Het verhaal van KRNWTR+ vanaf 2010

Tapped - Idfa

November 2009

Na het zien van de documentaire Tapped op het Idfa-festival besluiten studievrienden Tetsuro & Tom iets te doen aan de zinloze verspilling van single-use flessenwater.
Tapped is een docu over de flessenwater industrie en de gevolgen daarvan voor ons milieu.

100dgnkrnwtr-flessenwater

100dgnkrnwtr

1 januari 2010

Op 1 januari 2010 beginnen Tom en Tetsuro, met 100 dagen kraanwater drinken.

Met dit experiment vragen ze aandacht voor het gebruik van kraanwater en willen ze het gebruik van single-use drankverpakkingen ontmoedigen. Overal waar ze komen mogen ze alleen kraanwater drinken. Maar ze willen er wel voor betalen. En dat blijkt heel lastig te zijn. De meeste horeca ondernemingen snappen het niet en vinden betalen voor kraanwater maar raar. 'We hebben alleen flessenwater' horen ze erg vaak.

Bnr-over-kraanwater-horeca

Radiodebuut bij BNR

10 februari 2010

De 100dgnkrnwtr-actie wordt opgepikt door de media. En de bronwaterproducenten hebben er een nieuwe concurrent bij. Of eigenlijk een heel erg oude concurrent: kraanwater!
Een van de eerste media optredens was bij BNR met Paul van Liempt. De kern van het gesprek: door kraanwater als een sterk merk neer te zetten hoopt KRNWTR horeca en consumenten over te halen om voor dit duurzame en lekkere alternatief te kiezen. En ervoor betalen mag.

kraanwater in de horeca

KRNWTR-karaffen in de horeca

1 juni 2010

Mag ik een glaasje water? Wilt u Spa blauw of Spa rood? Om een gedragsverandering te creëren maken ze als statement waterkaraffen voor de horeca. De eerste waterkaraffen worden verkocht aan de horeca om zo lokaal water een beter imago te geven en als volwaardig alternatief neer te zetten voor flessenwater.

KRNWTR zorgt voor het water op festivals

2011

Veel festivalorganisaties vonden het idee van KRNWTR fantastisch, maar zijn gebonden aan de contracten van Coca Cola en Heineken. Festival Into The Great Wide is een bijzonder festival op Vlieland met een onafhankelijke en vooruitstrevend organisatie. Zij kozen ervoor om met KRNWTR+ in zee te gaan en het werd een groot succes. Samen zorgen wij ervoor de bewustwording met betrekking tot het drinken van kraanwater in plaats van flesjes mineraalwater te realiseren door geen flesjes water meer te verkopen op het hoofdterrein. Voor € 10 kon elke bezoeker een hip KRNWTR-flesje kopen en deze bijvullen bij de KRNWTR-tappunten verspreid op het festival terrein. Het was fantastisch om te zien dat meer dan de helft van de bezoekers met KRNWTR-flesje rondliep, terwijl de bieromzet gelijk bleef.

2e Duurzaamste merk van Nederland

2012

KRNWTR wordt tijdens het dertiende Nationaal Sustainability Congres uitgeroepen tot 2e meest duurzame merk van 2012. Duurzame supermarktketen Ekoplaza sleepte de eerste prijs in de wacht en cosmeticamerk Dr. Hauschka werd derde.

kraanwater-horeca-waterapp

KRNWTR lanceert de App 'Kraanwater in de horeca'

22 maart 2013

Kraanwater bestellen en daarvoor een redelijke vergoeding voor betalen moet de norm worden. KRNWTR laat daarom een ‘app voor kraanwater in de horeca’ crowd unden. Met de KRNWTR-app maken ze inzichtelijk welke horecazaken kraanwater serveren en welke niet. De beweging komt op gang en consumenten kunnen zelf aangeven of ze in een restaurant kraanwater hebben gekregen en wat ze van het kraanwaterbeleid vonden. Met de KRNWTR-app wordt de horecaondernemer die het goed doet beloont en de ondernemer die geen kraanwater schenkt gestimuleerd dit wel te doen (tegen een vergoeding), omdat het een wens is van de gast. Omdat het inmiddels niet meer raar is om om kraanwater te vragen in de horeca, is de KRNWTR-app uit de lucht gehaald. App-Mission accomplished!
Roderick Burger wordt aan het team toegevoegd en levert meerdere jaren een belangrijke bijdrage aan KRNWTR.

haarlem-het-lekkerste-water-van-nederland

KRNWTR organiseert Verkiezing lekkerste water van Nederland

22 maart 2014

KRNWTR organiseert de KRNWTR-awards. Op Wereldwaterdag wordt Haarlem uitgeroepen tot winnaar van de KRNWTR-award 2014 voor het lekkerste kraanwater van Nederland. Een deskundige jury en waterdragers uit het hele land proefden en beoordeelden kraanwater uit meer dan 15 Nederlandse steden. In de top vijf staan verder Maastricht (2), Gouda (3), Leeuwarden (4) en Zwolle (5). Het lekkerste kraanwater van Nederland wordt geleverd door waterbedrijf PWN. Het event kreeg veel aandacht van de landelijke pers.

KRNWTR flessen bij ABN-AMRO

2015

KRNWTR wordt benaderd door cateraar OSP. Niet veel later staan In de bedrijfsrestaurants en vergaderruimtes van 15 grote ABN AMRO kantoren de KRNWTR flessen op tafel. De bank wil hiermee de verspilling tegengaan en eist dat maar liefst 70 procent van het assortiment in de bedrijfsrestaurants binnen een straal van 162 km is. Niet veelweter verschijnt er in de media een foto van CEO Zalm met een KRNWTR-fles.

KRNWTR introduceert eerste houten waterkoeler van NL

2015

Waarom bestaan er alleen maar lelijke plastic waterkoelers in de wereld? Daarom gingen we op zoek naar een tappunt dat duurzaamheid uitstraalt. En omdat die er niet was gingen we hem zelf maken. Een uniek watertappunt van hout i.s.m. een meubelmaker. Met het vakmanschap, precisie en oog voor duurzaamheid van meubelmaker Casper Rutges hebben we de eerste houten waterkoeler van Nederland en, voor zover wij weten, ook van de wereld gemaakt.

Waterkoeler_leidingwater

KRNWTR introduceert verbeterde versie van de waterkoeler

2017

De houten KRNWTR-koeler was een succes. En we gingen samenwerken met meer meubelmakers. De meubelmakers van VijfXvorm vonden dat het KRNWTR-tappunt mooier kon. En ze hadden gelijk. Versie 2.0 werd gemaakt door meubelmakers Frank en Jan Martin met bamboe en rvs. En nog steeds werken we met hun samen.

KRNWTR+ limonadesiropen

Introductie KRNWTR+ limonadesiropen

2017

We zochten een duurzame uitbreiding voor het KRNWTR-assortiment. Natuurlijke limonadesiropen zodat we ook de frisdranken lokaal kunnen maken. We benaderden de siropenmakers van Saru Soda. Zij maken culinaire hoogstandje met gastronomische ambities. Dat is dus niet alleen heel lekker, maar scheelt ook in voorraad en emballage. Gemaakt in Amsterdam van de beste ingrediënten, van de beste leveranciers. Kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen? Ik dacht het niet! Wij noemden het KRNWTR+.

landal-greeparks-kraanwater

Landal Greenparks gaat samenwerking aan met KRNWTR

2018

De directeur van Landal Greenparks had KRNWTR gezien in een restaurant. Hij was zo enthousiast dat hij het ook op zijn Landal Greenparks wilde hebben. KRNWTR staat nu als volgt op de menukaart van Landal Greeparks: in Nederland is kraanwater het beste ter wereld. Waarom dan bronwater drinken dat verpakt en vervoerd moet worden? KRNWTR is kraanwater, een gezond en milieuvriendelijk alternatief. Wij koelen het extra voor u en schenken het in een mooie karaf of fles, indien gewenst met prik. Daar vragen we een kleine vergoeding voor.

krnwtr-tapkast

Geboorte robuuste KRNWTR tapkast voor scholen

2018

Ook op scholen willen we water drinken stimuleren. We maakten met onze meubelmakers een robuuste tapkast van staal en bamboe. Hij staat nog op een aantal scholen, maar omdat de productie te duur was zijn we met dit model in 2020 gestopt.

watertap-kantoor-vermaat_v1

KRNWTR mag tappunten plaatsen bij klanten van Vermaat Catering

2018

Vermaat catering is een cateraar die als een van de eerste de trends oppakt. Ze zijn enthousiast over het KRNWTR-concept voor hun klanten. Tappunten worden o.a. geplaatst bij VIP Centre Schiphol, Vermaat Hoofdkantoor, De Brauw & Blackstone, Schiphol Privium Lounge en in Circl, het duurzame restaurant van ABN-AMRO.

verkeizing-lekkerste-water-van-nederland

2e editie KRNWTR awards

2019

We organiseerde de 2e KRNWTR-awards op 22 maart. Op Wereldwaterdag werd Tilburg uitgeroepen tot winnaar van de Gouden Kraan voor het lekkerste kraanwater van Nederland. Een deskundige jury en het publiek uit het hele land proefden en beoordeelden kraanwater uit 20 grote Nederlandse steden en 5 gebottelde mineraalwaters in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

Mobiele_waterbar_siropen_waterkoeler

KRNWTR+ introduceert mobiele waterbar

2019

Omdat we veel vragen kregen voor een mobiele bar gingen we deze samen met onze meubelmakers ontwikkelen. Hiermee kun je overal bruisend en gekoeld water serveren, zelfs als er geen vaste waterleiding in de buurt is. Ideaal voor events en festivals. Vanuit de mobiele KRNWTR-sodabar werd koel & bruisend water geserveerd tijdens de pitchdag van de Rabo Duurzame innovatieprijs 2019 en ook tijdens Amsterdam Dance event.

krnwtr-team-watertappunt

KRNWTR+ team verdubbelt

1 jan. 2020

KRNWTR+ kan dankzij een investering verder doorgroeien. Het team verdubbelt en is klaar om in 2020 in nog meer bedrijven, horeca en scholen watertappunten te plaatsen.

krnwtr-greenquest

Corona en nominatie Duurzaamste doener voor the Green Quest van BNR

2020

2020 is ook een moeilijk jaar voor KRNWTR. Corona breekt uit en onze klanten, bedrijven en horeca, moet tijdelijk sluiten. Een lichtpuntje: KRNWTR+ genomineerd als duurzaamste doener voor the Green Quest van BNR: dankzij KRNWTR + drink je bruiswater en limonade uit de kraan.

watertappunt-betaalsysteem-shell-vianen

KRNWTR+ introduceert tappunt met betaalsysteem bij Shell Vianen

2020

Bij tankstations worden veel waterflesjes gekocht. Kunnen we een verdienmodel creëren voor de ondernemer? Bij Shell Kooijman Vianen kunnen klanten vanaf nu hun eigen waterfles bijvullen. Daar staat namelijk het éérste KRNWTR-to go tappunt van Nederland. Zo kunnen mensen onderweg hun eigen waterfles vullen met gefilterd, gekoeld of bruisend water en hoeven ze geen single-use waterflesje meer te kopen, dat vaak al binnen 15 minuten na aankoop wordt weggegooid.

Waterdispender_Tafelmodel

KRNWTR+ introduceert het ondeugende broertje van het originele KRNWTR+ tappunt

2020

Een vereenvoudigde versie van de KRNWTR+ original. Deze is eenvoudiger te installeren op een tafelblad met een capaciteit die voldoende is voor kleine tot middelgrote kantoren.

KRNWTR+ introduceert de nieuwe KRNWTR+ tapzuil

2020

Dit tappunt, ook van rvs en bamboe, is ideaal voor de horeca om op een duurzame manier lokaal, extra gefilterd, gekoeld & bruisend water te serveren. Onderhoudsvrijer en extra hoge capaciteit.

Babs-watertapper

KRNWTR+ krijgt een CEO

2021

Om KRNWTR+ naar de volgende fase te laten doorgroeien, zodat we nog meer impact kunnen maken gaat Babs van der Voort, als CEO meeschrijven aan nog meer hoofdstukken uit het KRNWTR-verhaal. Oprichter Tom gaat zich meer bezighouden met de productontwikkeling. Het team bestaat inmiddels uit 15 personen. Zie de 'over ons' pagina voor een teamoverzicht.

KRNWTR+-watertapsysteem-siropentap

KRNWTR+ introduceert de lokale siropentap

2021

We willen naast water het frisdranken assortiment in Nederland gaan verduurzamen. Daarom ontwikkelden we een unieke siropenbar, waarmee je limonade zelf kunt maken. Dat scheelt veel afval en CO2. Hij staat o.a. bij Artis.

krnwtr-team-watertappunt

Het eerste tappunt voor buiten van KRNWTR+

2021

Speciaal voor scholen ontwikkelen we een muurtappunt van rvs met zijpanelen van recycled kunststof of bamboe. Geschikt voor binnen en buiten. Coca Cola verleidt, KRNWTR+ ook. We gaan voor een gezondere leefstijl op school.

Shell_Sandeling_watertappunt_krnwtr_1000px

Watertappunt in Shell Cafe

2021

De Shell shop wordt een Shell Café, waar je letterlijk en figuurlijk even kunt opladen. Omdat hier veel gewerkt wordt met lokale en verse producten mocht een lokaal watertappunt niet ontbreken. Gemaakt door KRNWTR+, in samenwerking met Culi-Nova. Hier kun je gratis, vers, gefilterd en gekoeld water tappen. Tegen een kleine vergoeding kun je vers getapt bruisend water kopen. De Shell Café-formule wordt vanaf het derde kwartaal van dit jaar verder uitgerold op de snelweglocaties.