The Great Bubble Barrier – Samen in een bubbelbad

Afgelopen week plaatste The Great Bubble Barrier het eerste Bubble Barrier-systeem van Amsterdam. Dit systeem haalt door middel van luchtbellen plastic afval uit de Amsterdamse grachten. Het bellenscherm is geplaatst in het Westerdok, een van de uitstroompunten van de grachten naar het IJ. Het IJ komt uit op het Noordzeekanaal dat – zoals de naam al doet vermoeden – uitkomt op onze Noordzee. Door het afval uit onze grachten te vangen vóór het de Noordzee bereikt, hoeven we die straks niet meer schoon te maken.

Aan de Amsterdamse grachten..

Namens Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam doet Waternet er alles aan om het afval uit de binnenwateren te krijgen, vóórdat dit het IJ Bereikt. Iedere dag wordt er zo’n 3.500 kg afval uit onze grachten gevist, en groot deel hiervan is plastic. Dit plastic drijft op of vlak onder het wateroppervlak, maar ook dieper in het water is veel plastic afval te vinden. Voorheen was het lastig dit afval te vangen, maar met het Bubble Barrier-systeem is dit wel mogelijk. De luchtbellen stuwen het afval naar boven, waardoor het makkelijker kan worden opgevangen.

Maar hoe werkt dat nou?

Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden. Zo werkt dat dus:

Bron: The Great Bubble Barrier

Als een vis in het water

En de Amsterdamse vissen (en ander waterleven)? Die vinden die bubbels juist wel leuk! Het zuurstofniveau in het water neemt door de bubbels zelfs toe, waardoor het ecosysteem wordt gestimuleerd en de groei van giftige blauwe algen stopt. Omdat de bellen ook geluiden en golven absorberen, hebben de vissen ook minder last van het scheepsverkeer. En de scheepvaart zelf wordt ook niet gehinderd door de bellen. Iedereen blij dus, vooral onze aarde!

Meer weten over dit systeem? Ga naar www.thegreatbubblebarrier.com of volg ze op Instagram.

Voorkomen is beter dan opruimen!

Maar naast het vangen van plastic afval uit onze grachten, kunnen we dit plastic afval natuurlijk ook voorkomen. In Amsterdam (en de rest van Nederland) hebben we kraanwater van top kwaliteit, maar toch kopen we nog steeds heel veel waterflesjes die verpakt en vervoerd moeten worden. Zonde!

Daarom maakt KRNWTR tappunten waaruit je gefilterd, gekoeld en bruisend kraanwater kan tappen. Zo hoef je nooit meer een plastic flesje te kopen. Op school, kantoor, in de horeca of onderweg. Bekijk al onze tappunten hier!Verkiezing lekkerste water van Europa 2020

Bekijk uitslag
X