Snel en adequaat gehandeld na vervuiling Maaswater.

In Luik is woensdagochtend 2000 liter stookolie in de Maas terechtgekomen. Het grootste deel daarvan heeft de brandweer dezelfde dag nog ingedamd. Dat zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat Limburg woensdagmiddag.

Naar verwachting zal de vervuiling geen consequenties hebben voor de Maas in Nederland, aldus deze woordvoerder woensdag. Een helikopter van de politie heeft woensdagmiddag geen vervuiling waargenomen van de Maas bij Eijsden en Maastricht.

Eerder op de middag formeerden Rijkswaterstaat en brandweeer een crisisteam die moest bekijken welke maatregelen nodig zijn. Uit voorzorg, heeft Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) woensdagmiddag de winning van drinkwater uit de Maas gestaakt. Dat maakte een woordvoerder van WML bekend. Het drinkwater werd tijdelijk uit grondwaterputten gehaald, totdat de golf vervuild water voorbij is, aldus de woordvoerder.

De Belgische brandweer heeft drijvende slangen rond de olie in de rivier gelegd en gooit absorberende middelen in het water. Ook wordt gepoogd de olie op te zuigen.Hoe het schip de olie kon verliezen bij het eiland Monsin ter hoogte van het Albertkanaal, is niet bekend.

Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) heeft donderdagmiddag de waterwinning uit de Maas hervat. Dat maakte een woordvoerder van het bedrijf bekend. De vervuiling heeft in de Maas in Limburg geen problemen veroorzaakt, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat donderdag.

Je kunt nooit voorkomen dat iets dergelijks gebeurt met het water dat gebruikt wordt voor ons drinkwater, maar het is toch fijn om te horen dat er zo adequaat gehandeld wordt door de verschillende betrokken partijen. Ik ben benieuwd of ze bij bronwaterproducenten ook zo snel aan de alarmbel zouden trekken…