Verdubbeling belasting op Kraanwater

Als het aan het Kabinet ligt, dan wordt het drinken van water duurder. Het kabinet heeft samen met de oppositie besloten om de belasting op kraanwater te verhogen. Een gemiddeld huishouden betaalt nu ongeveer €35 per jaar. Volgens Vitens gaat de waterrekening met €20 omhoog.

Waarom omhoog?
De kraanwater belasting gaat omhoog, omdat er belastinginkomsten elders worden misgelopen. Leidingwaterbelasting moet dit compenseren. Opmerkelijk is dat er in 2011 nog gesproken is om de kraanwaterbelasting af te schaffen. Dit zou huishoudens €35 per jaar besparen, maar dit ging uiteindelijk niet door.

Een duurzame belasting?
Tegelijkertijd wil de overheid, onder het onder het mom van “vergroening van het belastingstelsel”, haar burgers zuinig om laten gaan met kraanwater. Vitens vindt de belasting onacceptabel:

[box_light]”Dat is niet te verkopen bij een eerste levensbehoefte”, zegt Vitens. “Zeker niet in een tijd waarin iedereen de eindjes aan elkaar moet knopen.”[/box_light]

De vervuiler betaalt
Belastingen kun je gebruiken om burgers een gezonde en milieuvriendelijkere keuze te stimuleren, zoals bij Cola en roken. Het is niet fijn om kraanwater milieubelastend te noemen. Milieuvriendelijker drinkwater dan kraanwater is er niet.

Kraanwater = basisbehoefte.
Water is een basisbehoefte en moet betaalbaar blijven. Het zou geen goede zaak zijn als burgers in tijden van crisis nog meer in moeilijkheden komen door een product wat ze dagelijks nodig hebben en gebruiken. Van de andere kant is ons water erg goedkoop.

3 Reactie's
 • Scholten
  Geplaatst op 11:02h, 08 juni Beantwoorden

  Belachelijk!
  De hoge heren in den haag met hun dikke vette portemonnee’s hebben weer iets raars bedacht. En dit alles onder de noemer “bewuster omgaan met water verbruik”. Ze zouden zich kapot moeten schamen. Ik ben zelf al zeer zuinig in m’n water verbruik. En sinds dit jaar heb ik het kantelpunt bereikt. De belasting op m’n water ligt nu hoger dan de kosten van m’n water verbruik.
  Hier zie je al steeds meer de scheiding komen tussen arm en rijk.
  Ik weet wel waar ik de komende verkiezingen op ga stemmen. In ieder geval niet op dat stel prutsers die nu in den haag met hun scepter rondzwaaien.

  • Roderick
   Geplaatst op 09:58h, 10 juni Beantwoorden

   Beste M. Scholten,

   Bedankt voor je reactie. Inmiddels is de belasting van de baan. Uit de gesprekken is gebleken dat de maatregel te veel negatieve effecten zou hebben. Dat schrijft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

   Groet,
   KRNWTR

 • rien
  Geplaatst op 16:33h, 25 oktober Beantwoorden

  Op 10 juni schrijft krwtr dat de extra heffing niet doorgaat. Waarom moet ik dan volgens mijn jaarafrekening welke ik net heb ontvangen toch bijna 20 Euro extra belasting betalen?
  Het is schandelijk dat Jan met de pet op steeds meer wordt uitgekleed door die prutsers en inderdaad de rijken worden steeds rijker.

Geef een reactie