Rectificatie artikel Parool: ‘Koffie en kraanwater, alstublieft’

In het Parool van 5 januari 2012 staat een artikel over kraanwater in de horeca. Daarin is onderbelicht dat klanten bereid moeten zijn om hiervoor te betalen. Redenen om kraanwater te bestellen zijn smaak en milieu; niet prijs.

Aanleiding voor het artikel was onze samenwerking met Tourist Save the World en de daarbij horende actie: ‘vraag om kraanwater in de horeca’. De deelnemers van Tourist Save the Word werden erop uit gestuurd om in de horeca een glaasje kraanwater te bestellen in plaats van bronwater. Want we willen dat iedereen moet kunnen kiezen voor kraanwater in plaats van bronwater, zonder dat hij daarvoor raar aangekeken wordt. Kraanwater is immers beter voor het milieu, en net zo lekker.

Maar, we vinden zeker niet dat dat altijd gratis moet. In onderstaand artikel trekken vier mensen erop uit die twee kopjes koffie en vier glazen kraanwater bestellen, waarbij ze enkel de twee kopjes koffie afrekenen. In het artikel wordt te weinig (of niet) belicht dat consumenten bereid moeten zijn om een vergoeding te betalen voor de consumties die ze nuttigen. Dat geeft ook Marc Kruyswijk van het Parool toe. “Maar de situatie deed zich bij De Ponteur niet voor, daar kregen ze het immers wel gratis en zonder morren.” Wij hebben inmiddels zelf ook contact opgenomen met de eigenaar van De Ponteur, om ons standpunt te verduidelijken. Goed nieuws: bij maaltijden en diners zullen zij gewoon kraanwater blijven schenken.

Een quote die het artikel niet gehaald heeft is: “vergelijk het schenken van kraanwater met WiFi. Het is fijn als je bij een lekker kopje koffie gebruik kunt maken van het WiFi netwerk, maar het is niet de bedoeling dat je er een hele dag gaat zitten internetten zonder iets te drinken.”

Welke prijs een horecaondernemer voor een glas kraanwater vraagt, mag die uiteraard zelf bepalen. Een aantal suggesties voor een prijsbepaling voor kraanwater in de horeca zijn:

 • Gratis
 • Gratis bij eten of andere dranken (bijvoorbeeld een glaasje bij de koffie en bij een flesje wijn)
 • Betaald (50 cent voor een glas en 2 euro voor een karafje)
 • Onbeperkt: de hele avond voor een vast bedrag onbeperkt kraanwater voor de tafel.

4 Reactie's
 • Anoniem
  Geplaatst op 18:23h, 06 januari Beantwoorden

  Nog een suggestie voor de prijsbepaling: betalend, maar de opbrengst gaat naar een goed doel.

 • Nienke
  Geplaatst op 19:40h, 06 januari Beantwoorden

  Ik kan me voorstellen dat een café of restaurant niet zit te wachten op iemand die binnenkomt en een glaasje kraanwater vraagt. Maar wat nu wanneer iemand een kopje koffie én een glaasje water vraagt? Dat is qua omzet toch hetzelfde als iemand die alleen maar een kopje koffie vraagt? De marge op koffie is volgens mij nog altijd vrij hoog in de horeca, dus zie ik het probleem niet om daar een glaasje (gratis) water naast te zetten. Service van het huis. Net zoals dat je gebruik kunt maken van het toilet en daar doorspoelt. Ook daarin snap ik het uitgangspunt dat het toilet alleen bedoeld is voor consumenten van het café of restaurant. Als je helemaal niet wilt betalen voor de faciliteiten (dus alléén maar kraanwater drinkt) snap ik dat de horecazaak daar voor past.
  Zelf vind ik het hoogst irritant wanneer ik (naast een wijntje of kopje koffie) een glaasje kraanwater bestel en ik krijg het niet. Voor mij gaat zo’n tent dan altijd op de lijst van ‘hier-kom-ik-dus-niet-meer’. Genoeg horecazaken waar ze er niet om malen.

  Mooi initiatief om omwille van het milieu meer kraanwater te drinken. Vraag me wel af of die stalen flessen daar nou zo aan bijdragen. Drink het liever gewoon uit een glas. Zelf vind ik kraanwater in Nederland lekkerder dan gebotteld bronwater.

 • wetapwater
  Geplaatst op 10:31h, 09 januari Beantwoorden

  Hi Nienke,

  Bedankt voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk, en er bestaat ook niet een juist antwoord op de vraag of het gratis moet of niet. Het is steeds afhankelijk van de situatie, net zoals het ook bij brood de ene keer gratis kan, en een andere keer dan weer betalend. Het zal ook afhangen van het ‘soort’ etablissement waarin je zit.

  Wat de roestvrijsalen flessen betreft, die zijn niet bedoeld voor in de horeca, maar voor onderweg, of thuis of in de sportschool bijvoorbeeld. Voor de horeca hebben we karaffen.

 • jan willems
  Geplaatst op 11:04h, 02 juli Beantwoorden

  Wat ik zo raar vind is dat de hond wel altijd gratis water krijgt. (en er nog niet eens om hoeft te vragen)

Geef een reactie