Strandopruimactie Wijk aan Zee: 1.850 kilo afval opgehaald

Wijk aan Zee, 22 september 2012 – Op het strand in Wijk aan Zee is de eerste grote strand opruimdag van Stichting De Noordzee een groot succes geworden. Zeker 200 deelnemers hebben het afval op het strand opgeruimd en geteld. Er is naar schatting 1850 kilo afval opgehaald.

Naast opruimen is het afval ook door de vrijwilligers geteld. De voorlopige uitslag* van de meest getelde items is: 1) touwen en netten, 2) plastic zakken, 3) flessendoppen, 4) sigarettenpeuken, 5) snoep- en snackverpakkingen. Er was ook een prijs voor de meest bijzondere vondst. Dit was volgens de jury (bestaande uit de directeur van Stichting De Noordzee en schoonmaakdiva Marja Middeldorp) een bruidssluier. Maar ook werd een bruinviswervel gevonden, een pollepel, een bed, een schoen, een bezem, visnetten, houten planken, losse schoenen.

Om 12.00 uur gaf loco-burgemeester en wethouder Ruimtelijke Ordening van Beverwijk, Frans Koster, samen met de drie hoofdrolspelers uit de cast van de musical The Little Mermaid, schoonmaakdiva Marja Middeldorp van het televisieprogramma ‘Hoe Schoon Is Jouw Huis?’ het startschot voor de opruimactie. Vier groepen van zo’n 50 vrijwilligers zijn gewapend met vuilniszakken aan de slag gegaan om alle troep te tellen en het strand weer schoon te maken.

Tellen

Naast het opruimen van het strand, werd vandaag ook in kaart gebracht hoeveel afval er op het strand lag en waar het uit bestaat. Dit gebeurde met de nieuwe Coastwatch app en turflijsten van Stichting De Noordzee. Juist door te weten hoeveel afval er op het strand ligt en waar het vandaan komt, kan Stichting De Noordzee het probleem bij de bron aanpakken.

De nood is hoog
Rotzooi op het strand is vervelend en het stoort, want we willen toch vooral van onze stranden genieten. De schoonmaakactie is heel belangrijk voor een schone en gezonde zee. Jaarlijks verdwijnen grote hoeveelheden afval in de Noordzee. Het bewijs hiervan spoelt aan op het strand (gemiddeld 450 afvalitems per 100 meter strand) en zit in de maag van zeevogels, zoals de stormvogel (95% heeft plastic in de maag). Het afval is afkomstig van bronnen op zee, zoals de scheepvaart en visserij, uit rivieren en van het land, dat vooral uit zwerfvuil zoals snoep- en drankverpakkingen bestaat.

Stichting De Noordzee

De actie wordt georganiseerd door Stichting De Noordzee. Dit is de onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee en een gezonde zee vol vis, dolfijnen en ander leven. Belangrijke speerpunten zijn: schone scheepvaart, duurzame visserij (VISwijzer), ruimte voor natuur en afvalvrije zee en stranden. In dat kader biedt Stichting De Noordzee strand- en zeeliefhebbers de kans om iets terug te doen voor hun geliefde Noordzee.

Samenwerking met krnwtr
WeTapWater is in 2010 opgericht als reactie op de wegwerpcultuur van met name water flesjes in Nederland en Belgie. Een samenwerking met Stichting de Noordzee is dan ook een logische stap voor ons. Tijdens het event hebben we krnwtr drinkflesjes verloot aan de opruimers, en hebben we flesjes laten signeren door de cast van The Little Mermaid (Tommie Christiaan, Tessa Sunniva van Tol en Marjolijn Trouw) en Marja Middeldorp. Ook deze flesjes werden verloot onder de aanwezigen.

*De officiele uitslag van de afvaltelling volgt in de loop van volgende week.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail
Geen reactie's

Geef een reactie