Kroonprins drinkt liever Spa Rood

prins-willem-alexander-en-kraanwaterIn 2008 zei Willem-Alexander: “Wij hebben in Nederland zulk goed kraanwater…we hoeven helemaal geen flessenwater te drinken.” Waarom bestelde hij dan onlangs Spa Rood?

Willem-Alexander krijgt kraanwater
Onlangs bezocht Willem-Alexander de plaats Zutphen. “Als organisatie bereid je je overal op voor, maar dat de kroonprins om een Spa Rood zou gaan vragen, dat verwacht je nou ook weer niet. Gelukkig accepteerde de eregast van het Dagelijks Bestaan (onderwijsproject voor ‘kansloze’ jongeren) in Zutphen een glaasje kraanwater als een zeer redelijk alternatief,” doet Avalon zijn verhaal in De Sentor. Achteraf kunnen ze er in Zutphen wel om lachen. “Ik zag net dat we toch wel Spa Rood hadden, nou dat zal ik hem straks nog wel even zeggen.” ….

Het klinkt ‘azijnpisserig’ … maar als boegbeeld van het drinkwaterprobleem zou hij hier m.i. strikt in moeten zijn. Jammer dat onze kroonprins als watermanager niet het goede voorbeeld geeft.

Wat doet kroonprins Willem-Alexander om zuiniger met water om te gaan?
Miljoenen kinderen op deze wereld sterven jaarlijks als gevolg van slechte hygiëne en vervuild drinkwater. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Alexander trekt zich dit bijzonder aan. In 2008 antwoordde hij op de vraag ‘Wat doet u om zuiniger met water om te gaan?”:

  • Hij heeft een waterbesparende knop op het toilet
  • Doucht soms iets te lang als noodzakelijk
  • Waar het kan bespaart hij water
  • Prins Claus heeft hem geleerd de kraan meteen uit te doen als je hem niet nodig hebt
  • Willem-Alexander: “Wij hebben in Nederland zulk goed kraanwater. We hoeven helemaal geen flessenwater te drinken.”

De prins en watermanagement
Prins Willem-Alexander houdt zich al sinds 1997 bezig met watermanagement en vindt dat er vooral in de agrarische sector zuiniger mee moet worden omgegaan. “Op dit moment is er veel te weinig water om de 10 miljard mensen te eten te geven die worden verwacht aan het eind van de eeuw. Maar als je er een agrarische revolutie overheen laat gaan waardoor je veel minder water nodig hebt voor voedselproductie, dan kan je die horrorscenario’s voorkomen.”