Door waterfilter kan Europa de CO2-uitstoot met bijna 6 megaton verminderen

Het gebruik van flesjes water in de EU zorgt voor een gigantische CO2-uitstoot. Terwijl leidingwater in de meeste EU-landen inmiddels veilig drinkbaar is en aan alle Europese standaarden voldoet. Toch blijft Europa massaal flessenwater kopen. Oorzaak: de ‘chloorsmaak’ van het Europese leidingwater. Social enterprise KRNWTR+ | Zereau Drinks is daarom een internationale crowdfunding campagne gestart om voor 2030 heel Europa aan het extra gefilterde leidingwater te krijgen. Dit kan een jaarlijkse CO2-besparing van 6 megaton opleveren. Dat is 3% van de jaarlijkse CO2 uitstoot van heel Nederland.

EU-landen met de meeste CO2-uitstoot flessenwater (2022):

Extra waterfilter zorgt voor een betere smaak en meer vertrouwen
In Nederland drinken we per jaar 400 miljoen liter water uit flessen en pakken. In de rest van Europa is dat gemiddeld 15 keer zoveel. Terwijl de kwaliteit van het Europese leidingwater al lang niet meer zo slecht is als het 20 jaar geleden was. In landen als Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en België is het inmiddels veilig om te drinken. Het is alleen minder lekker door de lichte chloorsmaak. Dit probleem kan eenvoudig worden opgelost door tappunten die over een goede waterfilter beschikken, claimt social enterprise Zereau Drinks, onderdeel van KRNWTR+.

De top 3 grootverbruikers van flessenwater in Europa kunnen door een waterfilter samen 4,5 ton Co2 besparen. Dat is meer dan een druppel op een gloeiende aarde.” – Tom Niekamp, oprichter KRNWTR+

 

1. Duitsland kan bijna 2 megaton CO2 per jaar besparen
In Duitsland is kraanwater het meest gecontroleerde consumentenproduct. Toch vragen veel Duitsers zich af of het water uit hun kraan, vanwege de smaak, wel gezond is. Daarom kiezen de meeste Duitsers voor mineraalwater, ongeveer 168 liter per persoon, per jaar. Als zij overstappen op ‘Leitungswasser’, scheelt dat 1.7 megaton CO2 per jaar.


2. Italië kan 1,5 megaton CO2 per jaar besparen
Italië heeft inmiddels goed kraanwater, maar Italianen houden nog steeds net zoveel van flessenwater als van een goede espresso. De ecologische voetafdruk van het transport van flessenwater in Italië is 300 keer zo groot als die van kraanwater. Door een waterfilter te gebruiken kunnen we de smaak van hun leidingwater verbeteren. Zo krijgen de Italianen Aqua Panne of San Pellegrino uit de kraan. Dat scheelt bijna 1,5 megaton CO2 per jaar.


3. Frankrijk kan ruim 1 megaton CO2 per jaar besparen
Frankrijk biedt een indrukwekkend aanbod aan flessenwater aan, zoals Evian, Perrier en Vittel. Hoewel kraanwater in het overgrote deel van Frankrijk goed drinkbaar is, denken acht op de tien Fransen dat flessenwater beter is. Men vertrouwt het kraanwater niet en vindt het niet lekker vanwege de chloorsmaak. Als je de chloorsmaak neutraliseert, gaat men het water wel vertrouwen en lekker vinden.

We hebben nog maar 8 jaar tot 2030
Babs van de Voort, CEO Zereau Drinks: “Volgens wetenschappers hebben we  nog maar acht jaar om de CO2 uitstoot drastisch te verlagen en de opwarming van de aarde op 1,5 graad te krijgen. Als het al niet lukt om Europa voor gezond en lekker kraanwater te laten kiezen, in plaats van het niet-duurzame flessenwater… Hoe lukt het ons dan de grotere gedragsveranderingen te realiseren voor 2030, zoals minder vlees eten en minder fossiele brandstoffen gebruiken.”

Lekker en lokaal water via crowdfunding
Om het drinken van leidingwater in Europa aantrekkelijker te maken en zo het CO2-verbruik te verlagen, wil Zereau Drinks de komende jaren zoveel mogelijk waterfilters plaatsen. Om dit Europese waterproject te financieren is het Nederlandse bedrijf een internationale crowdfunding campagne gestart.

De crowdfunding is nog 9 dagen geopend en sluit op donderdag 17 november 2022. Klik hier voor meer informatie over de crowdfunding

Berekening tabel:

  • Fles bronwater 500 ml =  0,0828 KG CO2
  • Fles bronwater 1 liter = 0,13248 KG CO2 (20% correctie op 2 x 500ml fles)

Voorbeeld Italië: 200 liter p/p per jaar = 200 L x 0,13248 kg co2 *  59,23 miljoen inwoners = ruim 1,5 megaton CO2

1 Reactie
  • Fred
    Geplaatst op 13:35h, 01 augustus Beantwoorden

    Is statiegeld misschien een goede start?

Geef een reactie