Rectificatie artikel Parool: ‘Koffie en kraanwater, alstublieft’

In het Parool van 5 januari 2012 staat een artikel over kraanwater in de horeca. Daarin is onderbelicht dat klanten bereid moeten zijn om hiervoor te betalen. Redenen om kraanwater te bestellen zijn smaak en milieu; niet prijs.

Aanleiding voor het artikel was onze samenwerking met Tourist Save the World en de daarbij horende actie: ‘vraag om kraanwater in de horeca’. De deelnemers van Tourist Save the Word werden erop uit gestuurd om in de horeca een glaasje kraanwater te bestellen in plaats van bronwater. Want we willen dat iedereen moet kunnen kiezen voor kraanwater in plaats van bronwater, zonder dat hij daarvoor raar aangekeken wordt. Kraanwater is immers beter voor het milieu, en net zo lekker.

Maar, we vinden zeker niet dat dat altijd gratis moet. In onderstaand artikel trekken vier mensen erop uit die twee kopjes koffie en vier glazen kraanwater bestellen, waarbij ze enkel de twee kopjes koffie afrekenen. In het artikel wordt te weinig (of niet) belicht dat consumenten bereid moeten zijn om een vergoeding te betalen voor de consumties die ze nuttigen. Dat geeft ook Marc Kruyswijk van het Parool toe. “Maar de situatie deed zich bij De Ponteur niet voor, daar kregen ze het immers wel gratis en zonder morren.” Wij hebben inmiddels zelf ook contact opgenomen met de eigenaar van De Ponteur, om ons standpunt te verduidelijken. Goed nieuws: bij maaltijden en diners zullen zij gewoon kraanwater blijven schenken.

Een quote die het artikel niet gehaald heeft is: “vergelijk het schenken van kraanwater met WiFi. Het is fijn als je bij een lekker kopje koffie gebruik kunt maken van het WiFi netwerk, maar het is niet de bedoeling dat je er een hele dag gaat zitten internetten zonder iets te drinken.”

Welke prijs een horecaondernemer voor een glas kraanwater vraagt, mag die uiteraard zelf bepalen. Een aantal suggesties voor een prijsbepaling voor kraanwater in de horeca zijn:

  • Gratis
  • Gratis bij eten of andere dranken (bijvoorbeeld een glaasje bij de koffie en bij een flesje wijn)
  • Betaald (50 cent voor een glas en 2 euro voor een karafje)
  • Onbeperkt: de hele avond voor een vast bedrag onbeperkt kraanwater voor de tafel.