vogelmagen vinden. Daarvoor moeten we met z’n allen zorgen voor minder afval in zee. Schepen moeten hun afval inleveren in de havens. En wij…wij kunnen ervoor zorgen dat ons afval geen zwerfvuil wordt, door het weg te gooien in de vuilnisbak. Daarmee kunnen we een heleboel stormvogels en andere zeedieren redden.”


Coastwatch – Strandafval
from Stichting De Noordzee on Vimeo.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Geen reactie's

Geef een reactie