Tilburg heeft het lekkerste kraanwater van Nederland in 2019

Uitslag KRNWTR Awards

Amsterdam, 22 maart 2019 – Op Wereldwaterdag is Tilburg uitgeroepen tot winnaar van de tweede KRNWTR Awards voor het lekkerste kraanwater van Nederland. Een deskundige jury en het publiek uit het hele land proefden en beoordeelden kraanwater uit 20 grote Nederlandse steden en 5 gebottelde mineraalwaters in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

verkeizing-lekkerste-water-van-nederland

Zwolle heeft de Zilveren Kraan gewonnen, Leeuwarden de Bronzen Kraan, en Lelystad en Den Bosch complementeren de top 5. De Publieksprijs is gegaan naar Leeuwarden en de Gebakken Water Award is in de wacht gesleept door het mineraalwater van Bar le Duc.

Marike Bonhof, directielid van Vitens, zei na het in ontvangst nemen van de publieksprijs: ‘kiezen voor kraanwater is de gemakkelijkste manier om duurzaam te doen. Ons kraanwater komt onverpakt uit de kraan en is duurzaam, gezond en lekker. Wij zijn blij dat Zwolle en Leeuwarden in de prijzen zijn gevallen. Uiteindelijk komt het beste water van dichtbij, namelijk uit je eigen kraan.’

verkiezinglekkerstewatervannederland

Tweede winnaar Gouden Kraan-Award
Het Tilburgse kraanwater kreeg van de jury en het aanwezige publiek een 7.4. De jury omschrijft het Tilburgse kraanwater als “erg aangenaam” en ‘fris en mild, met een lange afdronk’.

De onafhankelijke jury bestond uit Esmee Langereis (wijnjournalist, Marielle Thiadens (watersommelier), David Deijmann (kok bij restaurant Choux), Jose Mollura (koffiebrander bij Moyee Coffee), Almer Cremer (bierbrouwer bij De Eeuwige Jeugd) en Job Boodt (koffie expert van Bocca).

Tilburg lost Haarlem af, die winnaar was van de vorige editie.

TOP 10 lekkerste kraanwaters van Nederland in 2019:

 1. Tilburg
 2. Zwolle
 3. Leeuwarden
 4. Lelystad
 5. Den Bosch
 6. Den Haag
 7. Amsterdam
 8. Breda
 9. Middelburg
 10. Assen

Niet eerder zijn er zoveel waters tegelijk geproefd
De verkiezing van het lekkerste kraanwater van Nederland werd dit jaar voor de tweede keer  in de Beurs van Berlage in Amsterdam door KRNWTR georganiseerd. Niet eerder werden er uit zoveel verschillende plaatsen in Nederland waters geproefd. “Juist met het oog op Wereldwaterdag vandaag, vragen we meer aandacht voor de hoge kwaliteit van ons kraanwater. Het Nederlandse kraanwater is lokaal, duurzaam en gezond, waar we met recht trots op mogen zijn. Alle waters kregen een ruime voldoende en de meeste scoorden beter dan de dure mineraalwaters,” zegt Tom Niekamp van KRNWTR.

5 bekende mineraalwaters smaakten niet anders en ook niet beter dan kraanwater
Kraanwater is beter voor het milieu dan mineraalwater, maar smaakt het ook beter en proef je het verschil? Door Spa Blauw, Chaudfontaine, Sourcy, Bar le Duc en Evian op te nemen in de smaaktest heeft KRNWTR dat ook proberen te achterhalen. Voor 100% van de proevers was het niet mogelijk om alle 5 mineraalwaters eruit te pikken. Ook bij het zestallige expert panel lukte het niet precies om aan te geven wat mineraalwater was. Het is daarom veilig om de conclusie te trekken dat mineraalwater uit plastic flessen niet anders en zeker niet beter smaakt dan kraanwater.

haarlem-het-lekkerste-water-van-nederland

Bar le Duc krijgt de Gebakken Water Award
De Gebakken Water Award staat voor duur en vervuilend drinkwater wat ook nog eens als het minst lekker wordt beoordeeld van de mineraalwaters en beduidend minder van smaak wordt bevonden dan de meeste kraanwaters. Bar le Duc behaalde slechts de 21ste plaats van de 25 geteste waters qua smaak terwijl het ruim 680 maal duurder is dan het minimaal zo lekkere kraanwater!

Daf Dubbelman van KRNWTR liet weten dat de onafhankelijke uitslag bewijst dat het kopen van single use plastic waterflessen in Nederland een voorbeeld is van zinloze verspilling.

Simpele manier om iets te doen voor een betere wereld
Iris Dapper van KRNWTR: “Dagelijks gooien we in Nederland bijna 1 miljoen plastic waterflesjes weg. Grote hoeveelheden plastic waterflessen belanden in onze natuur. Door kraanwater te drinken, draag je op een simpele manier bij aan een betere wereld. Het is lekker en beter voor het milieu dan bronwater, dat verpakt en vervoerd moet worden.

Water uit heel Nederland
Uit 20 Nederlandse steden is door de waterbedrijven PWN, Vitens, Dunea, Evides, BrabantWater en Oasen vers, lokaal getapt kraanwater aangeleverd voor de test. Het kraanwater kwam uit Almere, Amsterdam, Arnhem, Assen, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Lelystad, Maastricht, Middelburg, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle. Het winnende kraanwater uit Tilburg wordt geleverd door waterleidingbedrijf BrabantWater.

KRNWTR
KRNWTR is een Social Enterprise opgericht in 2010 door 2 vrienden die zich ergerden aan plastic afval en single-use plastic flesjes. KRNWTR promoot het drinken van kraanwater door het leveren van unieke watertappunten (voor gekoeld, gefilterd plat en bruisend water), design karaffen, glazen, waterflessen en natuurlijke siropen. KRNWTR klanten zijn onder meer vele scholen, restaurants, bars, de KLM VIP Lounge, ABN AMRO CIRCL, ABN AMRO Mees Pierson, Landal GreenParks, Pathe en vele andere bedrijven die op een simpele manier willen bijdragen aan verduurzaming.

Meer info
Voor vragen of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Iris Dapper (info@krnwtr.nl)

KRNWTR
Beurs van Berlage
Oudebrugstraat 9
1012 JN Amsterdam

Tel: 020 8088400
info@krnwtr.nl
www.krnwtr.nl

2 Reactie's
 • Bart Huisinga
  Geplaatst op 11:50h, 23 maart Beantwoorden

  Wat een geweldig initiatief! Ik verbaas me ook al jaren over de vele dure verpakte waterflessen… trots op Nederlands kraanwater dat vooral in de winter zo lekker koud is : ). En jullie KRNWTR-flessen gebruik ik zelf op mijn locatie. Ga door met dit goede werk!

Geef een reactie