Trailer ‘MIDWAY’ van Chris Jordan

plastic_fles“Ach, ik koop echt niet elke keer een nieuw flesje. Ik vul het wel eens voor ik het weggooi. Maar het wordt toch opnieuw gebruikt? Wat is het probleem nou precies?” Ik hoor het nog te vaak, en erger me dan of ga in discussie. Maar het zou hypocriet zijn als ik zei dat ik zelf nooit wat kocht dat niet veel later in de vuilnisbak terecht kwam. Afval is nu eenmaal onvermijdelijk. En als ik mezelf erop betrap te makkelijk toe te geven aan de gemakken van onze wegwerpcultuur, denk ik aan deze foto van Chris Jordan.

Plastic Alabatros

Na het zien van deze beelden, wordt in een klap weer pijnlijk duidelijk waarom we vorig jaar WeTapWater hebben opgericht, en waarom wij andere gelijksoortige intiatieven alleen maar kunnen steunen. Minder single-use-wegwerp-plastic gebruiken is geen keuze, het is een absolute must!

Fotograaf Chris Jordan trok afgelopen jaar naar Midway, een eiland ten noorden van Hawaii. Zowel Hawaii als Midway liggen in de ‘Great Pacific Garbage Patch’ – een stuk oceaan ter grootte van Frankrijk en Duitsland, waar al het afval van de Grote Oceaan als het ware naartoe gezogen wordt. Het gevolg hiervan is dat er vogels en vissen soms meer plastic binnen krijgen dan normaal voedsel.

Chris Jordan laat het deze keer niet alleen bij het schieten van fotos van vogels die vol plastic zitten, deze keer filmt hij ook de levende vuilnisbakken… Het resultaat is levert een tragische, maar ongetwijfeld prachtige film op…

Zie de trailer:

Meer informatie over MIDWAY, kun je vinden op http://www.midwayjourney.com/

Meer video’s, kun je op ons Youtube kanaal vinden.

Presentatie van de fotograaf