“Spa Reine boos op kraantjeswaterpromotie”

Spa reageert vandaag (10 januari 2013) in de Gazet van Antwerpen verontwaardigd op ons initiatief om kraanwater in de horeca te krijgen. Daarnaast is Spa van mening dat ze al duurzaam bezig zijn.

KRNWTR wil kraanwater overal in de horeca op de kaart krijgen. “Omdat het minstens zo gezond is en veel milieuvriendelijker dan fleswater”, zegt mede-initiatiefnemer Tetsuro Miyazaki. Spa kan er niet om lachen en vindt dat er onjuiste informatie over fleswater wordt verspreid.

KRNWTR is eigenlijk een Nederlands initiatief, maar Tetsuro werkt er als Brusselaar aan mee. “Uit gezonde verontwaardiging, omdat wij niet begrijpen dat er zoveel fleswater wordt verkocht. Bronwater heeft driehonderd keer meer CO2 uitstoot dan kraanwater. Voor de productie van een flesje bronwater is 0,25 liter olie en 3 liter water nodig. Water verpakt in een fles of pak is 325 keer duurder dan kraanwater!”

Via de Facebookpagina, de website en een binnenkort ook via een app kan iedereen kraanwater letterlijk mee op de kaart zetten, door horecazaken aan te melden die kraanwater schenken. De kraanwaterkaart toonde gisteren onder meer Lunchbox (Antwerpen), Kornél (Antwerpen), Zeppelin (Antwerpen), Lukemieke (Leuven), Hidrodoe Café (Herentals) en PAST-dA (Gent).

“Onjuiste informatie”
Jean-Benoit Schrans, woordvoerder van Spa (met wie we eerder ook al contact hadden via Facebook), betreurt de volgens hem “onjuiste informatie” die KRNWTR verspreidt. “75% van onze verpakking wordt al gerecycleerd. Spa Reine is de enige in Europa waarvan de nieuwe flessen ook nog eens voor 50% uit gerecycleerd materiaal bestaan. Natuurlijk mineraalwater komt recht uit de grond, wordt niet chemisch behandeld en de samenstelling is altijd constant. Unieke troeven!”

Of het klopt dat kraanwater eigenlijk gezonder is dan mineraalwater? “Ik ga niet beweren dat het gezonder is, maar het is in elk geval wel evenwichtiger van samenstelling”, zegt Alain T’Syen van drinkwaterproducent Pidpa, één van de grootste Vlaamse waterbedrijven.

Reactie KRNWTR: Hergebruik van plastic is goed, maar met drinken van kraanwater bespaar je 100% op plastic flessen. En dan ben je op een eenvoudige manier duurzaam bezig. Van chemische behandeling van ons drinkwater is in Nederland is geen sprake. Drinkwaterbedrijven zuiveren met de nieuwste technologie. Het water wordt bijvoorbeeld gezuiverd met behulp van ultraviolet (UV) licht. Het water in Nederland wordt niet meer met chloor gereinigd, iets wat andere Europese landen nog wel doen.

Bron: Gazet van AntwerpenAlles weten over de subsidie watertappunt voor scholen?

Brochure aanvragen
X