Spitter, spetter, spater… Zo bespaar je water!

Vandaag, tijdens Nationale Kraanwaterdag staan we stil bij iets wat we snel voor lief nemen: ons kraanwater! Elke dag gebruikt een persoon gemiddeld 134 liter water. Kortom: we zijn er gek op. Helaas waarschuwen drinkwaterbedrijven voor een dreigend tekort aan water in de toekomst. “Dat er drinkwater uit de kraan komt lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet” zegt de Vereniging van Waterbedrijven. Door droogte, verzilting, de groei van de bevolking en het toenemende aantal huizen ligt er een drinkwatertekort op de loer.

Tijd om ons blauwe goud extra te waarderen. We geven we je 5 praktische tips voor waterbesparing!

💧1 Kom een minuutje eerder onder de douche vandaan

Wist je dat er tot 70 liter water wordt verbruikt voor een gemiddelde douchebeurt van 9 minuten? Voor elke minuut dat je korter doucht bespaar je maar liefst 10 liter! Daarnaast kan je ook een waterbesparende douchekop aanschaffen. Met deze douchekop kan je met minder water maar hetzelfde comfort douchen. Hiermee bespaart een huishouden van twee personen op jaarbasis al gauw 7500 liter water. Dat klinkt als muziek in onze oren! 

💧2 Laat water niet onnodig lopen

Laat jij de kraan lopen wanneer je jouw tanden poetst of handen wast? Dan verbruik je al snel liters water. De gemiddelde wastafelkraan verbruikt 9 liter per minuut. Reken maar uit… 

💧3 Vang regenwater op in een regenton 

Heb jij al een regenton in de tuin staan? Geweldig! Tijdens de regenachtige dagen in ons kikkerlandje kan je met deze ton 180 tot 250 liter opvangen. Ideaal om je tuin mee te besproeien, je kamerplanten water te geven of je auto mee te wassen!

💧4 Kook in één pan  

Tijdens het koken hebben we vaak minimaal 3 pitten aan: één voor de aardappels, één voor de groenten en één voor de vegaburger ;). Door eenpansgerechten klaar te maken bespaar je water en gas of elektriciteit. Ook kan je prima verschillende groentes koken in één pan. Het vraagt wat van je timemanagement, maar het scheelt wel afwas. Zo bespaar jij dubbel op water. 

💧5 Ga bewust met je apparaten om

Oudere apparaten verbruiken veel energie en water, daarnaast bevatten ze ook geen eco-programma. Hetzelfde geldt voor het toilet. Toiletten van 13 jaar of ouder hebben vaak een groot waterreservoir én geen spaarknop. Hierdoor wordt er twee keer zoveel water verbruikt dan bij nieuwere toiletten. 

💦 Bonus tip

Was zo veel mogelijk op lage temperaturen (30°C). Tegenwoordig zijn de wasmachines en wasmiddelen zo verbeterd dat het wassen op 30 of 40 graden voldoende is om het lekker schoon te krijgen. Op deze manier bespaar je veel op het waterverbruik en energie. Ook blijven de kleuren van je kleding langer mooi.

Geen reactie's

Geef een reactie