8.000 plastic wegwerpflesjes per dag. Europees Parlement, practice what you preach

Wanneer stapt Brussel over op kraanwater? Plastic flessenberg van 8.000 flesjes blokkeert ingang Europees Parlement
“Strenge EU wetgeving ziet toe op schoon drinkwater uit de kraan. Toch drinkt het Europees Parlement in Brussel nog steeds bronwater uit plastic wegwerpflesjes. Tijd om de plastic flesjes te dumpen en milieuvriendelijker water te drinken. Er zijn goedkopere alternatieven die ook nog minder grondstoffen verbruiken” aldus  Judith Merkies  namens de PvdA in het Europees Parlement.

judith_merkiesJudith Merkies houdt actie tegen de bergen plastic afval van het EP
Judith Merkies (PvdA-Europarlementariër) houdt op 10 mei 2012 een actie tegen de bergen plastic afval van het EP. Iedere dag worden in het EP meer dan 8100 gratis flesjes uitgedeeld.  ” Dit is niet in lijn met ´practice what you preach´. Het EP hield zich de afgelopen jaren met grondstoffenschaarste en resource efficiency bezig. Daar hoort ook milieuvriendelijker consumptie bij. De flesjes  zorgen voor een enorme berg afval “, aldus Merkies.

europees_parlement1 miljoen flesjes per jaar
Om deze verspilling zichtbaar te maken,  zal van de dagelijkse afvaloogst een barricade van meer dan 8000 flesjes worden gebouwd op 10 mei, net voor de ingang naar de plenaire zaal van het EP.

Het aantal flesjes, dat het EP jaarlijks verbruikt in de diverse zaaltjes en vergaderruimtes ligt inmiddels op een miljoen per jaar. Het maken en vervoeren van deze flesjes kost vele liters olie (een kwart liter per flesje) en extra water, en resulteert in CO2 uitstoot van 160 ton per jaar.  Het is in tijden van grondstofschaarste kristalhelder dat we naar een alternatief moeten zoeken.

Het drinken van mineraalwater wordt steeds populairder. Tussen 1980 en 2002 verdrievoudigde de jaarlijkse consumptie tot ongeveer zestien liter per Nederlander. Koplopers in Europa zijn de Italianen, Belgen en Duitsers met een jaarlijks gebruik van 134 – 197 liter mineraalwater per persoon.

2006
België134 liter
Denemarken20 liter
Duitsland158 liter
Frankrijk128 liter
Italië197 liter
Nederland21 liter
Spanje136 liter
Verenigd Koninkrijk27 liter
Zweden26 liter

De consumptie van flessenwaters is in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en de Scandinavische landen opvallend veel lager dan in de Zuid-Europese landen. Een van de oorzaken zou kunnen zijn dat in deze Noord-Europese landen al lange tijd kwalitatief zeer goed drinkwater geleverd wordt, waardoor het thuisgebruik van flessenwaters veel lager is dan in landen waar men minder vertrouwen heeft, al dan niet terecht, in de kwaliteit van het leidingwater.