Trump draait verbod op bronwater terug

Het presidentschap van Donald Trump is niet bepaald onomstreden. Zo kiest hij partij voor Nazi’s, discrimineert hij zo’n beetje iedereen, speelt hij ieder weekend golf, en verkiest nu geld boven de natuurparken van Amerika. Make America Great Again! Tja, voor zover dat nog gaat lukken. foto: Kayle Kaupanger

De Amerikaanse regering onder Trump heeft het verbod op plastic waterflessen in Natuurparken teruggedraaid. De parken moeten plastic flessen bronwater dus toestaan. Het laat eens te meer zien dat de belangen van bedrijven boven het milieu en klimaat staan.

Stap in de goede richting
Zes jaar geleden werd het beleid onder Obama ingezet om de vervuiling van plastic flessen tegen te gaan. 20% van het afval in de Grand Canyon bestaat uit plastic flessen. Als alternatief kon je je waterfles gratis bijvullen bij de zogenaamde filling stations. Het verbod was geen gouden kalf. Zo gold het alleen in 23 van de 417 parken en gold het niet voor plastic frisdrank flesjes. Maar het was tenminste wel een stap in de goede richting.

Flinke lobby plastic flessen industrie
Wellicht was het voor Trump voldoende om het verbod terug te draaien, omdat Obama het ingesteld had. Desalniettemin begon, een paar dagen na de inauguratie van Donald Trump, de International Bottled Water Association een lobby om het verbod op plastic flessen terug te draaien. De lobby besteedde ongeveer 80.000 dollar en met succes.

Keert de vervuiling terug?
Een stap terug. Nationale parken horen het voortouw te nemen en een voorbeeld te stellen om de natuur te beschermen. In een onderzoek blijkt dat al na een jaar van het ingaan van het verbod er minder flessen langs de wandelpaden in de Grand Canyon werden gevonden. Het is nu afwachten hoe de bezoekers hiermee om zullen gaan.

Lees ook: Waarom het krankzinnig is om water te drinken wat aan de andere kant van de wereld gebotteld is

Bronnen

Geld door de Lobby besteedt om verbod terug te draaien

Geen reactie's

Geef een reactie