Mag je in de horeca bepalen wat voor water je drinkt? Wel als je er ook voor betaalt

Een van de grootste ergernissen in de horeca is de onduidelijkheid over een glas of fles water. Een glas water waar je plotseling toch voor blijkt te moeten betalen. Of het krijgen van een fles bronwater in plaats van kraanwater. Mag je als gast in de horeca of als bezoeker van een festival bepalen wat voor water je drinkt? Wel als je voor betaalt. Want de vaste kosten om een glas water te serveren is € 0,73. Het is als volgt opgebouwd:

We moeten elkaar helpen om duurzamer te worden

Sommige mensen vinden betalen voor kraanwater belachelijk. Wat veel mensen niet beseffen, is dat water niet gratis is. Niet voor hen, als ze thuis douchen of de wc doorspoelen, maar dus ook niet voor de horecaondernemer. Denk aan wat erbij komt kijken om een glas water te schenken: de entourage, de service, het werk.

Het gekke is: als je een fles gebotteld bronwater op tafel zet, zoals Marie Stella Maris, Aqua Panna of Chaudfontaine, dan kijkt niemand ervan op als die op de rekening staat. Kies je, bewust, voor een prachtige fles gezuiverd kraanwater, dan is het blijkbaar een ander verhaal. En dát is vreemd. Waarom zouden we vrachtwagens laten rijden (vanuit het buitenland) en afval veroorzaken voor water dat we zelf ook lokaal kunnen tappen? 

Kortom, in deze tijd waarin alles duurzaam moet zijn, is het drinken van flessenwater in Nederland natuurlijk totale onzin. Zeker als je denkt aan de zinloze verpakkingen en het transport.  Zet extra gefilterd kraanwater (koud en bruisend), naast flessenwater, op de menukaart: in de horeca en op festivals. Zo hebben wij als klant een duidelijke keuze en betalen we er een redelijke en eerlijke prijs voor. Afhankelijk van de setting met een minimum van € 2  en een maximum van € 4. Want water is niet gratis.

Geen reactie's

Geef een reactie